Duizenden padden klem in vijver Baarnse Bos

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BAARN - Door de droogte dreigden duizenden padden in het Baarnse Bos afgelopen dagen het loodje te leggen. Ze konden de vijver de Kleine Kom niet meer uit. De beestjes zijn volgens boswachter Rein Zwaan inmiddels geholpen met een noodhelling van zand.
Het waterniveau in de Kleine Kom, die officieel de Lindenkom heet, is te laag waardoor de padden de afgelopen dagen niet meer over de betonnen rand konden komen. Omwonenden en natuurliefhebbers hebben dit weekend nog emmers vol 'net gemetamorfoseerde minipadjes' uit de vijvers gered. Op eigen benen kwamen ze door de betonnen rand de vijver niet meer uit. Daar zijn een paar jaar geleden wel speciale goten ingemaakt, maar die zijn volgens één van de paddenredders ecoloog Ilco van Woersem "zo amateuristisch gemaakt" dat ze in tijden van droogte voor de padden niet bereikbaar zijn en dus niet werken.

POMP

Volgens boswachter Zwaan waren de goten inderdaad niet bereikbaar voor de padden, omdat de pomp die water aanvoert in de vijver niet aanstond. Die pomp was weer uitgezet omdat wandelaars en voorbijgangers anders natte voeten zouden krijgen. Staatsbosbeheer puzzelt al langer met het waterbeheer in de vijver, waarbij het water doorgaans juist te hoog staat. "Collega's gaan nu kijken of de pomp weer even aankan."
Ondertussen heeft hij het paddenprobleem naar eigen zeggen "heel praktisch even opgelost". Zwaan: "Ik heb een aantal hoopjes zand aan de rand van de vijver gemaakt. Een soort hellinkjes, zeg maar. Dat werkte al snel en ik zag al veel padjes gebruik ervan maken. Ik ga ervan uit dat de meeste padden vannacht wel op het droge zijn gekomen."

PROBLEEM

De kleine padden trekken juist nu uit de vijver om zich verder te ontwikkelen in het bos, op het droge. Volgens ecoloog Van Woersem speelt het probleem in Baarn al zeker drie jaar, maar dat bestrijdt boswachter Zwaan. Volgens de boswachter is het nog niet eerder zo vroeg in het jaar zo droog geweest, waardoor de padden er juist dit jaar meer last van hebben gehad. Daarnaast ondervinden ze ook nog eens de nadelen van de coronamaatregelen. "Normaal gesproken hebben we veel vrijwilligers in het gebied lopen, maar nu - door corona - even niet. Anders hadden we het wel eerder gezien."
Het probleem speelt nu overigens alleen bij de Kleine Kom. De Grote Kom even verderop in het Baarnse Bos heeft ook zo'n betonnen rand, maar daar zitten sowieso al bijna geen padden meer in. Zwaan: "Daar zitten zoveel vissen in dat de larven doodgebeten worden. Daar zitten belachelijk veel goudvissen en goudwinden. Mensen blijven daar vissen in uitzetten en het zijn er te veel om ze eruit te halen. Die vissen eten ook de muggenlarven en daarmee het voedsel voor de vleermuizen. Daar zijn we eigenlijk al te laat en dat is zonde."
De vijvers in het Baarnse bos zijn in 2016 gerenoveerd en voorzien van een betonconstructie omdat het waterpeil zakte. Toen waren het vooral hondenbezitters die zich zorgen maakten over de aangelegde betonnen rand. Het water stond vandaag aan het einde van de middag weer tot aan de rand van de vijver.
Door de paddenhelling van zand konden ze toch weg.
Door de paddenhelling van zand konden ze toch weg. © Rein Zwaan
De Kleine Kom in Baarn
De Kleine Kom in Baarn © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers