Verbeter veiligheid in Utrechtse wijk Overvecht door meer woningen met zicht op parken en groen

UTRECHT - Projectontwikkelaars, woningcorporaties en andere partijen hebben de koppen bij elkaar gestoken om de wijk Overvecht in Utrecht te verbeteren. Ze doen dat samen onder de naam Werkplaats Overvecht en de eerste plannen worden vanavond doorgenomen met bewoners.
Werkplaats Overvecht is een initiatief van Luc Dietz, Utrechter en communicatieadviseur. Hij is voorzitter van de club en heeft zin om te beginnen. "The proof of the pudding is in the eating. Dus als je voor het eerst aan de gang gaat op een concrete plek met de bewoners samen is dat natuurlijk altijd mooi en spannend tegelijk."
Park de Gagel in Overvecht
Park de Gagel in Overvecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Werkplaats Overvecht zegt vooral met bewoners te willen samenwerken. Daarom leggen ze nu het eerste deel van de plannen voor aan het wijkplatform. De afgelopen twee jaar hebben ze de wijk vooral geanalyseerd en opgedeeld in buurten. Vervolgens is van elke buurt een profiel gemaakt om zo te bekijken wat er nodig is. Daaruit blijkt dat vooral in de buurten rond park de Gagel veel problematiek bij elkaar komt zegt Dietz. "Dan gaat het over gezondheid, gaat het over eenzaamheid, gaat het over depressie, werkloosheid. Dus we willen eigenlijk kijken of we bij deze plek een start kunnen maken als Werkplaats Overvecht om dat een impuls te geven."

BEWONERS

Van de gemeente ligt het plan Samen voor Overvecht. Er is extra geld uitgetrokken om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Zo'n initiatief als Werkplaats Overvecht is dus welkom. Ook de bewoners zijn er blij mee, maar ze willen heel graag meepraten. Els Wegdam van het Wijkplatform: "Er is in de wijk weinig vertrouwen in de overheid en weinig vertrouwen in de gemeente. Doe daar wat aan. Laat als gemeente ook zien dat je luistert naar je bewoners."
Eerste plannen voor verbeteren Utrechtse wijk Overvecht
Slopen zijn de bewoners geen voorstander van. Ze hebben liever dat flats rond het park gerenoveerd worden, maar Werkplaats Overvecht wil het zicht op park de Gagel verbeteren. Dat willen ze doen door meer woningbouw te realiseren met zicht op het park, zodat er meer sociale controle is. Dietz: "Als je kijkt naar de tienhoog flats, die hebben vaak een blinde zijde en die blinde zijde kijkt uit op een groenstrook, maar die groenstrook wordt helemaal niet benut en daar zit dus ook geen sociale veiligheid. Dus daar zien we mogelijkheden om twee vliegen in één klap te slaan."

OVERLEG

Er is dus nog een slag te slaan, maar bewoners en Werkplaats zijn het er wel over eens dat er iets moet gebeuren. Dat er woningen bij moeten komen, dat realiseert Wegdam zich ook, maar toch zien bewoners liever renovatie van de al bestaande flats zodat veel groen behouden blijft. "Je kunt ook die blinde muur veranderen van de flats die langs het park staan in plaats van dat meteen te gaan bebouwen," zegt Wegdam.
Els Wegdam en Luc Dietz in park de Gagel
Els Wegdam en Luc Dietz in park de Gagel © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Door het realiseren van woningbouw heb je wel inkomsten en dat is voor de partijen die verenigd zijn in Werkplaats Overvecht belangrijk. Dietz: "Het gaat over twee dingen, zoals draagvlak. Je krijgt tegenwoordig niets gerealiseerd op het moment dat je of de bewoners of de gemeente niet mee hebt. Het tweede is dat je uiteindelijk ook wilt investeren in openbare ruimte, infrastructuur en speelvoorzieningen. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als er ergens anders uiteindelijk ook woningen gebouwd worden waarvan je de opbrengst kunt investeren in dit soort dingen."
Vanavond is de bijeenkomst van het Wijkplatform over de plannen van Werkplaats Overvecht.