Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Forse afname op Utrechtse IC-afdelingen, RIVM nog voorzichtig en Utrechters verwachten thuis te blijven werken

1/2
UTRECHT - Nog altijd ligt het gewone leven in ons land plat door de coronacrisis. Langzaam maar zeker wordt nagedacht over manieren waarop bepaalde sectoren weer uit de intelligente lockdown kunnen komen. De belangrijkste vraag daarbij is: hoe kan er worden omgegaan met de anderhalvemeterregel? In dit liveblog houden we de ontwikkelingen bij.
In het kort:
- Geen nieuwe Utrechtse coronapatiŽnten opgenomen in ziekenhuis
- Ook flinke afname op Utrechtse ic-afdelingen
- Het dodental is in de provincie met 2 gestegen naar 384
- Veel reizigers vinden de OV-regels onduidelijk
- Hoewel de scholen weer open zijn, blijven nog veel kinderen thuis
- Lees hier het liveblog van gisteren terug22.57 uur    Liveblog afgesloten


Dat was het weer voor vandaag. Morgenochtend vroeg houden we je weer op de hoogte van het laatste nieuws in een nieuw liveblog.

21.17 uur    'Fouten bij uitschrijven coronaboetes'


Een deel van de bekeuringen die zijn uitgeschreven voor te weinig afstand houden, zal vanwege fouten nooit bij overtreders op de mat belanden. Dat zegt vakbond BOA-ACP tegen de NOS. Tot nu toe zijn zeker 10.000 bekeuringen uitgedeeld door de politie en handhavers omdat mensen te weinig afstand hielden.

"Hoe is een agent of boa tot de conclusie gekomen dat een iemand geen anderhalve meter uit elkaar staat? Dat moet beschreven worden in een proces-verbaal", zegt vakbondsvoorzitter Richard Gerrits. Zeker toen de coronamaatregelen net van start gingen, is dat volgens hem niet altijd gebeurd.

19.50 uur    Utrechters in coronatijd


Om bijzondere vogels te zien, hoef je je tuin niet uit. Vanuit zijn tuin in Lunetten spot bioloog Luc Hoogenstein een zeearend. Dat en meer zie je in onze rubriek 'Utrechters in coronatijd'.


19.44 uur    'Criminaliteit in Baarn daalt door coronamaatregelen'


Door de coronamaatregelen daalt de criminaliteit in Baarn. Zo nam onder meer het aantal woninginbraken af. Wel waren er meer meldingen van geluidsoverlast en burenruzie.


18.58 uur    Studenten mogelijk tussen 11.00 en 15.00 uur in het ov


De Vereniging Hogescholen voert gesprekken met het kabinet over wanneer studenten met het openbaar vervoer kunnen reizen. Een woordvoerder bevestigt dat er wordt gepraat over een tijdslot tussen 11.00 uur en 15.00 uur waarin studenten gebruik kunnen maken van het ov.

Tijdens deze uren gaan hogescholen dan ook bepaalde les- en tentamenmomenten weer roosteren. Studenten wordt wel gevraagd zo veel mogelijk het ov te blijven mijden en het alleen te gebruiken als het niet anders kan. Ook zou er regionaal afgeweken kunnen worden van de landelijke lijn als blijkt dat het toch leidt tot grote drukte.


17.14 uur    Thuiswerken ook nŠ corona? 'Prima, maar niet fulltime'


Het thuiswerken blijkt best goed te bevallen, blijkt uit een peiling van RTV Utrecht. Op de vraag of mensen het zien zitten om ook na de coronacrisis vaker thuis te werken, reageert zeventig procent positief. In totaal brachten zo'n 2500 mensen een stem uit.


16.40 uur    Flink minder coronapatiŽnten in Utrechtse ziekenhuizen


In de vier grote Utrechtse ziekenhuizen liggen op dit moment nog 32 coronapatiŽnten. Dat zijn er 21 minder in vergelijking met maandag, het vorige moment waarop RTV Utrecht de cijfers van de ziekenhuizen ontving.

Ook het aantal patiŽnten op de intensive care daalde flink. Daar liggen nu nog 17 patiŽnten met het coronavirus. Dat zijn er 10 minder dan afgelopen maandag. Het RIVM meldde eerder vandaag al dat bij hen de afgelopen 24 uur geen nieuwe coronapatiŽnten in de Utrechtse ziekenhuizen zijn geregistreerd.
Het aantal coronapatiŽnten (tussen haakjes het verschil met 11 mei)
- UMC Utrecht: 3 (-5) patiŽnten in totaal, waarvan 1 (-6) op de IC
- Diakonessenhuis: 10 (-3) patiŽnten in totaal, waarvan 4 (-1) op de IC
- Meander MC: 6 (-7) patiŽnten in totaal, waarvan 4 (-1) op de IC
- St. Antonius: 13 (-6) patiŽnten in totaal, waarvan 8 (-2) op de IC

16.27 uur    Aantal ic-patiŽnten blijft dalen


Nog 410 Nederlandse coronapatiŽnten liggen op intensive cares. Dat zijn er 22 minder dan woensdag.

Precies een week geleden behandelden de intensivecareafdelingen 584 mensen die het coronavirus hadden opgelopen. Het aantal ic-patiŽnten is in een week tijd met 30 procent gedaald. De daling gaat sneller dan in de afgelopen drie weken, aldus het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS).

16.14 uur    Ekoplaza Utrecht sluit


De Ekoplaza op de Utrechtse Zadelstraat gaat sluiten. Volgens bedrijfsleider Jitse Rijkeboer ging het al langere tijd niet goed, maar heeft het coronavirus het proces wel in een versnelling gebracht.


15.59 uur    RIVM nog voorzichtig


Het RIVM reageert voorzichtig op de laatste coronacijfers. Het aantal gemeldde doden ligt met 28 bijzonder laag. Maar de strijd tegen het virus is nog lang niet gestreden, zegt het instituut.

"Het past binnen de dalende trend. Dat is positief. Maar je moet voorzichtig zijn om conclusies te trekken uit een dag. De cijfers verlopen grillig, het kan theoretisch zijn dat er morgen ineens een hoger getal is. Bovendien moeten we kijken wat het effect is van de versoepelingen vanaf deze week", laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Eind april en begin maart was de coronacrisis op zijn hevigst. Toen stierven ruim 150 mensen per dag. Sinds 24 april ligt het dagelijkse aantal doden onder de 100.

15.27 uur    RIVM-cijfers: geen nieuwe coronapatiŽnten in Utrechtse ziekenhuizen


In de provincie Utrecht zijn volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen nieuwe coronapatiŽnten in de ziekenhuizen opgenomen. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg de afgelopen 24 uur met twintig personen. Twee inwoners van de provincie zijn door het coronavirus overleden.

Daarmee blijft het totaal aantal opgenomen patiŽnten in Utrecht op 849 staan. Het aantal doden staat nu op 384 en het aantal bevestigde besmettingen op 3274.


15.25 uur    'Ov-protocol biedt geen duidelijkheid voor mensen met beperking'


Het protocol voor het openbaar vervoer laat mensen met een beperking met veel vragen zitten, klaagt Iederin, een organisatie die zich voor de belangen van gehandicapten en chronisch zieken inzet. Het protocol geldt vanaf juni, als het openbaar vervoer weer op volle capaciteit gaat rijden en ervoor moet zorgendat passagiers en ov-personeel zich zo goed mogelijk tegen het nieuwe coronavirus kunnen beschermen.

Iederin-beleidsmedewerker Martin Boerjan legt uit dat de communicatie rond het protocol en de gevolgen ervan voor de toegankelijkheid onduidelijk zijn. "De stickers en lijnen waarmee beschikbare plaatsen en looproutes worden aangegeven, zijn zinloos voor mensen met een visuele beperking", geeft hij als voorbeeld van de onduidelijke communicatie. Ook is niet bij elke vervoerder duidelijk hoe er reisassistentie wordt geboden aan mensen die daarvan afhankelijk zijn.

14.19 uur    Dodental coronavirus stijgt met 28


Het officiŽle aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5590. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 28 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 27 nieuwe patiŽnten opgenomen vanwege het coronavirus. Sinds het begin van de uitbraak hebben in totaal 11.457 patiŽnten in Nederlandse ziekenhuizen gelegen door het virus. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 43.481. Dat zijn er 270 meer dan op woensdag. Ook daar ligt het werkelijke aantal patiŽnten vermoedelijk hoger.

11.40 uur    Corona-uitvinding: een wasstraat die met UVC-licht boodschappenkarretjes schoonmaakt


Een Veenendaalse uitvinder heeft naar eigen zeggen een gat in de markt gevonden: hij maakte een wasstraat die door middel van UVC-licht boodschappenkarretjes in de supermarkt kan reinigen. "Ik weet 99,9 procent zeker dat het corona doodt."

Komende dinsdag wordt de wasstraat getest bij de Jumbo in Veenendaal. Het RIVM is kritisch: "Hoe zinvol dit soort apparaten zijn weten we niet. Het enige dat we kunnen zeggen is dat UVC-straling bacteriŽn en virussen kan doden."


11.25 uur    Helft stoelen in de trein beschikbaar


De NS verwacht bij de hervatting van de reguliere dienstregeling ongeveer 50 procent van de stoelen in de treinen te kunnen benutten. Alleen de stoelen aan de raamzijde zijn beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid.

De vervoerder benadrukt dat de trein vooral bedoeld is voor noodzakelijke reizen. De overheid heeft daarbij het gebruik van een mondkapje in het ov verplicht gesteld vanaf 1 juni.


11.18 uur    Online tuinadvies


Tuinieren is de ultieme coronabezigheid. Dus gaat de Nieuwegeinse bouwmarkt Hornbach online tuinadvies geven. "Tussen 22 mei en 8 juni zitten onafhankelijke tuinontwerpers klaar achter hun computer", schrijft het bedrijf in een persbericht. "Ze geven digitaal advies en maken een tuinschets op afstand."

10.05 uur    Reizigers willen duidelijkheid


Veel reizigers weten niet hoe hun reis in de bus, tram of trein er vanaf 1 juni uit gaat zien. Bij reizigersbereniging Rover komen veel vragen binnen. Volgens de organisatie is er veel onduidelijkheid vanwege het 'lappendeken aan maatregelen'. "Het protocol dat de OV-sector heeft opgesteld, brengt geen duidelijkheid."


09.33 uur    Geen Amersfoort Jazz vandaag


Vandaag had het festival Amersfoort Jazz moeten beginnen, maar vanwege corona gaat het niet door. De organisatie heeft een naar eigen zeggen 'recalcitrante' beslissing genomen door het niet volledig af te gelasten: in november gaat het festival alsnog door, maar dan online. Afhankelijk van hoe de coronasituatie dan precies is, kunnen her en der mensen misschien toch terecht op enkele locaties.

Alexander Beets van Amersfoort Jazz vertelt op Radio M Utrecht over het plan om in november alsnog een muziekfestival te houden.


07.55 uur    College voor Rechten van de Mens opent coronameldpunt


Het College voor de Rechten van de Mens komt met een coronameldpunt. Volgens het college, dat zetelt in Utrecht, zijn winkels, horeca en andere dienstverlening niet voor iedereen toegankelijk.

Door de coronamaatregelen ervaren mensen met een beperking extra knelpunten. Even boodschappen doen bij de supermarkt, medicatie halen bij de apotheek of online een aankoop doen is voor mensen met bijvoorbeeld een mobiliteits- of zintuigelijke beperking niet vanzelfsprekend, aldus het college.


06.48 uur    Voetbaloverleg in Zeist


De belangrijkste belangenorganisaties in het Nederlandse profvoetbal bespreken vandaag de grote financiŽle gevolgen van de coronacrisis. Dit topberaad op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist is een initiatief van voetbalmakelaar Rob Jansen, die als voorzitter van de belangenorganisatie Pro Agent de vergadering op de nationale voetbalagenda heeft gekregen. De gesprekken gaan vooral over begrotingen, salarissen en vergoedingen.

Ook wordt vandaag een spannende dag voor Cambuur en De Graafschap. Die clubs vinden dat ze moeten promoveren naar de Eredivisie. De KNVB besloot onlangs anders, dus spanden de clubs een rechtszaak aan. Vandaag doet de rechter uitspraak.


06.41 uur    Veel kinderen niet naar school


Hoewel afgelopen maandag de basisscholen weer open zijn gegaan, hebben veel ouders hun kinderen alsnog thuis gehouden. Op 90 procent van de basisscholen zijn sinds de heropening leerlingen thuisgebleven. Dat zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders tegen De Telegraaf.

Uit de peiling komt naar voren dat het bij veel scholen gaat om een enkele leerling, maar bij 8 procent van de scholen gaat het om meer dan 10 procent van het totaal aantal leerlingen.


05.29 uur    'Reddersrestaurant' Instock sluit noodgedwongen de deuren in Utrecht


Restaurant Instock in de Utrechtse wijk Lombok sluit door de corona-crisis noodgedwongen de deuren. Volgens mede-oprichter Freke van Nimwegen kan het niet anders. "Als we deze keuze niet zouden maken, zouden we afstevenen op een failissement."

Het concept van het restaurant, maaltijden koken van eten dat anders verspild zou zijn, zorgt tijdens de corona-crisis en de maatregelen die daarbij komen kijken voor een nadelig effect. "We hebben een lage inkoop - want we redden de ingrediŽnten van de verspilling, maar mťťr arbeid dan een gemiddeld restaurant door het creatieve proces en de logistiek voor het ophalen van het eten. Inkoop kun je tijdelijk stop zetten, maar de arbeidskosten gaan grotendeels gewoon door."

Naast de vestiging op de Vleutenseweg in Utrecht sluit ook het restaurant in Den Haag. Instock Amsterdam blijft nog wel open. Morgen houdt het restaurant een 'Last Rescue', waarbij de laatste dranken uit de voorraad worden verkocht.


05.18 uur    Stadsschouwburg opent voorzichtig weer de deuren


Vanaf 1 juni stelt de Stadsschouwburg Utrecht het gebouw weer beperkt open voor publiek. Vanaf 1 juni gaan de terrassen het dagcafť weer open en 's avonds kan er gedineerd worden in restaurant Zindering. Daarbij moeten bezoekers en medewerkers anderhalve meter afstand bewaren en reserveren is verplicht. Binnenkort maakt het theater bekend welke maatregelen er precies worden getroffen.

Alle voorstellingen die in juni gepland stonden gaan niet door. "Het is financieel niet haalbaar om deze voorstellingen door te laten gaan voor maximaal dertig mensen", aldus de Stadsschouwburg. Het is niet mogelijk om alle voorstellingen die tussen 12 maart en 1 juli zouden plaatsvinden te verplaatsen naar volgend seizoen. Bezoekers worden op de hoogte gesteld als een voorstelling definitief is geannuleerd.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -