Utrecht ideaal voor alleenstaande heteromannen van onder de 30, en andere statistieken

UTRECHT - Vandaag verschijnt de Utrecht Monitor, een virtueel boekwerk vol met getallen en statistieken over de gemeente Utrecht. Wat blijkt: de stad lijkt een walhalla voor heteromannen tussen de 20 en 30 jaar oud. In Utrecht wonen bijna 43.000 vrouwelijke twintigers, tegen 35.000 mannen. Tel daarbij op dat meer dan de helft van de inwoners in Utrecht alleenstaand is, dan lijken er voldoende mogelijkheden te zijn voor de zoekende man, zo blijkt uit de statistieken.
De Utrecht Monitor is bedoeld om inzicht te krijgen in de opbouw van de Utrechtse bevolking, maar ook over de woningvoorraad, economische potentie en mobiliteit. Er staan veel leuke feitjes in de monitor, maar ook opvallende ontwikkelingen. We zetten de bijzonderste hieronder op een rijtje.

INWONERS EN WONEN

De stad heeft op 1 januari van dit jaar precies 357.719 inwoners en die wonen in 156.678 woningen. Die woningen zijn duurder dan ooit, stelt de gemeente, een gemiddelde woning in de stad kost 380.000 euro.
De gemeente verdeelt koopwoningen in drie delen. Goedkope koop, betaalbare koop en dure koop. Volgens de gemeente is een woning van 307.000 euro betaalbaar. En kost een woning 220.000 euro dan is hij goedkoop. Het duurst uit ben je in de binnenstad, voor één vierkante meter woonoppervlak betaal je daar 5.091 euro.
Utrechters zijn doorgaans heel tevreden met hun woning. Die krijgt een rapportcijfer 7,5. Mensen met een koopwoning geven doorgaans een hoger cijfer dan huurders. Als het om huur gaat, blijkt dat 35 procent van woningen in de stad een sociale huurwoning is.
Het wordt de komende jaren alleen maar drukker in Utrecht
Het wordt de komende jaren alleen maar drukker in Utrecht © RTV Utrecht / Timo Anceaux
De stad blijft dus groeien en is populair. In 2019 zijn 30.000 mensen van buiten Utrecht in de stad komen wonen, waarvan circa 8.300 uit het buitenland. En die groei zet door, de verwachting is dat in 2025 er 400.000 mensen in de stad wonen en in 2040 is dat 450.000 inwoners.
De buitenlandse migratie is een belangrijke motor achter de huidige bevolkingsgroei. De top vijf van landen waar nieuwe inwoners vandaan komen is: India, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. 130.000 Utrechters hebben een migratieachtergrond, waarvan de helft in het buitenland is geboren. Dat is ongeveer één derde van het totaal aantal Utrechters.
De grootste groep migranten met een niet westerse achtergrond zijn nog altijd de Marokkanen, met 31.000 personen. Op de tweede plaats staan de Turken met 14.000.
Het aantal nieuwe studenten dat zich vestigt in de stad neemt al jaren af. Dat komt door de nieuwe manier van studiefinanciering, daarin maakt het niet meer uit of je op kamers of bij je ouders woont.
Opvallend is dat het aantal kinderen onder de vier jaar oud sterk afneemt. Jonge ouders verhuizen waarschijnlijk naar een plaats waar huizen met een tuintje verkrijgbaar en betaalbaar zijn.

MILIEU

Als het gaat om milieuoverlast zijn Utrechters in grote meerderheid tevreden. Tweederde ervaart nauwelijks overlast van lawaai. En 85 procent van de Utrechters heeft geen stankoverlast. Ruim 80 procent heeft geen last van luchtverontreiniging. In Leidsche Rijn gaat het qua geluid het best, circa 83 procent ervaart geen overlast.
Daar staat tegenover dat Utrechtse inwoners steeds meer energie gebruiken, in twee jaar tijd stijgt het gebruik met 1,5 procent. Die toename zit vooral in het gebruik van warmte en gas. Goed nieuws is er ook: steeds meer Utrechters controleren regelmatig hun bandenspanning, zo meldt de gemeente.

