Advocaat constateert tunnelvisie in onderzoek naar moord op Wout Sabee

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN/DE MEERN - In het onderzoek naar de moord op crimineel Wout Sabee in De Meern ligt tunnelvisie op de loer. Dat stelde de advocaat van verdachte Marcel D. uit Nieuwegein vandaag tijdens een tussenzitting over de zaak tegen D. en zes andere verdachten die samen een internationale drugsbende zouden vormen.
Volgens advocaat Leon van Kleef is het onderzoek van het OM er louter op gericht om te bewijzen dat zijn cliënt Marcel D. betrokken was bij de moord op Sabee in 2016 en bij een mislukte poging twee jaar eerder. Maar Sabee zou ook problemen hebben gehad met Albanese criminelen en met drugscrimineel Ridouan T.

ALBANEZEN

De advocaat beschikt sinds kort over de volledige tekst van de zogenoemde kluisverklaringen die Wout Sabee bij de politie aflegde na de eerste aanslag. Daarin staat volgens hem relevante informatie die belangrijk is voor de verdenkingen aan het adres van Marcel D., maar die niet nader wordt onderzocht. Zo werd steeds gesteld dat Sabee Marcel D. noemde als enige met wie hij problemen had. Maar Sabee zou ook zijn ondervraagd over een groep Albanezen met wie hij problemen had en daar zou niets over in het strafdossier staan.
In de kluisverklaringen van Sabee komt ook naar voren dat hij over een PGP-telefoon beschikte waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. Van Kleef denkt dat die berichten en contacten ook meer duidelijkheid kunnen geven over zijn liquidatie en wil die graag inzien. Maar het OM wil hem alleen inzage geven in het ontsleutelde PGP-verkeer dat aan zijn eigen cliënt wordt toegeschreven.

LIQUIDATIE AZIZ ANZI

De naam van Wout Sabee duikt volgens Van Kleef ook op in het onderzoek naar de moord op Aziz Anzi in 2015 op een carpoolplaats bij de Meern. Anzi zou samen met Sabee in de drugshandel hebben gezeten. In dit onderzoeksdossier worden veel personen genoemd die ook betrokken kunnen zijn geweest bij de moord op Wout Sabee en dit zou nader onderzocht moeten worden. En dan is er nog een verklaring van kroongetuige Nabil B. die Ridouan T. als opdrachtgever noemt.
Onderzoek na moord op Aziz Anzi langs A12 bij De Meern in 2015.
Onderzoek na moord op Aziz Anzi langs A12 bij De Meern in 2015. © Michiel van Beers
Marcel D. wordt door het OM gezien als leider van een groep die zich bezighield met grootschalige drugssmokkel naar Engeland. Hij volgde de zitting in de rechtzaal via een videoverbinding en zei nogmaals dat hij Wout Sabee nooit persoonlijk heeft gekend en nooit contact met hem heeft gehad. Volgens hem zitten de kluisverklaringen van Sabee ook vol tegenstrijdigheden.

NAAR HUIS

Marcel D. wil na anderhalf jaar voorarrest weer bij zijn gezin kunnen zijn. Zijn advocaat vroeg de rechtbank dan ook om de hechtenis te schorsen en zijn cliënt eventueel met enkelband naar huis te sturen. Het OM verzet zich daartegen, omdat de verdenkingen onverminderd ernstig zouden zijn. In verband met de coronamaatregelen gaan de rechters dit en de andere onderzoekswensen op een later moment bespreken. Op 6 mei besluiten ze daarover.
Naast Marcel D. zit ook medeverdachte Erik W. uit Nieuwegein nog vast. Ook zijn advocaat pleiite opnieuw voor schorsing van de hechtenis, mede omdat diens vader ernstig ziek is en niet lang meer te leven zou hebben. Ook daarover neemt de rechtbank later een besluit.
De coronamaatregelen maken het ook lastig om een datum voor een volgende zitting te plannen. De inhoudelijk behandeling van de zaak Napoles, zoals het onderzoek naar de groep is genoemd, zal dit jaar waarschijnlijk niet meer plaatsvinden.