VRU publiceert nieuwe noodverordening, 'Genoeg plaats in ov als iedereen regels opvolgt'

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:

- De Ronde Venen waarschuwt voor pinksterdrukte bij Vinkeveense plassen
- Drie provinciegenoten aan corona overleden sinds gisteren
- Half miljard voor lagere overheden
- Megaterras bij Down Under in Nieuwegein
- Het liveblog van gisteren teruglezen
kan hier

20.55 uur VRU publiceert nieuwe noodverordening

De Veiligheidsregio Utrecht heeft de nieuwe noodverordening gepubliceerd die vanaf 1 juni geldt in de provincie. Daarin staat precies beschreven wat wel en niet mag volgens de coronamaatregelen. De noodverordening is in lijn met wat het Kabinet eerder bekend heeft gemaakt.
Zo geldt voor cafés en restaurants dat zij maximaal 30 gasten mogen ontvangen, maar moet er wel van tevoren worden gereserveerd. Voor terrassen buiten is een reservering niet noodzakelijk.
Voorzitter Jan van Zanen van de Veiligheidsregio Utrecht: "Hoe meer bewegingsruimte, hoe meer bijzondere regels. Ik kan me voorstellen dat mensen dat soms verwarrend vinden. Maar voor wie twijfelt wat wel en niet mag, is er steeds weer hetzelfde principe: vermijd drukte, houd afstand. Dat is de enige manier om te voorkomen dat het virus zich verspreidt en mensen ziek worden."

20.15 uur 'Coronawet gaat 1 juli in'

Het kabinet streeft ernaar om op 1 juli een coronawet in te laten gaan die de noodverordeningen zoals die nu van kracht zijn, een wettelijke grondslag moeten geven. Aanvankelijk wilde het kabinet vrijdag een klap geven op de spoedwet, maar die gaat eerst nog in consultatie. In juni neemt het kabinet een besluit en wordt de Raad van State om spoedadvies gevraagd, melden ingewijden.
Nu de noodverordeningen langer duren, klinkt steeds meer kritiek van rechtsgeleerden. Ze wijzen op de grote gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van mensen. Ook de onvrede in de Tweede Kamer groeit, omdat ingrijpende maatregelen als het verbod op samenscholing en de 1,5 meterregel al bijna drie maanden geleden zijn ingegaan zonder dat ze aan het parlement zijn voorgelegd.

19.37 uur Bij FC Utrecht vliegen de seizoenskaarten over de toonbank

De verkoop van seizoenskaarten van FC Utrecht is gisteren vliegend van start gegaan. De club verkocht op de eerste dag ruim 1350 kaarten, zo'n 600 meer dan de eerste verkoopdag vorig jaar.

18.17 uur 'Genoeg plaats in het ov als iedereen regels opvolgt'

Er is genoeg plek in het openbaar vervoer, zolang iedereen de "spelregels" maar opvolgt. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in reactie op vragen van de Tweede Kamer.
"Wij kiezen voor heldere regels: vermijd de spits en reis alleen als het noodzakelijk is." Eerder vroeg de PVV of conducteurs "koppen moeten tellen". Dat zou volgens de staatssecretaris te veel handhaving betekenen. Wel houdt Van Veldhoven "de vinger aan de pols", mocht het toch te druk worden.
De Kamer was ook bezorgd over hygiëne en ventilatie in de trein. De staatssecretaris verzekerde dat treinen vaker worden gereinigd en geventileerd. "Schoonmakers besteden bovendien extra aandacht aan plekken die reizigers veel aanraken, zoals deurklinken."

17.27 uur Pubers mogen vanaf 1 juni weer trainen zonder 1,5 meter afstand

Kinderen tussen 13 en 18 jaar mogen vanaf 1 juni bij sporttrainingen weer normaal 'spelcontact' hebben. Dat stelt het Outbreak Management Team, de experts die het kabinet adviseren over
het coronavirus.
De afgelopen tijd was contact tijdens sporttrainingen alleen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar. Oudere kinderen mochten wel buiten onder begeleiding sporten, maar moesten daarbij 1,5 meter afstand houden.

16.38 uur Utrecht vindt corona-compensatie vanuit Den Haag onvoldoende

De gemeente Utrecht is niet tevreden over de compensatiemaatregelen die het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt. Minister Olongren schrijft dat lokale en regionale overheden moeite hebben moeite hun dienstverlening op peil te houden, door het wegvallen van inkomsten en het uitvoeren van extra taken door de coronacrisis. Om dat op te vangen stelt ze honderden miljoenen euro's ter beschikking.
In een gezamenlijke verklaring van de vier grote steden (G4) in Nederland, geeft Utrecht aan dat er nog veel meer toezeggingen uit Den Haag moeten komen. "De 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zijn - net als alle gemeenten - vanaf de start van de coronacrisis loyale uitvoerder van alle Rijksmaatregelen naar aanleiding van de uitbraak van het Coronavirus in Nederland," valt te lezen in de verklaring.
De stappen die het kabinet vandaag zet vinden de G4 veel te bescheiden. "Het kabinet trekt 225 miljoen euro uit als compensatie voor gederfde inkomsten tot 1 juni voor alle gemeenten in Nederland. De G4 alleen al heeft tot 1 juni zeker 200 miljoen euro minder inkomsten."

16.19 uur Lichte afname op intensive care

Het aantal Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen is weer iets gedaald, zowel op de intensive cares (ic's) als op verpleegafdelingen. Op de ic's liggen nu nog 182 mensen met Covid-19, de longziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn 7 patiënten minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 28 naar 695. Eén patiënt ligt nog op een ic in Duitsland.
"De daling van het aantal Covid-patiënten op de ic gaat op dit moment langzamer dan voorheen", stelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vast. De totale bezetting op de ic's is iets gestegen: er liggen momenteel 559 mensen om andere redenen dan corona. "Dit komt door het hervatten van de overige zorg", zegt Kuipers.

16.15 uur Nog steeds tekort aan beschermingsmiddelen in zorg

Er is nog steeds een groot tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. Dat meldt brancheorganisatie ZorgthuisNL donderdag aan Hart van Nederland. De schaarste is zelfs zo erg dat er wonden moeten worden verzorgd met blote handen.
Volgens ZorgthuisNL kunnen zorgorganisaties bij het kopen van beschermingsmiddelen niet altijd genoeg bestellen. "Dat komt omdat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) een aantal criteria hanteert", legt woordvoerder Hans Buijing uit. Zo moeten organisaties bijvoorbeeld aangeven hoeveel medewerkers er bij de zorginstelling werkzaam zijn.

16.04 uur Veiligheidsmaatregelen op en rond de Vinkeveense Plassen

Het belooft tijdens het Pinksterweekeinde mooi weer te worden. Dat betekent vermoedelijk dat veel mensen de Vinkeveense Plassen willen bezoeken. De gemeente De Ronde Venen benadrukt daarbij dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden. De gemeente zet verkeersregelaars en beveiligers in om alles in goede banen te leiden. Als de parkeerplaatsen te vol raken, kunnen automobilisten worden weggestuurd. De Ronde Venen raadt dan ook aan om de fiets te pakken.

15.42 uur Utrechtse horeca kan niet wachten om open te gaan

Meer dan 30 Utrechtse horeca-eigenaren werkten aan het 'horeca-heropeningslied' mee. De clip werd afgelopen maandag opgenomen.

15.35 uur Miljoenen voor lokale media

Minister Slob trekt 24 miljoen euro extra uit voor lokale media. Slob riep begin april het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorzieining in het leven omdat lokale media hun adverentie-inkomsten door de coronacrisis sterk zagen teruglopen. Daarvan werden 181 lokale publieke omroepen en 410 huis-aan-huiskranten voor drie maanden geholpen. Nu de crisis voortduurt, trekt Slob dus nog een keer de portemonnee.

14.33 uur Drie nieuwe Utrechtse doden

In de provincie Utrecht is sinds gisteren van drie mensen melding gemaakt dat ze zijn overleden aan COVID-19. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is gestegen naar 869, dat is één meer dan gisteren.
In de twee dagen voor vandaag overleed niemand aan corona in de provincie. Het totaal aantal doden staat nu op 405. Hieronder zie je het verloop van het aantal ziekenhuis opnames en doden in de provincie. Lees hier meer.

13.30 uur 'Theater- of concertbezoek in je eigen gemeente staat op de tocht'

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft weinig oog voor de regio als het om de podia gaat. Dat zegt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).
Het kabinet maakte eerder bekend 300 miljoen euro uit te trekken om de kunst- en cultuursector door de coronacrisis te helpen. Kijkend naar de voorwaarden zouden slechts 25 VSCD-podia in aanmerking komen voor steun. "Dit betekent voor de 5,2 miljoen bezoekers van de overige 103 podia dat een theater- of concertbezoek in hun eigen gemeente op de tocht staat", stelt de VSCD.
"Door slechts 25 podia te ondersteunen zullen bezoekers in alle provincies grotere afstanden moeten afleggen om bij een theater of concertzaal te komen." Het verdwijnen van lokale podia heeft vooral grote impact op de jonge en oudere bezoekers, waarschuwt de VSCD.

