75 jaar vrijheid: hoe de geallieerden voedsel brachten met Operatie Faust

© Nederlands Instituut voor Militaire Historie
PROVINCIE UTRECHT - Veel mensen kennen de beelden van de voedseldroppings: na de zware Hongerwinter aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden de mensen in West-Nederland maandenlang geen eten, kleding en hulpgoederen. De vliegtuigdroppings werden gedaan onder de naam Operatie Manna en Chowhound.
Minder bekend is Operatie Faust, die ongeveer tegelijkertijd van start ging. Bij Operatie Faust kwam voedselhulp niet vanuit de lucht, maar over land. Tweehonderd Britse en Canadese vrachtwagens reden tussen het tot neutraal geworden gebied bij Rhenen en Wageningen, dat nog bezet was door de Duitsers.
Deze operatie werd in het leven geroepen tijdens het Akkoord van Achterveld, een overeenkomst tussen de geallieerden en de Duitsers. Doel was om de uitgehongerde Nederlanders aan eten te helpen, maar de geallieerden hoopten zo ook de Duitsers tot capitulatie te dwingen.
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft beelden vrijgegeven van deze Operatie Faust, die 3 mei 1945 in werking trad. Op de website 75 jaar vrij lees je meer over de voedselhulp en de bevrijding van Nederland.