Utrechters keren CrossFit de rug toe: 'Mijn normen en waarden zijn me meer waard dan de naam CrossFit'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechtse sporters verbreken massaal de banden met het populaire merk CrossFit. De Amerikaanse eigenaar van het bedrijf liet zich afgelopen week kritisch uit over de Black Lives Matters-beweging. Zo zei Greg Glassman onder andere dat discriminatie bij de politie niet bestaat en dat hij niet rouwt om de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.
De dood van Floyd wordt in de Verenigde Staten door de BLM-beweging bestempeld als een racistische moord en leidt over de hele wereld tot grote protesten. Afgelopen vrijdag kwamen er zo'n 3500 mensen bij elkaar om op het Jaarbeursplein te demonstreren tegen racisme. De opmerkingen van CrossFit-eigenaar Greg Glassman vallen dan ook niet goed in de Utrechtse CrossFit-gemeenschap.

BANDEN VERBREKEN

"Ik ben erg teleurgesteld", vertelt Armand Noordzee. "CrossFit heeft me veel gebracht. Maar mijn normen en waarden zijn me meer waard dan de naam CrossFit."
Noordzee is de eigenaar van sportschool Resurface in Utrecht. Tot dit weekend heette zijn sportschool nog CrossFit Resurface. Maar na een Zoom-gesprek met de eigenaar van CrossFit verbrak Noordzee de banden met het bedrijf.
"In dat gesprek zei hij meerdere keren dat hij niet rouwt om Floyd. En dat terwijl CrossFit voor mij juist staat voor inclusiviteit. Ik was echt flabbergasted."

CROSSFIT IN DE BAN

Armand is niet de enige sportschoolhouder die de banden met CrossFit verbreekt. Duncan's Training Center en UnScared Crossfit gaan ook niet verder met het populaire merk.
"Er trainen bij ons mensen van over de hele wereld en van alle afkomsten. In plaats van dat ik me vertegenwoordigd voel door CrossFit, is er nu een negatieve associatie. Voor ons was het daarom een makkelijke keuze om ermee te stoppen", vertelt Willem Hilberdink van UnScared.
Om de naam CrossFit te mogen voeren, betalen ondernemers duizenden euro's per jaar. De opmerkingen van Glassman zullen het bedrijf dus veel geld kosten. Wereldwijd zijn er honderden sportscholen die de samenwerking verbreken.

VERANDERING

Armand breekt nu met het merk, maar hij hoopt niet dat iedereen nu CrossFit de rug toekeert. "Ik sta nu op voor mijn core values. Maar ik hoop dat er mensen blijven en zorgen voor verandering. Dat is namelijk ook belangrijk."