Bijenvolk kiest Utrechts straatnaambordje als tijdelijk thuis

UTRECHT - De één liep er met een grote boog omheen, de ander bleef gefascineerd staan kijken. Maar een bijzonder gezicht was het hoe dan ook: op een straatnaambordje in de Krugerstraat in Utrecht streek vanmiddag een bijenvolk neer.
De zwerm was zo groot dat in eerste instantie het straatnaambordje helemaal niet meer te lezen viel. "Het was één grote bol", vertelt Rob van Dam, die het tafereel vastlegde. De bijen komen waarschijnlijk uit Park Oog in Al, weet hij te vertellen.
Rob van Dam legde vast hoe de bijen zich nestelden op een verkeersbord
Rob van Dam legde vast hoe de bijen zich nestelden op een verkeersbord © Rob van Dam
Dat wordt bevestigd als we even later imker Ivar Hoekstra spreken. "In het park hing gisteren een bijenzwerm in de dierenweide. We denken dat de herten de zwerm daar verstoord hebben en dat ze weggegaan zijn", vertelt Hoekstra. "We zaten al te wachten op berichten dat de bijen ergens neergestreken waren."
We zitten volgens Hoekstra midden in het seizoen dat de bijen het meest actief zijn. "Het is goed weer en er zijn veel bloemen dus ze verzamelen nu zoveel mogelijk nectar en stuifmeel om honing te maken", legt hij uit.

GEEN HOLLE BOOM TE VINDEN

Daarnaast groeien de volken nu hard en dan kan het zijn dat een deel zich afsplitst. Zij zwermen uit en zoeken een nieuwe plek om te wonen. Het liefst een holle boom of zoiets, maar die is niet altijd voorhanden. "In ons stadje Utrecht krijg je dan al gauw situaties zoals in de Krugerstraat", zegt de imker, die eerder al eens meemaakte dat een bijenzwerm een fiets als nieuw thuis uitkoos.
Het verkeersbord was overigens niet de eindbestemming van de bijen, denkt Hoekstra. "Dit was een tussenstop voordat ze verder zoeken naar een nieuwe plek. Ze zwermen dan allemaal om hun koningin heen, blijven plakken aan dat bord, en zoeken waar ze definitief willen wonen."
Hoekstra helpt de bijen nu bij de zoektocht naar een nieuwe thuis. Ze worden waarschijnlijk overgebracht naar een bijenkast van de imker in Park Oog in Al, waar ze een veilige, beschermde plek krijgen.
Met een veer werden de bijen zachtjes in een korf geveegd
Met een veer werden de bijen zachtjes in een korf geveegd © Rob van Dam
Maar eerst moesten de bijen natuurlijk nog wel gevangen worden, en dat was nog wel een uitdagend klusje voor de imker. "Als ze in een tak zitten, kan je die boven een grote mand hangen en ze in één keer erin laten vallen. Dan neem je ze zo mee. Maar nu moest ik met een ganzenveer zachtjes de bijen in de korf vegen. Als je vrijwel zeker weet dat de koningin erin zit, zet je vervolgens de korf eronder en wacht je een paar uur. Dan volgt de rest vanzelf."
De bijen krijgen een nieuw thuis in Park Oog in Al
De bijen krijgen een nieuw thuis in Park Oog in Al © Rob van Dam
Terwijl de imker bezig was met zijn klus, trok de actie flink wat bekijks van de buurt. Volgens Hoekstra vinden veel mensen het wel interessant, maar lopen anderen met een grote boog eromheen als hij bezig is. Toch hoeven mensen volgens hem niet bang te zijn.
"Bijen die aan het zwermen zijn, zijn vooral druk met een nieuw huis zoeken. Zolang je niet te dichtbij komt en ze niet pakt, zullen ze niks doen. Bijen zijn van nature goed aardig. Ze steken alleen als ze bedreigd worden."
© Rob van Dam
Imkers in de hele regio zijn deze dagen druk met het vangen van zwermen die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Begin deze maand spraken we de imkersvereniging Eemkwartier die in Soest zelfs een opvangcentrum heeft geopend om de bijenvolken in op te kunnen vangen.