Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Duizenden laptops voor thuislerende scholieren: 'Dit probleem wordt steeds beter zichtbaar'

1/3
UTRECHT - Vanwege corona krijgen scholieren thuis les, via de laptop of tablet. Maar wat als je die niet hebt? Veel kinderen kampen met dat probleem en die komen echt niet alleen uit minder vermogende gezinnen. "Arm of rijk, niet iedereen heeft zo'n laptop nodig gehad, omdat we dat niet eerder vroegen", zegt Inge Olivier, directeur van SO Fier, een school voor speciaal onderwijs in Utrecht.

Olivier ontving vandaag nog eens 15 laptops bovenop de 17 die ze eerder al kreeg van het Jeugdeducatiefonds. De computers worden verstrekt aan de leerlingen die ze hard nodig hebben. "Het probleem wordt echt steeds beter zichtbaar", zegt Arie Schilling van het educatiefonds. "Leerlingen moet thuis onderwijs volgen en in veel gevallen zeggen ze dat het wel lukt, maar na een tijdje blijkt dat in grote gezinnen alle kinderen op de telefoon van mama moeten werken."

ACHTERLOPEN

Samir (11) uit Bilthoven kreeg vorige week een laptop van school. Hij zat eerst op de computer van zijn zus. "Die kon ik niet gebruiken, omdat daar dingen van hr school opstaan". Nu heeft de groepachter een gloednieuwe computer waarmee hij schoolopdrachten maakt, instructievideo's kijkt en kan chatten met de juf. "Dit is fijn, want als ik de hele quarantaine tijd thuis zou zitten dan zou ik wel heel erg achterlopen met m'n schoolwerk."

 Samir uit Bilthoven heeft een laptop van school gekregen Samir uit Bilthoven heeft een laptop van school gekregen | Foto: RTV Utrecht

2000 LAPTOPS

Dat willen de school en het Jeugdeducatiefonds voorkomen. Het fonds kreeg van de ABN Amro tweeduizend laptops gedoneerd die door het hele land worden verspreid. In de provincie Utrecht zijn er vermoedelijk al honderden uitgedeeld. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer nodig. "We kunnen niet aan alle vraag voldoen, zegt Schilling. "We kunnen aanvragen voor een laptop ook doorspelen, naar de gemeente Utrecht bijvoorbeeld, en die kunnen de aanvraag dan overnemen."

Minister Slob heeft al gezegd dat er 2,5 miljoen beschikbaar is voor gemeenten die laptops moeten verstrekken.


ERVARING

De laptops die nu uitgedeeld worden, moeten uiteindelijk weer terug. Toch komt de ervaring die Samir de komende weken opdoet zeker nog van pas. "Later wil ik ICT'er worden."

Het Jeugdeducatiefonds deelt duizenden laptops uit aan scholieren


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -