Accountant zet vraagteken van 145 miljoen euro bij Utrechtse jaarrekening

© RTV Utrecht
UTRECHT - Accountantskantoor Deloitte zet vraagtekens bij de verantwoording van 145 miljoen euro in de jaarrekening van de gemeente Utrecht. De financiële waakhond geeft daarom een verklaring af 'met beperkingen' zoals dat genoemd wordt.
Elk jaar controleert een accountant de boekhouding van gemeentes en provincies. Daarbij wordt gekeken of de balans wel een goed beeld geeft van de bezittingen en schulden van de diverse overheden. Ook wordt gekeken of de baten en lasten goed zijn verantwoord. Dat is een complexe klus, die veel tijd vraagt en moeilijk is om uit te voeren.

144.700.000 EURO

In de jaarstukken van Utrecht ontdekte de accountant een post van 144.700.000 euro op de balans waarvan niet goed te controleren is of die wel klopt. Deloitte schrijft daarover in hun verklaring: "De gemeente heeft onvoldoende controle informatie ter onderbouwing van de schattingen in de gebiedsontwikkeling Leidsche Rijn opgeleverd". Volgens de gemeente betekent dit dat de accountant niet kan vaststellen of de hoogte van de winstneming op Leidsche Rijn juist is.
Dit is niet fout
Anke Klein (D66) - Wethouder Financiën
Het bedrag heeft te maken met toekomstige ontwikkelingen in Leidsche Rijn. De gemeente denkt op de verkoop van grond winst te kunnen maken, waarmee andere dingen betaald zouden kunnen worden. De gemeente kijkt daarbij vooruit over een periode van ongeveer twintig jaar.

TE GLOBAAL

Wethouder Anke Klein van financiën zegt dat de plannen voor de wijk nog niet genoeg concreet zijn om een goede schatting te kunnen maken. In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze: "Dit is niet fout, maar zorgt ervoor dat, op dit moment, de accountant de nog te realiseren kosten en opbrengsten onvoldoende objectief kan toetsen (...). Feitelijk is de onderbouwing nog te globaal, wat de accountant weerhoudt om een uitspraak te doen of de schattingen wel of niet reëel zijn".
Komende maand praat de gemeenteraad over de jaarrekening van de gemeente.