13.13 uur Goede ventilatie cruciaal, hoestdruppels kunnen minutenlang blijven hangen

Met behulp van laserlichttechnieken hebben wetenschappers ontdekt dat kleine hoestdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen, vooral in ruimtes die niet of slecht worden geventileerd.
Goede ventilatie in publieke ruimtes, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en in verzorgingshuizen, is daarom van cruciaal belang om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stellen de onderzoekers van de UVA. Ze bevelen de gezondheidsautoriteiten aan om met maatregelen te komen die - waar mogelijk - goede ventilatie in publieke ruimtes garanderen.
De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

13.05 uur 'Betrek mensen met beperking bij plannen anderhalvemetersamenleving'

Bedrijven en organisaties moeten ook in de anderhalvemetersamenleving goed rekening houden met mensen met een beperking. Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht roept iedereen op bij het opstellen van coronaprotocollen altijd goed rekening te houden met het VN-verdrag Handicap, waarin bijvoorbeeld is vastgelegd dat openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Het college wil dat bedrijven en brancheorganisaties mensen met een beperking betrekken bij hun plannen en protocollen. "In tijden waarin snel gehandeld moet worden, kan dat nog weleens naar de achtergrond verdwijnen", licht een woordvoerster toe. "Omdat we zien dat veel organisaties momenteel bezig zijn met protocollen, vinden we het belangrijk om deze oproep nu te doen." Concrete knelpunten kon de woordvoerster niet direct noemen. In de oproep benadrukt het college wel specifiek dat het openbaar vervoer, waarvoor al een protocol is opgesteld, goed toegankelijk moet blijven. Daar gaat het college op toezien.

13.02 uur Uitbreiding noodpakket

Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het kabinet heeft vandaag het al eerder verlengde noodpakket banen en economie verder uitgebreid. De maatregelen lopen nu een maand langer door tot 1 oktober dit jaar.
De uitbreiding van het pakket, die bij elkaar ruim 4,5 miljard euro extra kost, is het resultaat van overleg met vakbonden en werkgeversorganisaties.

12.49 uur Huiselijk geweld niet toegenomen tijdens lockdown: 'Lijkt gunstig, maar is het niet'

Het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht heeft onderzoek gedaan naar huiselijk geweld tijdens de coronacris. Het aantal incidenten van huiselijk geweld voor en tijdens de lockdown blijkt nagenoeg gelijk te zijn.
Een mogelijke verklaring is dat de coronastress niet veel toevoegt aan de stress die zij al ervaren en het isolement waarin zij leven. "Veel van deze gezinnen houden altijd al het sociale netwerk en hulpverleners op een afstand vanwege de spanningen in het gezin en de mogelijke dreiging van geweld. Ze leven normaal gesproken dus ook al behoorlijk geïsoleerd, waardoor zij de lockdown op zichzelf niet extra stressvol vinden", aldus prof. dr. Majone Steketee, wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut.
Aan het onderzoek naar de effecten van de coronacrisis hebben 247 gezinnen meegedaan. Zij waren vorig jaar al gemeld bij Veilig Thuis vanwege vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandling. Bij de helft van de gezinnen bleek er ook tijdens de coronacrisis sprake te zijn van veel of ernstig geweld. Dat wil zeggen: bijna iedere week een incident. Het gaat dan om geweld gericht tegen kinderen, partnergeweld zoals dreigen met de dood, wapengebruik of geweld dat heeft geleid tot letsel.
Volgens het onderzoeksinstituut is de uitkomst minder gunstig dan het misschien lijkt. "Bij de meeste gezinnen is nog steeds sprake van veel en ernstig geweld. Problemen als armoede, verslaving, partnergeweld en vechtscheidingen hadden zich al opgestapeld in deze gezinnen voor de coronacrisis begon. De situatie thuis is nog steeds zeer zorgelijk. Goede hulpverlening is en blijft noodzakelijk om blijvende schade voor kinderen en ouders te beperken."
Er zijn ook enkele positieve ontwikkelingen zichtbaar. De helft van de kinderen vindt de situatie thuis wel veranderd sinds de coronacrisis. Ze geven aan dat zij meer op elkaar aangewezen zijn, elkaar meer leren vertrouwen en beter met elkaar om te gaan. Tieners voelen zich minder onveilig. Een deel van de ouders ervaart minder stress, omdat zij bijvoorbeeld door de coronacrisis minder contactmomenten hebben met ex-partners.

