Ouders mogen op 1 juni eindelijk weer aan het werk, maar Pinkstervakantie gooit roet in het eten

Archief.
Archief. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Na een aantal lange maanden thuiszitten, mogen vanaf 1 juni verschillende sectoren in Nederland weer aan het werk. Goed nieuws, maar de aankomende Pinkstervakantie zorgt in Utrechtse huishoudens voor problemen. Normaal gesproken kunnen kinderen tijdens de vakanties terecht op de buitenschoolse opvang, maar door de coronamaatregelen mogen die pas op 8 juni weer helemaal open. Kinderen kunnen volgende week dus nergens terecht, tot grote woede van ouders uit de regio.
De telefoon staat bij BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, sinds vorige week roodgloeiend. Ouders zitten met hun handen in het haar, want waar moeten de kinderen naartoe als ze volgende week weer aan het werk mogen? Die gezinnen vallen tussen wal en schip, en dat is een kwalijke zaak, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van BOink.
Jellesma trok na het zoveelste telefoontje met een boze ouder aan de bel bij RTV Utrecht. "Er zit gewoon geen logica in", legt hij uit. "De regel is dat kinderen alleen naar de BSO mogen als ze naar school zijn geweest. Maar sommige kinderen gaan volgende week niet naar school, en mogen dus ook niet naar de BSO. Tegelijkertijd zijn de buitenschoolse opvangen wél open voor scholen die géén Pinkstervakantie vieren. Mag je als ouder eindelijk weer naar je werk en wil je je kind naar de vakantie-BSO brengen, kan dat niet."
Mensen bellen BOinK vooral met adviesvragen, zegt Jellesma. "Want niet iedereen heeft een opa en oma op de hoek wonen die wel even kunnen oppassen." Volgens Jellesma moeten scholen eigenlijk zelf voor opvang zorgen tijdens de vakanties, maar dat gebeurt veelal niet, tot groot ongenoegen van Jellesma. "Als je als school geen opvang regelt tijdens een vakantie, heb je het allemaal niet begrepen. Je kunt wel doen alsof de wereld ophoudt omdat jij toevallig twaalf weken vakantie per jaar hebt, maar dat is voor de gemiddelde Nederlander niet weggelegd."

BSO WIL WEL

Veel ouders zoeken nu contact met de BSO's: kan mijn kind écht niet komen volgende week? Uit verschillende mailwisselingen die RTV Utrecht heeft ingezien, blijkt dat de buitenschoolse opvangen uit de regio welwillend staan tegenover het opvangen van kinderen tijdens de Pinkstervakantie, maar ze mogen het formeel niet.
Bij Kidslodge in Houten gaan ze daar niet zomaar mee akkoord. Sterker nog, eigenaresse Louise de Ruiter trekt alle toeters en bellen uit de kast om ervoor te zorgen dat haar BSO tóch voor alle ouders open mag volgende week, en niet alleen voor de noodopvang.
"Het is al een gevecht sinds vorige week woensdag", vertelt De Ruiter. "Ik heb de wethouder geappt: hier moet iets mee gedaan worden. Het is een belachelijke regel dat je tijdens de Pinkstervakantie helemaal dicht moet. Je hebt met ouders en kinderen te maken, maar ook met bedrijven. Het is te zot voor woorden. We moeten dicht, maar dat wil ik niet voor de ouders. Wij vechten voor onze ouders en kinderen, we leggen ons hier niet bij neer."

RUG TEGEN DE MUUR

Wethouder Van Dalen bracht het onderwerp gisteren naar voren tijdens een vergadering van de gemeente. Ook burgemeester Gilbert Isabella boog zich over de kwestie, maar na een lange middag vergaderen kwam er slecht nieuws voor De Ruiter en alle ouders: de gemeente staat met de rug tegen de muur want ze kan niet afwijken van de landelijke regels. BSO's moeten dus dicht volgende week en alleen noodopvang is mogelijk.
"Onvoorstelbaar in deze tijd", reageert De Ruiter. "Dan hebben de ouders alles zo goed geregeld, heeft de kinderopvang haar werk gedaan en dan is open gaan ineens geen optie meer. Als bedrijf kost je dat weer eens een week aan kapitaal. Ik denk dat menigeen dit niet overleeft."
De verantwoordelijkheid ligt dus bij het ministerie van Onderwijs, waar deze beslissing vorige week is gemaakt. Jellesma had graag gezien dat ze al in een eerder stadium wat beter over deze situatie hadden nagedacht. "Het is een onlogisch besluit. Mensen hebben zich totaal niet gerealiseerd dat er behoorlijk veel scholen met een Pinkstervakantie werken en dat tegen ouders wordt gezegd: kom jongens, vanaf 1 juni gaan we weer aan het werk. Dat botst toch met elkaar? Mensen zijn er behoorlijk chagrijnig over, en dat begrijp ik ook goed."

REACTIE MINISTERIE

Volgens het ministerie is er bewust gekozen voor de datum van 8 juni. Het basisonderwijs en de en kinderopvang gaat pas vanaf die dag weer open, omdat er dan voldoende tijd is verstreken om iets te kunnen zeggen over de medische gevolgen van het gedeeltelijk heropenen van de basisscholen (sinds 11 mei). Ook is er dan meer informatie uit andere onderzoeken bekend, schrijft het ministerie in een reactie.