Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Voetgangersrotonde en eenrichtingsverkeer in Utrecht flink wennen: 'Het lijkt wel Bananasplit'

1/4
UTRECHT - De verkeersmaatregelen in het centrum van Utrecht zijn even wennen voor het winkelend publiek. De één vindt het een goed idee, een ander vindt al die verkeersregelaars, eenrichtingsstraten en zelfs een voetgangersrotonde maar belachelijk.

Arjan Kleuver van Centrum Management Utrecht is positief na dit eerste weekend met de nieuwe regels voor het winkelend publiek. Op veel plekken is het in de stad eenrichtingsverkeer, en op de Steenweg is dus een voetgangersrotonde in het leven geroepen. "Ik heb net even staan kijken en ik vind dat het goed gaat", vertelt Kleuver. Hij is vooral blij dat er weer wat gezelligheid terug is in de binnenstad.

Bij de rotonde en bij plekken waar de looprichting voor mensen is veranderd, staan verkeersregelaars, zogeheten gastvrouwen en -heren. Zij krijgen wisselende reacties van mensen die ze de weg moeten wijzen. Waar de ene vrouw zich lachend de goede kant om de rotonde laat leiden, roept een ander "het lijkt wel of er opnamens worden gemaakt voor Bananasplit!"

 Verkeersregelaar wijst de weg op voetgangersrotonde. Verkeersregelaar wijst de weg op voetgangersrotonde. | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

'ZO AAN GEWEND'

Volgens de vriendinnen Trees van der Linde en Ietje de Coo is het allemaal een heel goed idee. De dames op leeftijd fietsen elke dag een stuk met elkaar en wonen al sinds de jaren '60 in de stad. Vandaag zijn ze uit nieuwsgierigheid door de stad aan het lopen. "Als de gemeente dit nu invoert, dan ben je er zo aan gewend", zegt Van der Linde.

Toch hebben de verkeersregelaars ook af en toe te maken met mensen die niet willen luisteren omdat ze het onzin vinden. "Je moet lang in de rij staan voordat je een winkel in mag, en we zijn toch geen kleuters. Dit is niet leuk winkelen zo", merkt iemand op.

Ietje de Coo is positiever over de looproutes. "Ik vind het perfect. En als je eenmaal gewend bent, dan weet je niet beter. En dat je sommige straten niet in mag, tsja...het is maar een klein stukje omlopen, dat is toch geen probleem."

 Eenrichtingsverkeer in het centrum van Utrecht Eenrichtingsverkeer in het centrum van Utrecht | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

BAKKERSTRAAT

Het omlopen in de stad mag dan voor sommige mensen geen probleem zijn, toch denken de ondernemers in de Bakkerstraat daar anders over. Ook Arjan Kleuver geeft al aan dat de Bakkerstraat, die nu in het weekend maar van één kant ingelopen mag worden, nog wat aandacht verdient. "Die zou je misschien wel weer als tweerichtingsstraat kunnen inrichten, dat hoop ik ook. Want het is een belangrijke verbinding tussen twee gebieden in de oude binnenstad.

De ondernemers in de Bakkerstraat zouden het heel graag anders zien in hun straat, want het is er nu veel te rustig. Nicolay Plandsoen van Sport-Inn Style ziet dat het veel rustiger is in zijn straat dan in voorgaande weekenden.

"De stroom die je normaal van de Oudegracht hebt, die hebben we niet. Die mensen moeten omlopen, en dat doen ze niet. Niet voor de winkels die hier in de straat zitten. Want daar zitten er genoeg van in de stad", aldus de ondernemer. Volgens hem zien al zijn collega's graag dat het winkelende publiek in de Bakkerstraat in de toekomst twee kanten op kan. "De straat is 4,5 meter breed. Het kan best. Dan aan allebei de kanten een bord met 'houd rechts' en eventueel een streep in het midden van de straat."

 Verkeersregelaar wijst mensen de weg in Utrecht Verkeersregelaar wijst mensen de weg in Utrecht | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

ROTONDES

Voor de Utrechter is het misschien wel verstandig om eraan te wennen dat je met een kleine bocht een winkel in moet lopen. Arjan Kleuver sluit namelijk niet uit dat er ook op andere plekken in de binnenstad zo'n voetgangersrotonde kan komen. "Ik heb de indruk dat dit goed werkt en als uit de evaluatie blijkt dat dit de capaciteit in de stad vergroot, dan ben ik niet tegen meer van dit soort rotondes.

Wel heeft hij nog een puntje van kritiek: "Ik vind nog wel dat we de rotonde nog veel leuker kunnen maken. Die rood-oranje blokken, dat ziet er nu niet heel gezellig uit, dat kan veel leuker", aldus de centrummanager.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -