Bevrijdingsdag met beperkingen: 'Mijn moeder zat ondergedoken, waar heb ik het eigenlijk over?'

PROVINCIE UTRECHT - Het had groots gevierd moeten worden: 75 jaar vrijheid. Maar voor het eerst sinds die bevrijding, vieren we onze vrijheid niet in volledige vrijheid. En hoewel de twee situaties in vele opzichten niet met elkaar te vergelijken zijn, is het een feit dat we nu opnieuw, tijdens de coronacrisis, collectief voelen wat beperking van je vrijheid inhoudt. Gelukkig kunnen we ook zonder met elkaar te dansen op een festival onze vrijheid vieren.
Daarom startte Wageningen45 in samenwerking met de Nederlandse Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een campagne om het vrijheidsvuur digitaal door te geven.
Ook RTV Utrecht geeft digitaal het vrijheidsvuur door; van Commissaris van de Koning Hans Oosters tot rapper Snelle. "Hiermee geef ik op een ietwat rare Bevrijdingsdag alsnog symbolisch de vrijheid door. Dat doe ik omdat vrijheid de basis is van een heleboel dingen waar ik gelukkig van word", zegt de rapper, die als Ambassadeur van de Vrijheid vandaag op zou treden tijdens het Bevrijdingsfestival in park Transwijk. "Ik vind het heel erg belangrijk dat mensen elkaar vrijlaten in dingen mogen vinden. Ik denk dat een beetje beter naar elkaar luisteren en goed met elkaar praten ook heel veel te maken heeft met het vrij laten van iemand, en daardoor met vrijheid."
Lonie Querido, voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht
Lonie Querido, voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

ONDERGEDOKEN

Ook de 77-jarige Lonie Querido, voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Utrecht, spreekt in de video. En hoewel ze het "een lastige dag" vindt, in de lockdown, denkt ze ook: "Waar heb ik het eigenlijk over? Mijn moeder zat ondergedoken, stel je toch niet aan. Het is natuurlijk niet te vergelijken want het is zoveel jaar geleden en we leven in een andere tijd. Maar ik kan die gedachte wel hebben."
In vele opzichten is de beperking van onze vrijheid nu maar relatief, vindt ook Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, Hans Oosters. "De situatie nu, dat we thuis moeten blijven, is natuurlijk een beperking van je vrijheid maar niet zoals in de Tweede Wereldoorlog. Toen was je ook beperkt in het mogen nadenken of je mening uiten. Dat mogen we natuurlijk nog wel.?"
Maayke Botman zou eigenlijk het bevrijdingsvuur uit Wageningen meenemen de provincie Utrecht in.
Maayke Botman zou eigenlijk het bevrijdingsvuur uit Wageningen meenemen de provincie Utrecht in. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

ZONDEBOK

Tot slot spreekt de Surinaams-Nederlandse Maayke Botman (51). De vader van Maayke werd tijdens de Hongerwinter als 14-jarige jongen geëvacueerd van Haarlem naar Friesland; haar moeder schuilde als peuter in Suriname voor een mogelijke Duitse aanval. Zij merkt dat het nog altijd belangrijk is dat de vrijheid van de één, de vrijheid van de ander niet inperkt. Ook nu, tijdens de coronacrisis.
"Aan het begin van de coronacrisis werd meteen weer naar een zondebok gezocht. Er werd meteen naar de Chinezen gewezen. Er werden ook echt racistische opmerkingen naar Chinezen gemaakt. Het maakt mij er alert op dat zulke mechanismen er nog steeds zijn.?"