Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Landelijk 8 nieuwe ziekenhuisopnames door corona, besmettingsrisico omgeving nertsenbedrijven laag

1/2
PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:

- Cultuursector houdt actieweek voor meer overheidssteun
- Geen leerachterstand door corona bij meeste scholen
- Verpleeghuizen mogen 1 bezoeker per bewoner ontvangen
- Rust bij corona-teststraten21.12 uur    DierenPark Amsersfoort weer open voor bezoekers
DierenPark Amersfoort weer open voor publiek


20.50 uur    Minister De Jonge brengt bezoek aan GGD in Zeist


Minister De Jonge bracht vandaag een werkbezoek aan de GGD regio Utrecht in Zeist. Hier zag hij onder andere hoe de GGD het contactonderzoek heeft opgeschaald.


19.44 uur    Geen besmettingsrisico voor omgeving nertsenbedrijven


De kans is klein dat de uitbraken van het nieuwe coronavirus op een aantal nertsenfokkerijen tot nieuwe besmettingen leiden buiten die bedrijven. Tot dusver zijn daar in ieder geval geen aanwijzingen voor, zeggen deskundigen van het RIVM en de Universiteit Utrecht.

In lucht- en stofmonsters die bij de besmette bedrijven zijn genomen, is het coronavirus niet aangetroffen. Evenmin zijn er in de omgeving besmettingen van mensen gevonden met een virus dat genetisch te herleiden is naar dat bij de nertsenhouderijen.

17.24 uur    Minister wil coronatesten in alle slachthuizen


De onrust in de vleessector neemt toe door de corona-uitbraak bij een slachterij in Groenlo. Landbouwminister Carola Schouten heeft de GGD-en gevraagd bij alle slachthuizen te gaan testen om te kijken wat de situatie is.


16.05 uur    Corona-teststraat in Veenendaal geopend

14.02 uur    Landelijk 8 nieuwe sterfgevallen door coronavirus, ook 8 nieuwe ziekenhuisopnames


Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 8 en staat nu op 5830. Dit zijn alleen de overledenen van wie vaststond dat ze het virus hadden opgelopen. Ook zijn er 8 nieuwe ziekenhuisopnames, meldt het RIVM. In totaal zijn nu 45.445 mensen in Nederland positief getest op het virus.

In de provincie Utrecht zijn er 3500 mensen positief getest, 23 meer dan gisteren. Het aantal ziekenhuisopnames staat nu op 865 (+3 t.o.v. gisteren). 402 mensen zijn overleden, 2 meer dan gisteren.


13.36 uur    'Meer dan driekwart gemeenten in problemen door corona'


Meer dan driekwart van de gemeenten gaat als gevolg van de coronacrisis bezuinigen of de belastingen verhogen als de overheid geen extra geld beschikbaar stelt. Dat meldt EenVandaag naar aanleiding van een onderzoek in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat onderzoek werd uitgevoerd onder 162 van de 355 gemeenten.

In totaal verwacht 87 procent van de ondervraagde gemeenten financiële problemen. Bijna de helft vreest dat die groot zullen zijn. Driekwart denkt flink te moeten snijden in voorzieningen. Ongeveer de helft verwacht de belasting te moeten verhogen.

De gemeenten hebben als gevolg van de virusuitbraak minder inkomsten uit belastingen, vergunningsleges, en huren. Tegelijkertijd zijn ze meer geld kwijt aan onder meer de GGD'en, handhaving, inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. Die extra uitgaven worden maar deels vanuit Den Haag gedekt.

"Het water staat gemeenten al langere tijd aan de lippen", stelt de Utrechtse burgemeester en VNG-voorzitter Jan van Zanen. "Het beeld dat volgend jaar mogelijk moet worden bezuinigd op allerlei voorzieningen is een schrikbarend vooruitzicht. Gemeenten moeten daarom op een goede manier gecompenseerd worden." De belangenclub van gemeenten overlegt dinsdag met het kabinet over eventuele compensatie.

12.14 uur    Spoorwegmuseum vanaf 1 juni weer open


Het Spoorwegmuseum in Utrecht gaat volgende week maandag weer open. Het museum is de afgelopen tijd ingericht op de 1,5 meter-samenleving: zo is duidelijk aangegeven hoe mensen afstand kunnen houden tussen huishoudens. Bezoekers moeten verder online reserveren om naar binnen te kunnen.

11.21 uur    Label voor camping die coronamaatregelen heeft genomen


Benieuwd of jouw camping coronamaatregelen heeft genomen? Kampeerders kunnen vanaf vandaag aan de hand van een speciaal label op anwbcamping.nl zien of de Nederlandse camping van zijn keuze speciale coronamaatregelen heeft genomen.

