Soesterbergers in de bres voor 'uniek en magisch' Oude Tempel bos

© Rob de Kuijer
SOEST - Soesterbergers hebben de gemeenteraad van Soest gisteren tot laat wakker gehouden. Inwoners van het dorp kregen de kans om hun mening te geven over de plannen voor Landgoed Oude Tempel. Veel omwonenden vinden de woningbouwplannen voor het historische bosgebied onbegrijpelijk. Bijna dertig inwoners maakten gebruik van hun spreekrecht en hielden een vaak emotioneel betoog in een ultieme poging 'de groene long' van Soesterberg te redden.
De gemeente Soest is al jaren van plan om maximaal 300 woningen te bouwen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Het plan is onderdeel van een groter plan, Hart van de Heuvelrug, waarbij groene projecten bekostigd worden door op andere plekken huizen te bouwen. Daarnaast moeten de extra woningen de voorzieningen in het dorp op peil houden.
Toch leiden de bouwplannen al jaren tot veel protest. Omwonenden startten eerder een petitie, hielden een mars en richtten een actiecomité op om het bos te behouden. Daarnaast stapten zij en enkele natuurorganisaties met succes naar de rechter, die het bestemmingsplan voor het landgoed vernietigde. Volgende week besluit de gemeenteraad over het nieuwe bestemmingsplan.

MAGISCH

De sprekende Soesterbergers beschreven het eeuwenoude bos als uniek, magisch en onvervangbaar. Velen van hen deelden mooie herinneringen aan het landgoed. Het bos brengt de inwoners een plek om tot rust te komen, te spelen of te sporten. "Ik ben iedere dag dankbaar voor mijn wandeling", sprak één inwoonster. "Er is al zoveel bos verdwenen in Soesterberg."
Ook de diersoorten op het landgoed hebben veel indruk gemaakt op de omwonenden. Uit onderzoek blijkt dat er 11 verschillende beschermde diersoorten leven in het bos, waaronder de das, zwarte specht en hazelworm. "Waar halen mensen het lef vandaan deze dieren hun leefgebied af te nemen?", vroeg een inspreekster zich af. "Wat zegt de status 'beschermd' eigenlijk nog?", vroeg een ander.
Veel diersoorten op het landgoed.
Veel diersoorten op het landgoed. © Rob de Kuijer

PREHISTORISCH PLAN

Na het horen van de insprekers bleek dat veel van hen niet alleen emotionele waarde hecht aan het landgoed. Een deel begrijpt niet waarom een plan om een historische bos te kappen anno 2020 nog wordt doorgezet. "Het plan is prehistorisch", sprak Soesterberger Kees Scheurkogel. Hij doelde daarmee op de oorsprong van het plan 'Hart van de Heuvelrug', wat in 2004 tot stand kwam. "De wereld ziet er inmiddels anders uit", viel een andere spreker hem bij.
Veel sprekers wezen de gemeenteraad op de positieve effecten van een oud bos. "Hoe kan zo'n oud plan worden doorgezet als we inmiddels zoveel hebben geleerd over stikstof, CO2, de opwarming van de aarde en de stijgende zeespiegel", aldus een inwoonster van Soesterberg. "Stem voor de groene longen van Soesterberg."

OVERLAST

De Soesterbergers vrezen daarnaast veel overlast van de nieuw te bouwen woonwijk. De vrees is dat de onderzoeken naar verkeers- en geluidstoename niet kloppen. En dat ook de veiligheid in het geding komt. "Ik ben naar Soesterberg verhuisd zodat mijn dochter veilig op straat kan spelen", legde één spreker uit. "Maar dat gaat waarschijnlijk nooit gebeuren."

LUISTEREN

Of de gemeenteraad uiteindelijk luistert naar de vele betogen om het bos te sparen vragen de sprekers zich hardop af. Er kwam veel kritiek op de gemeente Soest, die beschuldigd werd van tunnelvisie en geen rekening zou houden met de inwoners van Soesterberg. "Wij voelen ons een melkkoe waar roofbouw op gepleegd wordt."
Hoewel de sprekers weinig vertrouwen lijken te hebben in de politiek deden zij allemaal oproep om de woningbouwplannen alsnog van tafel te vegen. "Soesterberg verandert in een betontegel", aldus één van de inwoners. "Maak geen fout die eens gemaakt niet te herstellen is."
Gemeenteraadslid Gerben Stormbroek van Partij Ons Soesterberg over plan Oude Tempel Soesterberg