FACE TO FACE

Opvallend is dat Utrechters rechtstreeks contact met een ambtenaar nog steeds fijner vinden dan contact via de telefoon, mail of app. De ambtenaar aan de balie krijgt een rapportcijfer 8,1 terwijl de ambtenaar die via e-mail communiceert het met een magere 6,2 moet doen. Volgens de gemeente komt dat vooral om de ambtenaren er relatief lang over doen om een antwoord te versturen, en de burger geen genoegen meer neemt met een wachttijd van vijf dagen.
Het Utrechtse stadskantoor.
Het Utrechtse stadskantoor. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
De gemeente merkt dit ook aan het aantal mails dat verstuurd wordt. In 2019 zijn er 16 procent minder mails binnen gekomen dan een jaar eerder. Ondanks dat de burger bellen meer waardeert, neemt het aantal telefoontjes naar de gemeente ook af. In 2019 is er 5 procent minder vaak gebeld dan een jaar eerder.

CRIMINALITEIT EN ECONOMIE

De criminaliteit in de stad is na een jarenlange daling weer gestegen. In 2019 waren er 26.948 geregistreerde misdrijven. Vooral het aantal fraudegevallen neemt toe. Woninginbraak gebeurt steeds minder in de stad, gemiddeld nog drie keer per dag.
Het concurrentievermogen van de regio Utrecht was in 2019, dus voor de Corona-crisis, groot. Volgens een internationale index is Utrecht de op één na competetiefste regio van de Europese Unie. Die positie had de stad ook al in 2016. Die tweede plek moet de stad wel delen met London. Alleen Stockholm scoort beter.
Hoe dat er uitziet na de huidige crisis zal later blijken. In de Utrecht Monitor schetst de gemeente een somber beeld op basis van de gegevens van het Centraal Planbureau, en gaat uit van een krimp die kan op lopen tot bijna 8 procent. Dat de stad een stootje kan hebben blijkt uit de werkgelegenheidscijfers. De afgelopen vier jaar zijn er 25.000 nieuwe banen bij gekomen. Mede daardoor daalde de werkeloosheid in de stad naar 3,5 procent. Een percentage dat dit jaar aanzienlijk zal gaan oplopen, is de verwachting.

MOBILITEIT

Utrechters zijn snelle fietsers. In de provincie zijn er 142 speedpedelecs per 100.000 inwoners. Daarmee gaat Utrecht aan de leiding in Nederland. Een speedpedelec is een fiets met elektrische hulpmotor waarbij snelheden tot 45 km/uur gehaald kunnen worden.
Het aantal auto's in de stad blijft ondertussen toenemen. Inmiddels zijn dat er 131.482 en dat is ruim een procent meer dan twee jaar eerder. Daarnaast wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van deelauto's in de stad.
Over het OV is 80 procent van de Utrechters tevreden. Dat geldt niet voor de de bereikbaarheid van de binnenstad per auto. De Utrechter is daarover in grote meerderheid (69 procent) ontevreden. En dat is ongetwijfeld van invloed op de keus van 60 procent van de Utrechters om op de fiets naar de stad te gaan.
60 procent van de Utrechters pakt de fiets naar de stad.
60 procent van de Utrechters pakt de fiets naar de stad. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

OBESITAS

En dan nog een detail over de jeugd van Utrecht. Een op de vijf Utrechtse kinderen zegt wel eens alcohol te hebben gedronken. Volgens de gemeente komt dit vaker voor bij kinderen uit gezinnen met een hoge welvaart. Daarentegen hebben kinderen van lager opgeleide ouders vaker overgewicht.
TOCH VUELTA-START
Dat de Utrecht Monitor iets uit het verleden is, blijkt wel uit de laatste pagina's. In de eerste openbare versie wordt nog ronkend aangekondigd dat de Vuelta naar Utrecht komt. Volgens de gemeente beginnen de festiviteiten op 13 augustus op het Vredenburg. Dat de wereld er inmiddels heel anders uitziet was aan de statistici van de gemeente kennelijk voorbij gegaan. Het foutje is inmiddels hersteld en de Vuelta is ook in de Utrecht Monitor geschrapt.