De ANWB heeft voor dit label navraag gedaan bij 1300 campings. Als een locatie zich houden aan de richtlijnen van het RIVM en de verordeningen van de veiligheidsregio's, dan krijgen ze een label.

10.55 uur    Burgemeester Vijfheerenlanden bekijkt de 1,5 meter-maatregelen in sportcentrum Helsdingen


Sportcentrum Helsdingen Sport & Cultuur in de gemeente Vijfheerenlanden is de eerste locatie in de regio dat weer open is tijdens de coronacrisis. Burgemeester Sjors Fröhlich bezocht het sportcentrum en ging in gesprek over hoe zij omgaan met de coronamaatregelen.09.53 uur    ANBO: 40 procent van ouderen vindt het (te) druk in de supermarkt


4 op de 10 ouderen vindt dat het (te) druk is in de supermarkt en winkelstraat nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Dat blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO. De ouderen vinden het lastig om 1,5 meter afstand te houden.

Ondanks het advies van het RIVM om bezoek te beperken, geeft 60 procent van de ouderen aan weer bezoek aan huis te ontvangen. Bijna de helft van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen paste, gaat dat nu weer doen.

09.13 uur    'Een derde middelbare scholen schaft zittenblijven af'


Een meerderheid van de middelbare scholen laat de regels los die normaal voor leerlingen gelden om over te gaan. Ruim een derde (38 procent) van de scholen geeft aan dat zittenblijven dit jaar helemaal wordt afgeschaft vanwege de problemen met lesgeven door het coronavirus. Dat meldt de Volkskrant op basis van een enquête die door 149 scholen is ingevuld.

53 procent van de scholen geeft aan dat de 'normale overgangsnormen niet gelden. 41 procent zegt nog wel gewoon op basis van rapportcijfers een bindend advies te geven over zittenblijven of overgaan. Ruim 5 procent heeft nog geen keus gemaakt. Een deel van de scholen (15 procent) kiest ervoor om ouders te laten bepalen of hun kind overgaat.

08.42 uur    'Pas nationaal hitteplan aan vanwege corona'


Een combinatie van een hittegolf met het coronavirus kan grote effecten hebben op de volksgezondheid. Deskundigen pleiten er daarom voor om het nationale hitteplan aan te passen aan de coronatijd.

In een ingezonden brief in de krant De Gelderlander stellen deskundigen dat mensen die het hardst geraakt worden door het coronavirus, ook het meest kwetsbaar zijn voor een hittegolf. Vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen hebben, komen in de gevarenzone.

Door de coronamaatregelen is het soms moeilijker om mensen die last hebben van de hitte te helpen. Ook zal bij hitte het gebruik van airco's toenemen en de schrijvers van de brief stellen dat niet duidelijk is of dat bijdraagt aan het verspreiden van het coronavirus.

08.31 uur    Cultuursector houdt actieweek voor meer overheidssteun


De hele Nederlandse cultuursector organiseert tussen 30 mei en 5 juni een actieweek om aandacht te vragen voor de situatie die is ontstaan door de coronacrisis. Veel artiesten en andere zzp'ers in de sector dreigen hun werk te verliezen doordat de theaters al maanden dicht zijn en er geen uitzicht is op financiële verbetering. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector.

Via een livestream op de website cultuurinactie.nl wordt twaalf uur per dag geprotesteerd tegen het gebrek aan steun vanuit de overheid. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban op het 'digitale Malieveld' staan. Iedere Nederlander kan zich melden; het doel is duidelijk te maken dat cultuur erg belangrijk is voor het land, en geen hobby.

De presentatie ligt zeven dagen lang in handen van tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann. Daarnaast laten artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Dominic Seldis, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas, Huub Stapel, Joost Spijkers en Waldemar Torenstra hun stem horen.

07.55 uur    Drukke tijden voor claimorganisaties in vliegbranche


Claimorganisatie Aviclaim in Breukelen heeft de handen vol aan gedupeerde vliegreizigers. Vanwege het coronavirus zijn bijna alle vluchten geannuleerd en dat betekent dat luchtvaartmaatschappijen het geld van tickets moeten teruggeven aan de consument. Maar dat gebeurt lang niet altijd, met als gevolg gedupeerde reizigers.

"Momenteel hebben mensen te maken met annuleringen en dan heb je recht op het geld van je ticket", vertelt directeur Remco Kuilman van Aviclaim. "Maar dat krijgt niemand momenteel. Luchtvaartmaatschappijen hebben het namelijk wat zwaarder. Ze hebben massaal gezegd: we betalen de tickets niet terug."

