'Corona al in januari in Nederland', racismeprotest Utrecht wordt druk, vlag uit voor 'corona-diploma'

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog hielden we je vandaag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Morgenvroeg starten we met weer een nieuw liveblog.
In het kort:

- 'Eerste Nederlandse coronapatiënten hadden al klachten in januari'
- Drukte verwacht bij racismedemonstratie: 'Kom niet naar Utrecht'
- GGD gaat reserveringsgegevens horeca gebruiken voor onderzoek
- Het liveblog van gisteren vind je hier

20.36 uur Eerste coronapatiënten Nederland hadden in januari al klachten

Het eerste geval van het coronavirus in Nederland werd op 27 februari vastgesteld, maar weken daarvoor hadden mensen al coronagerelateerde klachten. De eerste mensen vertoonden al in januari symptomen, meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
154 mensen waren al ziek voor de vaststelling van het eerste coronageval. Het gaat om de dag waarop ze zich de eerste coronagerelateerde klachten herinneren. Of die klachten door het coronavirus komen, is niet altijd na te gaan. Een persoon kreeg al op 1 januari klachten, maar deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat het heel onwaarschijnlijk is dat dit door coronabesmetting kwam.

17.22 uur 'Racismedemonstratie vooral voor Utrechters'

De Utrechtse organisatie van de demonstratie tegen racisme verwacht vrijdag op het Jaarbeursplein een hoge opkomst. "Kom je van buiten Utrecht? Blijf dan lekker thuis en kijk naar RTV Utrecht", zegt mede-organisator Leroy Lucas.
Het protest begint morgen om 18.30 uur en duurt tot 20.30 uur. De demonstratie is live te volgen via de website en app van RTV Utrecht, YouTube, Facebook en tv-zender Ustad.

14.44 uur Helpende handjes voor treinreizigers

NS en ProRail geven reizigers aanwijzingen om de coronamaatregelen in acht te nemen. Zogenoemde 'helpende handjes', medewerkers met borden, herinneren treinpassagiers op Utrecht Centraal aan het dragen van een mondkapje en dat gebeurt voortaan ook op andere stations in Nederland.
Verder krijgen reizigers het advies om op het perron minstens vijf tegels afstand van elkaar te houden en op de roltrappen vier treden. De boodschap blijft overigens: openbaar vervoer is op dit moment geen uitje, reis alleen als dat echt niet anders kan.

14.21 uur Eén persoon overleden en geen nieuwe ziekenhuisopnames

In de provincie Utrecht is sinds gisteren één nieuw sterfgeval door Covid-19 gemeld. Het totaal aantal coronadoden in de provincie staat nu op 415 personen.
Dat blijkt uit de dagelijkse rapportage door het RIVM. Het totaal aantal ziekenhuisopnames in de regio steeg niet en blijft staan op 873. Het aantal regiogenoten dat positief is getest op het coronavirus staat nu op 3707, een stijging van 35 ten opzichte van een dag eerder.

13.24 uur Mentoren Wellantcollege gaan persoonlijk langs bij de geslaagden

Vanwege de coronacrisis is het vandaag nationale slaagdag. Alle mentoren van leerjaar 4 van het Wellantcollege in Montfoort gaan vandag persoonlijk langs de leerlingen om de examenuitslag bekend te maken.
Kees Snoek (die de foto nam), Chantal Constant en Henriëtte de Blank hebben een heuse fietstocht uitgestippeld om langs de leerlingen te gaan.
Kees Snoek (die de foto nam), Chantal Constant en Henriëtte de Blank hebben een heuse fietstocht uitgestippeld om langs de leerlingen te gaan. © Wellantcollege
Anoek van der Linden is een van de vele geslaagden.
Anoek van der Linden is een van de vele geslaagden. © Wellantcollege

13.19 uur GGD gaat reserveringsgegevens horeca gebruiken voor onderzoek

Reserveringsgegevens zoals namen en telefoonnummers die klanten bij restaurants en cafés opgeven, worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Dat wil het kabinet. Mocht er dan iemand die besmet is met het coronavirus in dezelfde eet- of drinkgelegenheid aanwezig zijn geweest, dan kan de lokale GGD andere klanten daarover informeren.
Het gaat om de namen en telefoonnummers die klanten opgeven als ze een tafeltje reserveren bij bijvoorbeeld een restaurant. GGD'en kunnen deze gegevens alleen gebruiken "als klanten expliciet toestemming hebben gegeven aan de horecaondernemer om deze gegevens te delen met de GGD". ' Corona-minister' Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij met de sector om tafel wil om te kijken hoe "een dergelijke toestemming vormgegeven kan worden".
De minister onderzoekt ook "of het gebruik van reserveringsgegevens waardevol kan zijn in andere sectoren waar met reserveringen wordt gewerkt".

13.17 uur 'Ook binnensporten vanaf 1 juli mogelijk'

Binnensporten, zoals gymnastiek, kunnen normaal gesproken op 1 juli toch weer beginnen. Bij de eerdere door het kabinet aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen bleken onder meer sportscholen en sportkantines hun deuren te mogen openen op 1 juli, maar bleef het stil rond de binnensporten. "Een communicatiefoutje", zei Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, donderdag. "Ik heb de verzekering van VWS dat ook binnensporten straks worden meegenomen als definitief bekend wordt dat er na 1 juli mag."

12.20 uur 'Een diploma om nooit te vergeten'

De meeste leerlingen van het Minkema College in Woerden hoorden op 14 mei dat zij geslaagd waren. Maar vandaag kregen ook de herkansers het verlossende antwoord. Er is voor de leerlingen meer dan genoeg reden om de vlag uit te hangen op deze nationale slaagdag, want bij alle opleidingen is vrijwel iedereen geslaagd, soms zelfs cum laude. En bij de vmbo basis- en aderopleidingen hebben álle leerlingen hun diploma behaald. Het Minkema is trots en laat dat zien met deze video.
"Het nationale vlagmoment dat de overheid heeft aangekondigd voor vandaag vinden wij een mooie gelegenheid om onze geslaagde leerlingen met een bijzondere digitale boodschap nog eens extra in het zonnetje te zetten", aldus Arjan van der Wart, directeur onderwijs Minkema College.
Door de coronacrisis zijn het gala en de traditionele Laatste School Dag niet doorgegaan. Om de examenleerlingen alsnog een mooi afscheid van hun middelbare school te geven, zal de diploma-uitreiking eind juni/begin juli wel doorgaan op het Minkema College. Van der Wart: "Uiteraard houden we rekening met de RIVM-maatregelen, maar we gaan er alles aan doen om het een feestelijk moment te laten worden. Een diploma om nooit te vergeten!"

10.49 uur 'Meeste taxichauffeurs denken te moeten stoppen'

Taxichauffeurs zien de toekomst somber in. Meer dan 70 procent van hen verwacht binnen een jaar te stoppen met het werk. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête onder meer dan 200 chauffeurs.
Het gemiddelde inkomen van taxichauffeurs is door de coronacrisis enorm gedaald. Bijna driekwart van de chauffeurs is gestopt met rijden en meer dan een kwart werkt door uit noodzaak. Maandelijkse vaste kosten, zoals de lease van de auto, lopen gewoon door.
De omzet van de chauffeurs die nog wel de weg op gaan is ingestort. Hun gemiddelde wekelijkse bruto omzet in april en mei daalde tot 140 euro, tegenover 1715 euro in dezelfde periode vorig jaar. "Sommige chauffeurs zijn bijna helemaal afhankelijk van de overheid", zegt Amrit Sewgobind, FNV-bestuurder. "De steun die ze krijgen kan net de zakelijke kosten dekken die ze maken. Daarom moeten ze ervoor kiezen om andere rekeningen zoals huur of telefoonrekening maar even niet te betalen", aldus Sewgobind.
Bij platformtaxichauffeurs, die vooral voor Uber werken, is het percentage dat verwacht te stoppen nog hoger dan bij zelfstandige taxichauffeurs. Dat komt volgens het FNV omdat die chauffeurs afhankelijk zijn van de app en toch al minder verdienden. Ook hebben zij geen zakelijke klanten waar ze op kunnen terugvallen.

10.43 uur Rechtszaken in provinciehuis Flevoland

09.13 uur Bij 40 ziekenhuisopnames per dag slaat het corona-dashboard alarm

In het corona-dashboard van het kabinet wordt een grens opgenomen van veertig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen drie dagen. "Om maximale controle over het virus te houden, is het belangrijk onder die grens te blijven', zegt minister' Hugo de Jonge. Hetzelfde geldt voor tien opnames op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen en het veelbesproken 'reproductiegetal', dat niet boven de 1,0 moet
uitkomen.
De Jonge hoopt eind deze maand een werkende versie van de corona-app te presenteren, met daarin naast deze hoofdindicatoren ook cijfers uit verpleeghuizen en regionale gegevens.

09.10 uur 'Thuiswerken blijven stimuleren'

Om te voorkomen dat na de zomer iedereen weer tegelijk het openbaar vervoer of de auto gaat gebruiken, moeten werknemers gestimuleerd blijven om thuis te werken. In het onderwijs moet er een combinatie gevonden worden van online en fysiek onderwijs. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER).

08.00 uur Alternatief voor verkeersexamen kinderen in groep 8

Veel kinderen uit groep 8 kunnen vanwege de coronacrisis geen praktisch verkeersexamen doen. Veilig Verkeer Nederland heeft voor deze leerlingen een eenmalig alternatief bedacht: de praktijktoets thuis. Deze toets is gericht op de route naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

07.56 uur Toch nog een beetje feest...

07.31 uur Arbeidsmarkt regio Utrecht minder hard geraakt

07.16 uur 'Corona jaagt ov-reiziger de deelauto in'

De 'intelligente lockdown' heeft aanbieders van deelauto's onverwachts groei opgeleverd. Waar ze door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in maart nog een harde klap kregen, is het gebruik van gemeenschappelijke auto's volgens SnappCar en Greenwheels nu hoger dan een jaar geleden. Dat komt volgens de bedrijven vooral doordat reizigers het openbaar vervoer nog mijden vanwege de virusuitbraak.
SnappCar, maker van de gelijknamige app waarop particulieren hun auto te huur aanbieden, ziet dat het aantal ritten via de deelauto's de afgelopen tijd 15 procent hoger ligt dan in dezelfde periode in 2019. In de eerste weken nadat het coronavirus Nederland had bereikt, halveerde het aantal boekingen nog. Na dat dal ging het aantal ritten in enkele weken hard omhoog.

07.05 uur Praktijklessen voor EHBO en BHV worden hervat

Alle praktijklessen voor EHBO, reanimatie en BHV (bedrijfshulpverlening) kunnen weer veilig van start. Het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland ( BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld met nieuwe richtlijnen volgens de coronamaatregelen in de anderhalvemetersamenleving. Het gaat onder meer om het oefenen van vaardigheden op anderhalve meter afstand, speciale hygiënemaatregelen en looproutes tijdens de cursussen.
Cursisten kunnen nu weer terecht voor de praktijklessen bij de verschillende organisaties. De afgelopen periode werden online lessen gevolgd, maar dit kon het oefenen en toetsen van praktische vaardigheden met de bijbehorende leermiddelen niet vervangen, aldus de organisaties.
Daarom vinden ze het belangrijk dat de praktijkcursussen weer van start kunnen gaan. "Het is ook tijdens deze pandemie van belang dat bedrijfshulpverleners, EHBO- ers en omstanders de juiste hulp kunnen verlenen bij incidenten en ongevallen. Zij vervullen regelmatig een belangrijke en soms levensreddende rol bij incidenten," zegt Dave Harmsen van der Vliet, vicevoorzitter BVBN.

06.13 uur Tekort aan handschoenen bij zorginstellingen

Zorgverleners hebben momenteel een tekort aan handschoenen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor andere beschermingsmiddelen zoals schorten, brillen en mondkapjes geldt dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen ( LCH) met de huidige voorraad kan voorzien in de vraag van zorginstellingen, stelt de minister.
De verwachting is dat het tekort aan handschoenen de komende weken verlicht wordt dankzij grote bestellingen uit Azië, schrijft de minister. "Wel geeft het LCH aan dat de schaarste in handschoenen voor de komende weken een aandachtspunt zal blijven." Volgens De Jonge verwacht het LCH de komende weken een "constante aanvoer" van beschermingsmiddelen doordat het aantal vluchten wordt uitgebreid.
Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) zei eerder op woensdag dat de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen eind juni groot genoeg zal zijn om een eventuele tweede besmettingsgolf van het coronavirus aan te kunnen.

05.30 uur Utrecht Pride online

Vanwege corona gaat de botentocht aanstaande zaterdag van Utrecht Pride niet door. Maar de organisatie roept mensen op online aandacht te besteden aan homo-emancipatie. "Hang een vlag uit je raam, spreek een videoboodschap in, versier je etalage, maak jouw mooiste pride-selfie of schrijf een gedicht."

05.24 uur Vanaf 15 juni meer bezoek mogelijk in verpleeghuizen

Verpleeghuisbewoners mogen al vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen. Dat is een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. De corona-epidemie is inmiddels zo beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Verpleeghuizen gingen in maart op slot voor bezoek om de opmars van het coronavirus daar te stoppen. Die maatregel viel bewoners en hun naasten erg zwaar. "De bezoekersregeling is heel heftig geweest en is eigenlijk niet meer vol te houden", zei De Jonge na coronacrisisberaad van het kabinet.

05.10 uur Liveblog van gisteren

Lees hier het liveblog van gisteren terug.