Zo ziet het miljoenen-onderzoek naar de werven van Utrecht eruit

PROVINCIE UTRECHT - Het onderzoek naar het wervenstelsel in Utrecht is in volle gang. De gemeente is dit jaar met een nieuw onderzoek gestart naar de staat van de werven.
De onderzoekers bij de Vismarkt in de binnenstad van Utrecht.
De onderzoekers bij de Vismarkt in de binnenstad van Utrecht. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Dat onderzoek is gestart na een kritisch rapport van een bureau dat concludeerde dat de staat van het wervenstelsel slechter is dan gedacht. Daarop heeft de gemeente besloten een grondig onderzoek te doen waarbij alles wordt meegenomen. Zo worden niet alleen de kademuren onderzocht, maar ook de kelders van in de werven.
Duiker in de Oudegracht van Utrecht.
Duiker in de Oudegracht van Utrecht. © RTV Utrecht / Iris Tasseron

DUIKERS

In de Oudegracht duiken onderzoekers onder water om de muren goed te kunnen bekijken en dat is een behoorlijke klus. Vaak moet eerst nog afval, zoals bijvoorbeeld zandzakken of oude fietsen, weggehaald worden voordat ze goed zicht hebben. Luc Mes, projectleider van het onderzoek bij de gemeente: "Het is een nieuwsgierige zoektocht, waar je kritisch moet zijn naar wat je tegenkomt en dat is heel mooi."
De beelden van de duikers worden goed bekeken.
De beelden van de duikers worden goed bekeken. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Niet alleen onder water is onderzoek gedaan, ook met een grondradar boven de grond in de binnenstad. Nog steeds worden er door de onderzoekers ontdekkingen gedaan, zoals kelders of holle ruimtes waarvan ze het bestaan niet wisten. Mes "Je ziet dat eigenaren van woningen waar een kelder onder de straat ligt, dat in het verleden misschien een keer hebben dicht gebouwd en dat het dus niet zichtbaar is dat daar een kelder is. Dus met deze informatie gaan we nu kijken of we samen met deze eigenaren toch die kelders in kunnen en toch ook kunnen kijken hoe de staat van die kelders is."

MILJOENEN

Veel geld is er al gestoken in onderzoek naar de werven. De Oudegracht heeft tijden opengelegen om de kelders te versterken, net als op de Kromme Nieuwegracht. Bewoners en gemeente konden het niet eens worden over wie de opknapbeurt moest betalen. De gemeente heeft dit jaar weer extra geld beschikbaar gesteld, zo'n 15 miljoen euro. In totaal lijken de kosten nu op te lopen tot meer dan 60 miljoen euro. René de Kam, historicus en conservator bij het Centraal Museum denkt dat het 't wel waard is. "Wil je dit behouden voor volgende generaties, dan is het heel belangrijk om dit goed te onderhouden. Het is een systeem dat onder water zit en er niks zo gevaarlijk voor bouwwerken als water."
Over één tot anderhalf jaar moet dit onderzoek naar het totale wervenstelsel zijn afgerond en dan zal er een plan klaarliggen voor het opknappen van die historische werven.