Huurders bedrijvencentrum Vechtenstein boos over sluiting

UTRECHT - Het bedrijvencentrum Vechtenstein in Utrecht wordt gesloopt, er komt een appartementencomplex voor in de plaats. Het gebouw in Zuilen is onrendabel. De projectontwikkelaar heeft de huurders de wacht aan gezegd en die zijn daar niet blij mee.
"Het pand is verouderd en niet meer duurzaam", zegt eigenaar Paul Kienstra van Simonides Vastgoed. Het bedrijf kocht het pand twee jaar geleden en maakt sindsdien een jaarlijks verlies van circa 60.000 euro. "In het pand zit asbest, bovendien is het maar voor de helft verhuurd", zegt de eigenaar. "We hebben nog gekeken naar de mogelijkheid om het gebouw te verduurzamen en aan te passen aan de eisen van deze tijd, maar dat bleek onhaalbaar." In dat geval zouden de huurders het pand ook uit moeten, en zou daarna de huur veel hoger worden.

STARTERS

De huurders op hun beurt reageren geschokt en boos op de opzegging van de huur. Binnen drie maanden moeten ze eruit. "Wij voorzien grote problemen in het vinden van een andere locatie met vergelijkbare faciliteiten", zegt Ruud Poeze, als voorzitter van de huurdersvereniging, die een radiostation runt vanuit het gebouw. "Een aantal bedrijven zit al meer dan 20 jaar in het pand."
Als een verhuurder gebruik maakt van zijn recht om op te zeggen, dan schreeuwen huurders direct moord en brand
Paul Kienstra - Projectontwikkelaar
Dat laatste is opvallend, want het gebouw is juist met subsidie van de gemeente opgericht om startende ondernemers een handje te helpen, bevestigt ook Poeze. Maar een bedrijf dat al twintig jaar bestaat, kan je toch geen starter meer noemen, redeneert eigenaar Kienstra.

MOORD EN BRAND

Volgens Kienstra wordt het gebouw ook gebruikt als opslag, en daar is het niet voor bedoeld. Hij heeft het contract met de huurders opgezegd. Hij begrijpt dat het opzeggen heel vervelend is voor de huurders, en snapt hun boosheid en teleurstelling. Toch heeft hij ook een kanttekening: "Als een huurder opgezegd dan is er niets aan de hand. Maar als een verhuurder gebruik maakt van zijn recht om op te zeggen, dan schreeuwen huurders direct moord en brand."
De huurders op hun beurt laten het er niet bij zitten. Zij zijn van plan om de Utrechtse politiek in te schakelen. Op steun van wethouder Klaas Verschuure hoeven ze in ieder geval niet te rekenen. Hij is juist blij met de ontwikkelingen. "Dit is een heel mooi initiatief dat meer mensen aan een woning in Utrecht moet helpen", zegt de D66-er. "Daarbij willen we met name in de wijk Noordwest meer aanbod in het middensegment krijgen. Ik kijk er naar uit om de plannen verder uit te werken."

GOED GESPREK

Aanstaande donderdag is er een overleg tussen Kienstra en de huurders. De verhuurder geeft aan niet af te zullen stappen van zijn voornemens, maar is wel bereid om naar de grieven van de huurders te luisteren. Volgens de verhuurder is een deel van de huurders inmiddels gestopt met het betalen van de huur, maar dat zou eerder met de corona-crisis te maken hebben dan met het opzeggen van de huur.