12.37 uur Minister Van Rijn wordt op 9 juli opgevolgd door VVD'er

Minister Martin van Rijn zal op 9 juli terugtreden als minister voor Medische Zorg. Hij zal worden opgevolgd door een VVD'er, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De partij heeft een kandidaat op het oog en maakt naar verwachting op korte termijn bekend om wie het gaat.
PvdA'er Van Rijn trad op 23 maart op persoonlijke titel aan als opvolger van VVD-minister Bruno Bruins die opstapte wegens oververmoeidheid. Van Rijn zou drie maanden aanblijven in verband met de coronacrisis.

11.54 uur Rover wil 'exit-strategie' voor openbaar vervoer

Reizigersvereniging Rover in Amersfoort wil dat er snel een exitstrategie komt waarmee het openbaar vervoer de komende tijd weer stapsgewijs terug kan keren naar een normale situatie. Daarom is een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.
Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden, maar met veel beperkingen. "Terwijl Nederland langzaam weer in beweging komt, blijft de ov-reiziger stilstaan. Ook deze mensen hebben een stip op de horizon nodig", schrijft Rover-directeur Freek Bos aan de Tweede Kamer.
Omdat voertuigen voor minder dan de helft gevuld mogen worden, worden reizigers nog steeds opgeroepen het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. "Samenreiskorting mag niet worden gebruikt en de fiets blijft niet welkom in de trein. Omdat buurtbussen nog niet gaan rijden, blijven hele gebieden verstoken van openbaar vervoer", aldus Rover.
Rover wil dat het ministerie met criteria komt om versoepelingen in het openbaar vervoer mogelijk te maken. De belangenvereniging pleit voor extra capaciteit in het openbaar vervoer om zoveel mogelijk mensen te kunnen vervoeren, bijvoorbeeld door de inzet van touringcars.

11.37 uur VNG ziet financiële compensatie gemeenten als eerste stap

De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), voorgezeten door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, is positief over de 566 miljoen euro die het Rijk uittrekt voor hulp aan de lagere overheden, maar ziet het wel als een eerste stap naar compensatie van de werkelijke kosten en gederfde inkomsten door de coronacrisis. "De financiële nood bij gemeenten is hoog. Dit was voor de crisis al het geval en de financiële positie van gemeenten is door de coronacrisis verder verslechterd", meldt de VNG in een reactie.
De belangenclub zegt dat met het kabinet is afgesproken dat gemeenten kunnen rekenen op vergoeding van de reële kosten en misgelopen inkomsten, zoals toeristen- en parkeerbelasting. Een werkgroep brengt die bedragen momenteel in kaart en de uitkomsten zijn medio juli bekend. "Dan volgt een nadere afrekening voor de extra kosten en gederfde inkomsten voor de periode van maart tot 1 juni", aldus de VNG.
Daarmee is het nog niet klaar, zegt de koepelorganisatie. "De kosten voor de gemeente lopen na 1 juni op, want de crisis is nog niet ten einde. Ook voor de periode na 1 juni geldt dat we het kabinet aan de afspraak houden dat er reëel gecompenseerd moet worden."

11.29 uur 'Gooi mondkapjes en plastic handschoenen in de goede bak'

Vanaf maandag is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Omdat nu al blijkt dat veel mensen niet weten waar ze beschermende middelen tegen corona kunnen weggooien, wil Milieu Centraal hen helpen om de juiste afvalbak te vinden met behulp van de afvalscheidingswijzer.
"Veel handschoenen en mondkapjes belanden op straat, in het riool of bij het plastic afval. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn", aldus Mileu Centraal. "Als je mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting."

11.25 uur Steun voor sociale werkbedrijven

Het kabinet stelt 90 miljoen euro extra beschikbaar aan gemeenten voor de sociale werkvoorziening. Door de coronacrisis zijn sociale werkbedrijven noodgedwongen geheel of gedeeltelijk gesloten. Tegelijkertijd lopen de loonkosten van ondersteunende werknemers door. Met de extra steun van het kabinet kunnen de zogenoemde SW-bedrijven een deel van deze loonkosten opvangen zodat medewerkers geld krijgen, ook nu ze tijdelijk thuiszitten.

10.14 uur Half miljard voor gemeenten en provincies

Het Rijk schiet gemeenten, provincies en waterschappen te hulp nu zij in de knel raken door de coronacrisis. Ze kunnen rekenen op ruim 566 miljoen euro om gemiste inkomsten goed te maken en extra uitgaven te kunnen betalen.
De lagere overheden hebben door de corona-epidemie en het daardoor noodzakelijke stilleggen van de samenleving moeite om hun werk te blijven doen, ziet ook minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Meer dan driekwart van de gemeenten zou gaan bezuinigen of meer belasting heffen als hulp van het Rijk zou uitblijven, bleek uit een recente peiling.
Voor de weggevallen inkomsten van gemeenten uit bijvoorbeeld de toeristen- en parkeerbelasting trekt het kabinet 225 miljoen euro uit. Voor extra kosten voor bijvoorbeeld noodopvang van leerlingen van wegens de virusuitbraak gesloten scholen liggen nog eens tientallen miljoenen klaar.

10.03 uur 'Grootste terras van provincie Utrecht volgende week open'

Horeca- en watersportlocatie Down Under aan de Laagravense plas in Nieuwegein opent volgende week donderdag een megaterras. "Met een afmeting van meer dan voetbalveld is er de hele zomer genoeg ruimte voor terrasliefhebbers", aldus Down Under dat spreekt van 'het grootste terras van de provincie Utrecht'.
Bedrijfsleider Paul Gootjes. "We hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten. De hele locatie is opgeknapt en het team kijkt ontzettend uit naar de opening."
Terras Down Under.
Terras Down Under. © Down Under

09.00 uur Scheidsrechter treedt hard op in Utrecht

Scheidsrechter Jeroen Manschot komt in actie tegen overtredingen van de coronarichtlijnen in de Utrechtse binnenstad.
Het is de tweede aflevering van de ludieke Rode Kruis-campagne Scheidslijn. In de vorige aflevering zagen we scheidsrechter Kevin Blom kaarten uitdelen in Den Haag.

06.50 uur Musea gaan weer open, welke richtlijnen zijn er?

06.41 uur De ergernissen van thuiswerken

Het thuiswerken vanwege de corona-uitbraak brengt nieuwe ergernissen met zich mee. Circa de helft van de Nederlanders stoort zich zich aan collega's die tijdens een digitaal overleg onverzorgd voor de camera zitten. Dat meldt de website VPNdiensten.nl op basis van een peiling onder dik 1500 werkenden.
Behalve het onverzorgd in beeld verschijnen, storen veel mensen zich aan collega's die te laat inchecken tijdens videocalls en collega's die voor de camera eten. Verder is een slechte internetverbinding vaak een bron van ongenoegen.

05.37 uur Voldoende capaciteit voor uitgestelde rij-examens

Sinds het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen op 13 mei de theorie-examens heeft hervat, hebben 21.000 mensen al theorie-examen gedaan. Sinds 18 mei hebben ruim 8500 mensen praktijkexamen gedaan, meldt het CBR.
Voor mensen die geen rijexamen konden doen wegens het coronavirus is er inmiddels voldoende capaciteit om de uitgestelde examens de komende weken in te halen. Kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd wegens de coronamaatregelen hebben voorrang, maar ook wordt afrijden voor 'nieuwe' examenkandidaten binnenkort weer mogelijk, aldus het CBR.

05.33 uur Nieuwe noodverordening VRU

Vandaag komt de Veiligheidsregio Utrecht met een nieuwe noodverordening die per 1 juni geldt. Daarin zijn de maatregelen die het kabinet heeft genomen uitgewerkt. Op basis van de nieuwe noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en in het uiterste geval beboeten. Na de presentatie lees je in dit liveblog meer over de noodverordening.

05.31 uur Sauna's opgelucht, sportscholen minder enthousiast

Dat de sauna's op 1 juli weer open mogen, is "heel erg goed nieuws", vindt Jos Keizer, voorzitter van de VNSWB, de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven. "Dit was heel hard nodig. Een halfjaar je bedrijf niet runnen is onmogelijk. Ik heb al huilende mensen aan de lijn gehad."
NL-Actief, de brancheorganisatie voor sportscholen, reageert met gemengde gevoelens op het besluit "We mogen nu 1 juli open, wat enerzijds positief is omdat dit een aantal weken eerder is dan de initiële datum van 1 september. Anderzijds is het ook een maand ná 1 juni en iedere week dat de sportscholen dicht moeten blijven, betekent meer faillissementen," aldus NL-actief.

05.24 uur Liveblog van gisteren

Het liveblog van dinsdag teruglezen, doe je door te klikken op deze link.