Brandbrief 21 Utrechtse gemeenten over financiën: 'Vlees is van onze botten'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het gaat zo niet langer. Dat is de boodschap van 21 Utrechtse gemeenten in een brandbrief aan het Rijk. Ze kregen er de afgelopen jaren vele taken bij, maar zeggen dat ze niet genoeg geld krijgen om die taken ook fatsoenlijk uit te voeren. Een aantal gemeenten komt het water tot de lippen.
In een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën luiden de burgemeesters uit deze regio de noodklok. "We zijn niet meer voldoende toegerust om onze rol in de lokale samenleving goed waar te kunnen maken", schrijven ze onder meer. Ze roepen het Rijk op met meer geld over de brug te komen.
Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden over de brandbrief

MEER VERANTWOORDELIJKHEDEN, NIET MEER GELD

"We zien dat er de afgelopen jaren veel taken (Wmo, Jeugdzorg), van het Rijk naar de gemeentes zijn gebracht", zegt burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden, die samen met burgemeester Van Hartskamp - De Jong van Montfoort het initiatief nam voor de brandbrief.
"Er is heel veel over de schutting gegooid bij gemeentes. We pakken dat graag op, maar bij extra taken horen ook extra financiële middelen. Dit gaat zo niet meer." Bezuinigen op Wmo of Jeugdzorg "kunnen en willen we niet", zegt Fröhlich. Maar, benadrukt hij, het geld moet toch ergens vandaan komen.

BIEB EN ZWEMBAD DE DUPE

Om de begroting toch rond te krijgen, wordt daarom bezuinigd op andere terreinen. Noodzakelijke investeringen in openbare ruimten of de verduurzaming van het vastgoed worden niet meer gedaan. En ook moeten allerlei voorzieningen eraan geloven.
"Van een crisis bij Jeugdzorg of een probleem bij de Wmo zeg je niet 'laat maar zitten'. En hoe erg het ook is, maar van een bibliotheek of zwembad kun je zeggen: we doen de bijdrage wat minder."
In Montfoort sneuvelde de bibliotheek bijvoorbeeld al. Ook in Woerden wordt nu gekeken naar het schrappen van voorzieningen zoals bibliotheek, zwembad en museum.

BOTER BIJ DE VIS

"Het vlees is inmiddels echt van onze botten", zegt burgemeester Van Hartskamp. "We teren in op onze reserveposities, hebben de lokale lasten verhoogd en hebben oog voor een efficiënte en effectieve inzet van onze middelen. Nu is het écht tijd voor de landelijke overheid om boter bij de vis te doen."
De leefbaarheid van alle inwoners staat onder druk, waarschuwen de burgemeesters. Ze vragen het Rijk daarom om te kijken naar het gemeentefonds, dat bepaalt hoeveel geld gemeenten krijgen. Het fonds moet volgens de Utrechtse gemeenten "in balans gebracht worden bij het complexe en uitdagende takenpakket van gemeenten".
Door de coronacrisis zijn de problemen er niet minder op geworden, al was de situatie volgens de gemeenten ook voor corona al nijpend.
De brief is ondertekend door 21 van de in totaal 26 Utrechtse gemeenten. Alleen Amersfoort, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht en Zeist hebben de brief niet ondertekend.
Eerder trokken ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en provincie Utrecht al aan de bel. Ook zij constateerden dat het geld dat gemeenten krijgen van het Rijk, niet strookt met de hoeveelheid taken die ze moeten uitvoeren.