Utrechters ruimen massaal hun huis op

© Jack Bos
UTRECHT - Utrechtse stadsbewoners zijn massaal aan het opruimen geslagen. Dat blijkt aan het aanbod van afval dat de gemeente te verwerken krijgt. De afgelopen weken gooiden Utrechters 24 procent meer weg dan ze normaal doen. De ondergrondse afvalcontainers lopen daardoor veel sneller vol. Dat blijkt uit de wekelijkse crisisbrief van het Utrechtse college van B&W, die zojuist is verschenen.
De brief is vijftien kantjes lang en staat vol met wat de gemeente doet in deze crisistijd. Ook staan er observaties en constateringen in. Opvallend is de passage over het huisafval.
Het college van B&W constateert dat Utrechters meer online bestellen en meer opruimen. Ook de overlast bij de ondergrondse containers neemt toe, er zijn meer zogenoemde bijplaatsingen, afval dat niet in, maar naast de container wordt gedumpt. De gemeente ziet veel bijplaatsingen van karton, wat wijst op meer bestellingen via internet. Ook ziet de gemeente meer bijplaatsingen van grofvuil, wat wijst op een opruimwoede.
De gemeente laat weten het extra werk aan te kunnen, maar heeft de inzet van mensen en auto's wel anders ingedeeld. Ook bij afvalscheidingsstations ziet de gemeente een verhoogd aanbod. Om te voorkomen dat het personeel daar besmet raakt, is er een maximum van tien auto's dat tegelijkertijd het terrein op mag.

MINDER BRAAF

In de brief staat ook deze week weer dat het college tevreden is over het grootste deel van haar inwoners. "Het merendeel van de mensen houdt zich onverminderd goed aan de maatregelen. Er wordt afstand gehouden en ondernemers nemen adequate maatregelen in hun winkels."
Toch zijn er een paar hotspots waar met name de jeugd minder braaf is. "Het mooie weer speelt hierbij ontegenzeggelijk een rol. Het gaat onder andere over de parken waaronder Oog In Al en Lepelenburg, sportgelegenheden in de openbare ruimte en hotspots in Overvecht en Kanaleneiland waar jeugd blijft afspreken."
Om toezicht te kunnen blijven houden wordt het bestaande flexibele cameratoezicht in Overvecht en Zuidwest met twee maanden verlengd. Daarnaast is de skatebaan in het Griftpark afgesloten, het was er vaak te druk en de skaters hielden onvoldoende afstand.
Een andere hotspot is rond het Moskeeplein in de wijk Lombok. Het college schrijft daarover: "Op de Kanaalstraat/Damstraat is het op bepaalde momenten erg druk waarbij onvoldoende afstand wordt gehouden. Hierbij gaat het om drukte door winkelend publiek maar ook om jeugd en jongvolwassen publiek die deze straten als ontmoetingsplek gebruiken."
De gemeente gaat er de komende tijd extra controleren op het naleven van de regels. Dat geldt ook voor de meubelboulevard, tuincentra en bouwmarkten, waar het traditioneel druk is met Pasen.

ALLEEN OP KANTOOR

Het college signaleert dat mensen met een beperking het deze tijd extra lastig hebben. De brief verhaalt over een blinde man die in zijn eentje op een kantoor zit. Al zijn collega's werken thuis, maar dat is voor hem onmogelijk. "Veel softwaretools en systemen waarmee op afstand gewerkt wordt zijn niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden."
Dat probleem geldt ook voor scholieren met een visuele beperking. Daarnaast hebben mindervaliden het lastig omdat bezorgdiensten van supermarkten het druk hebben. De gemeente heeft Albert Heijn gevraagd een oplossing te zoeken, om mindervaliden beter te bedienen.