Soepfabriek maakt na vele jaren eindelijk plaats voor nieuwbouwwijk Parkhaven

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De nieuwbouwwijk Parkhaven in de Utrechtse Dichterswijk kan eindelijk afgerond worden. De gemeenteraad besluit vanavond om het bestemmingsplan aan te passen. Dat maakt de weg vrij voor ruim 400 woningen. Het project loopt al twintig jaar, al die tijd stond een soepfabriek in de weg.
Achter de Croeselaan ten zuiden van de Jaarbeurs lag een halve eeuw geleden een bedrijventerrein. Er waren veilingen en loodsen. Er liep zelfs een spoorlijn heen, vanaf de Da Costakade over de Croeselaan naar de Veilinghaven. Maar het terrein ging teloor en verpauperde.
Eind vorige eeuw was het een troosteloze bende. In de jaren negentig werden plannen ontwikkeld: er moesten nieuwe woningen komen. Toentertijd was het, volgens de gemeente, de grootste inbreidingslocatie van Nederland, een gebied binnen de bestaande stad die tot nieuwbouw werd ontwikkeld.

OUDE TRECHTERS

Naast de woningen werd ook de oude veilinghaven opgeknapt en speciaal gereserveerd voor antieke woonschepen. Er kwam horeca en kleine bedrijvigheid. Ook werd het Statenjacht er gebouwd.
Het hele gebied ademt nog een beetje het industriële karakter van vroeger, oude trechters die vroeger werden gebruikt voor overslag van zand van schepen naar vrachtwagens bleven behouden. Ze werden omgebouwd en zijn nu vergaderlocaties. Ook staat er nog een oude monumentale havenkraan.
Maar de gemeente maakte één denkfout. In de wijk stond ook nog de Royco-fabriek. Die is overgenomen en heet inmiddels Intertaste. In de fabriek werden lang de bekende zakjes cup-a-soup gemaakt. De fabriek is tot de dag van vandaag in gebruik en milieuwetten staan niet toe dat je huizen bouwt dicht bij een werkende fabriek.
Dus bleef een brede strook in Parkhaven onbebouwd. En ook op de plek van de fabriek zelf kon niet gebouwd worden. Parkhaven kon dus maar voor de helft gerealiseerd worden. En dat gedurende vijftien jaar.
CUP-A-SOUP
Voormalig PvdA-wethouder Harrie Bosch liet nog een mooie kans lopen toen Royco zijn fabriek in 2010 verkocht aan Intertaste. De wethouder was niet op de hoogte van het feit dat Royco van zijn fabriek af wilde.
Hij werd verrast door de verkoop. Als de gemeente destijds de fabriek had overgenomen was Parkhaven nu al lang klaar geweest. Twee jaar geleden besloot de huidige eigenaar alsnog om de fabriek te sluiten . Vanaf dat moment werden de oude woningbouwplannen uit de kast getrokken en afgestoft.
Het is zuur dat we het hier hebben over een plan uit de vorige eeuw
Floor de Koning (raadslid GroenLinks)
Vandaag geeft de Utrechtse gemeenteraad zijn fiat aan die plannen, maar met de nodige kanttekeningen. Zo zijn diverse partijen niet blij met het feit dat er nu honderden woningen gebouwd worden op basis van een plan uit de vorige eeuw. In die tijd dacht de gemeenteraad anders over bijvoorbeeld mobiliteit en over het soort woningen dat er zou moeten komen.

BEST ZUUR

Floor de Koning (GroenLinks): "Het is zuur dat we het hier hebben over een plan uit de vorige eeuw." Jantine Zwinkels (CDA) vond de plannen 'geen prettig voorstel', omdat er geen betaalbare koopwoningen komen en te weinig appartementen in de categorie middenhuur.
Jan Wijmenga (ChristenUnie) vroeg aandacht voor het protest van kinderen van basisschool De Kleine Dichter. Zij zien hun voetbalveldje en klimboom sneuvelen tijdens de bouw. Diverse partijen drongen aan op een tijdelijke oplossing. Maar wethouder Klaas Verschuure (D66) gaf aan dat er in de wijk onenigheid bestaat over de komst van een nieuw trapveldje en over de eventuele locatie daarvan. Hij wilde daarom daarover geen toezeggingen doen.

RODE BAKSTEEN

De raad vergadert vandaag op een bijzonder manier. Door corona-maatregelen is het debat overdag, maar wordt er pas in de avond gestemd. De verwachting is dat een ruime meerderheid voor het plan gaat stemmen.
In dat geval komen er in Parkhaven nog eens dertien appartementencomplexen met in totaal 416 woningen. En daarmee is de wijk dan eindelijk af. Qua stijl en vorm sluiten die complexen naadloos aan bij de bestaande bouw. Dat wil zeggen dat de hele wijk is uitgevoerd in rode baksteen.