Minister wil coronatesten in alle slachthuizen, GGD regio Utrecht bereidt zich voor

PROVINCIE UTRECHT - De onrust in de vleessector neemt toe door de corona-uitbraak bij een slachterij in Groenlo. Landbouwminister Carola Schouten heeft de GGD'en in Nederland gevraagd om bij alle slachthuizen te gaan testen om te kijken wat de situatie is. "We hebben dit zojuist gehoord en bekijken nu wat dit betekent en hoe we dit gaan aanpakken", zegt een woordvoerder van de GGD regio Utrecht.
In de provincie Utrecht is voor zover bekend geen corona geconstateerd bij vleesverwerkers. Slachthuizen in Midden-Nederland laten weten dat ze voorzichtig te werk gaan en zich houden aan de voorschriften. Er wordt bijvoorbeeld gelet op het afstand houden en er gelden extra hygiënemaatregelen. "Wij kijken ook of er nog meer nodig is, zoals mondkapjes, maar niet iedereen werkt daar graag mee", zegt een medewerker van Van Kooten in Montfoort.
Verschillende bedrijven wijzen erop dat ze geen slachthuismedewerkers uit bijvoorbeeld Oost-Europa hebben. "Bij ons werken geen arbeidsmigranten en er staan maar twaalf man in de hal", zegt een woordvoerder van Slachthuis Veenendaal. Ook bij Van Kooten laten ze weten dat er geen arbeidsmigranten werken en dat het probleem bij hun minder speelt omdat er slechts twintig mensen werken.
Het is sinds de uitbraak in Nederland heel lang goed gegaan, maar we zijn nu toch wel verrast door de grootte van de uitbraak in Groenlo
Woordvoerder Centrale Organisatie voor de Vleessector
Varkensslachterij Westfort in IJsselstein en Oudewater, een grote speler, stelt in een reactie dat er sinds de uitbraak van het coronavirus strikte maatregelen worden toegepast. "Wij doen eigenlijk al heel veel", zegt een woordvoerder. In hoeverre Westfort nog aanvullende maatregelen moet nemen, is nu nog niet duidelijk. Dat zal mogelijk vanavond blijken na het spoedoverleg met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). "Het is sinds de uitbraak in Nederland heel lang goed gegaan, maar we zijn nu toch wel verrast door de grootte van de uitbraak in Groenlo, waar 147 medewerkers zijn besmet. Maar we juichen het alleen maar toe als er meer wordt getest", zegt een COV-woordvoerder.
Westfort in IJsselstein.
Westfort in IJsselstein. © ANP

EIS

Minister Schouten eist van de slachterijen dat ze er alles aan doen om hun werknemers te beschermen tegen het coronavirus. Uiterlijk morgenavond moeten zij plannen overleggen, anders dreigt de bewindsvrouw de inspecteurs van de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) terug te trekken. Dat zou betekenen dat de slachthuizen dicht moeten. In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten die vaak dicht op elkaar werken en ook nog samen gehuisvest zijn. "Mensen die niet in de sterkste positie zitten", aldus Schouten. Dat geeft werkgevers volgens haar "een extra verantwoordelijkheid" om te zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen.
Rondgang bij slachterijen stemt niet overal optimistisch
Arbeidsinpsectie en NVWA

BRIEF

In een brief aan de grootste werkgevers in de vleesindustrie, manen de Inspectie SZW en de NVWA de sector om er goed op te letten dat werknemers met klachten thuisblijven. Ook worden de werkgevers erop gewezen dat er meer aandacht in slachthuizen moet zijn voor het afstand houden en het communiceren van die afstand. Daarnaast moet er meer aandacht worden besteed aan hygiënesluizen en krappe gangpaden.
De constateringen zijn gebaseerd op een rondgang van de NVWA langs slachthuizen om de veiligheid van het eigen personeel te controleren. "Deze rondgang alsmede de uitkomst van GGD-onderzoek stemt niet overal optimistisch", schrijven de inspecties zonder namen van bedrijven te noemen. "Nog te vaak zijn er voorschriften die niet worden gevolgd. Dat moet op de kortst mogelijke termijn veranderen."

UITZENDBUREAUS

Een speciale verantwoordelijkheid ligt volgens de Voedsel- en Warenautoriteit en de arbeidsinspectie bij de uitzendbureaus. Die zijn vaak bepalend bij het regelen van huisvesting en vervoer van de medewerkers, veelal arbeidsmigranten. "Hiervan kunnen onbedoeld prikkels uitgaan op doorwerken in weerwil van de RIVM-maatregelen om bij klachten thuis te blijven", zo staat in de brief. "Als werkgever is het goed dat u zich daarvan bewust bent en er scherp op toeziet dat medewerkers met klachten thuis blijven."

TESTEN

De Vion-slachterij in Groenlo is gesloten omdat de NVWA haar dierenartsen opdracht gaf het werk er neer te leggen. De GGD in Gelderland kondigde dit weekend aan dat ook bij andere grote slachterijen in die regio preventieve coronatesten volgen. Werken de bedrijven niet goed mee, dan overweegt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een verplichte collectieve quarantaine in te voeren. Welke maatregelen de Veiligheidsregio Utrecht neemt, is nog onbekend.
Meer inspecties lijken op komst. Daarbij kijkt de Inspectie SZW naar de arbeidsomstandigheden. Controles op woon-werkvervoer en huisvesting zijn verantwoordelijkheden van gemeenten en veiligheidsregio's.