Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Deze vijf Utrechtse jongeren zijn genomineerd voor Young Impact Award

1/5
AMERSFOORT/UTRECHT - Digitale kerstkaarten maken voor eenzame ouderen, scholieren in coronatijden helpen bij hun eindexamen of aandacht vragen voor seksuele intimidatie in het uitgaansleven. Vijf jongeren uit de regio Utrecht maken kans op een Young Impact Award omdat ze zich inzetten voor een betere wereld. Morgen wordt bekend of ze gewonnen hebben.

De Young Impact Awards worden jaarlijks uitgereikt aan jongeren die zich inzetten voor anderen en die de wereld een beetje mooier proberen te maken. In totaal zijn dit jaar achttien initiatieven genomineerd. Dit zijn de kanshebbers uit onze regio:

 Isa Oorthuis Isa Oorthuis | Foto: Young Impact Awards

"Ik zeg niet dat ik verkracht ben, maar..." Zo begon een vriendin van Isa (19) uit Amersfoort haar verhaal over een nare ervaring in de kroeg. Isa vindt het belachelijk dat seksuele intimidatie tijdens het uitgaan bijna als 'normaal' wordt gezien. Ze hing daarom overal in de stad posters op om een statement te maken tegen seksuele intimidatie.

De posters kwamen in zo'n dertig kroegen en op allerlei plakplaatsen te hangen. "Ik wil dat er meer aandacht komt voor het voorkomen van seksuele intimidatie, in plaats van nazorg", zegt Isa. "Het moet normaal worden om eerst toestemming aan iemand te vragen, voordat je een seksuele handeling verricht." Ook moet volgens haar het vragen om toestemming niet meer als 'moodkiller' gezien worden.

 Moos Vreugdenburg Moos Vreugdenburg | Foto: Young Impact Awards

Er worden steeds minder kerstkaartjes verstuurd, tot grote teleurstelling van de oma van de 18-jarige Moos uit Utrecht. Zij begint het liefst in de zomer al met nadenken over haar kerstkaarten.

Het bracht Moos op een idee. Gewapend met greenscreen, lampen en een videocamera bezocht hij in december vijftien verschillende verzorgingshuizen. Daar maakte hij met de ouderen een filmpje waarvan zij zelf de achtergrond en een muziekje konden kiezen. Moos bewerkte het beeld vervolgens en hielp de ouderen het te versturen via WhatsApp.

"Ik vind het belangrijk om ouderen te helpen bij het digitale. En het is ook mooi om ouderen en jongeren met elkaar te verbinden", zegt Moos. Hij wil ook komende kerstperiode weer een persoonlijke kerstgroet gaan maken met de ouderen.

 Sander Bos en Iris Koopman Sander Bos en Iris Koopman | Foto: Young Impact Awards

Examen doen in coronatijden is niet makkelijk, realiseerde de Utrechtse student Sander (21) toen hij zijn zusje hielp met blokken. Hij bedacht dat vast meer scholieren een grote broer konden gebruiken en maakte samen met Iris (22) een platform waar scholieren gekoppeld worden aan een student. Zo kunnen alle scholieren een beroep doen op een digitale 'grote broer of zus'.

Na een paar weken hadden de studenten op het platform gezamenlijk al meer dan 2500 uur scholieren geholpen. Allemaal voor niets. "Juist in deze tijd moeten we goed voor elkaar zorgen", zegt Sander.

 Vareen Rook Vareen Rook | Foto: Young Impact Awards

Vareen (22) verloor anderhalf jaar geleden haar moeder. Ze zocht hulp om haar verlies een plekje te geven, maar kreeg dat niet. Ze ontdekte dat meer studenten hiermee worstelden en besloot zich in te zetten voor jongeren en studenten. Ook maakte ze een documentaire over rouw onder jongeren.

In de documentaire komen de stappen terug die Vareen heeft doorlopen in haar rouwproces, maar ook het opzetten van een rouwgroep en het informeren van scholen over hoe ze hier mee om moeten gaan.

"Het is een nationaal probleem en een fout in het onderwijssysteem", zegt Vareen. Ze vertelt dat ze veel positiviteit haalt uit haar project. "Ik kreeg een mail van een meisje dat een ouder had verloren. Zij schreef dat ze veel vertrouwen in mij heeft en gelooft dat ik dingen kan veranderen."

STEMMEN

Wil jij ook een stem uitbrengen? Dat kan nog vandaag. Ga daarvoor naar youngimpact.nl


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -