Utrechtse paleontologen vinden prehistorische pissebed

© Universiteit Utrecht
UTRECHT - Paleontologen van de Universiteit Utrecht hebben het oudste fossiel van een pissebed ontdekt dat ooit in Nederland is gevonden. De onderzoekers troffen de versteende resten van het diertje aan in een steengroeve in Winterswijk.
De pissebed, waarvan de ouderdom wordt geschat op 242 miljoen tot 247 miljoen jaar, is vernoemd naar de vindplaats in de Achterhoek: Gelrincola winterswijkensis. Gelrincola verwijst naar Gelderland, winterswijkensis naar Winterswijk.
Het exemplaar van nog geen centimeter leefde in een grote binnenzee waar het huidige dorp tegenwoordig ligt. Pissebedden zijn namelijk geen insecten, maar verwant aan kreeften en krabben. Deze soort was nog onbekend.
Deskundigen noemen de vondst extra bijzonder omdat fossiele pissebedden erg zeldzaam zijn. Uit het zogenoemde Trias-tijdperk - 250 miljoen tot 200 miljoen jaar geleden - zijn tot nu toe maar negen soorten bekend. Opmerkelijk genoeg zijn pissebedden vandaag de dag de meest voorkomende bodemdieren.
Het paleontologenteam bestond behalve uit onderzoekers van de Universiteit Utrecht, ook uit medewerkers van de Ludwig-Maximilians-Universität München, de Rijksuniversiteit Groningen en de Werkgroep Muschelkalk Winterswijk.