Vliegreizigers hebben bij het annuleren van een vlucht normaal recht op een andere vlucht, kosteloos omboeken of hun geld terug binnen 7 dagen na de annulering. Maar door de corona-crisis wordt er een beroep gedaan op de coulance van reizigers, zodat bedrijven als KLM niet direct failliet gaan.

07.01 uur    '9000 mensen kunnen huur niet betalen'


Bewoners en ondernemers komen door de coronacrisis in financiële problemen en kunnen de huur van hun woning of winkel niet meer betalen. Dat meldt NRC. De hardst getroffen huurders zijn volgens de krant zzp'ers en freelancers, die hun inkomen hebben zien wegvallen, en huurders van bedrijfsruimtes.

06.45 uur    Meeste basisscholen zien geen leerachterstand door corona


Kinderen van de meeste basisscholen hebben geen leerachterstanden opgelopen vanwege het coronavirus. In een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) noemt 90 procent van de scholen de voortgang van leerlingen constant.

Tien procent van de scholen ziet dus wel een leerachterstand, bijna 1 procent noemt de achterstand zelfs ernstig. "Er worden nu al plannen gemaakt voor leerlingen waarbij een achterstand is geconstateerd", zegt AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos tegen de NOS.


06.26 uur    Dierenpark Amersfoort weer open


DierenPark Amersfoort gaat vandaag weer open voor bezoekers. Een bezoek aan het dierenpark ziet er wel anders uit: zo moet iedereen voorafgaand aan bezoek online reserveren via de website. Maar er zijn meer aanpassingen. "Het begint op het voorplein al: daar kun je in de rij staan, keurig op 1,5 meter afstand. Eenmaal in het park, wordt je door grote tijgerpootafdrukken op de paden door het park geleid", vertelt Marije Allemekinders van de dierentuin. Ook is er eenrichtingsverkeer. "Je kunt dus niet terug, dus je hebt één kans om de dieren te zien."


Ook diverse andere attractie- en dierenparken gaan vanaf vandaag weer open. Zo opent Walibi Holland de poorten voor een beperkt aantal gasten, die 1,5 meter afstand moeten houden. Net als bij andere attracties en dierentuinen moeten bezoekers vooraf online een kaartje kopen. Ook Wildlands Adventure Zoo in Emmen gaat maandag open. Ouwehands Dierenpark in Rhenen ontving vorige week al weer bezoek.

06.09 uur    Verpleeghuizen mogen een bezoeker per bewoner ontvangen


Met ingang van vandaag mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten. Voorwaarde is wel dat op de desbetreffende afdeling geen corona heerst. Daar wordt maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan.

Nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open. De organisaties krijgen tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting.

Vanaf half juni moet het in elk verpleeghuis mogelijk zijn om één bezoeker per bewoner op bezoek te laten komen. Het is de bedoeling dat de bezoekregeling na 15 juli verder wordt verruimd. Uiteraard moeten bezoekers vrij zijn van klachten die kunnen wijzen op een besmetting met Covid-19.

05.59 uur    'Veel mondkapjes deugen niet'


Veel mondkapjes die in verpleeghuizen gebruikt worden deugen niet. Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek. De krant liet 25 medische mondmaskers testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen in verpleeghuizen in het hele land. Daarvan bleek bijna de helft onvoldoende bescherming te bieden.

Veel van de geteste mondkapjes laten teveel virusdeeltjes door, aldus het AD. En van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken. De tests zijn gedaan door Greencycl in Utrecht, dat ook voor ziekenhuizen mondmaskers controleert.

05.46 uur    Bieb in Houten, IJsselstein en Vijfheerenlanden weer open


De bibliotheken in Houten, IJsselstein en Vijfheerenlanden gaan vandaag voor het eerst weer open. Op de locaties zijn speciale looproutes gemaakt en desinfecterende middelen neergezet. Boeken die vanaf vandaag worden teruggebracht blijven eerst twee dagen in quarantaine voordat ze weer uitgeleend mogen worden.

Bibliotheken in bijvoorbeeld Amersfoort en Utrecht gingen al eerder deze maand open. Maar volgens de directie van Bibliotheek en Lek & IJssel was het lastig om de roosters kloppend rond te maken. De bibliotheken leunen namelijk grotendeels op vrijwilligers die zelf in de risicogroep vallen.

05.30 uur    Suikerfeest zonder knuffel van oma


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -