Utrechtse burgemeesters doen oproep thuis te blijven en iets meer coronapatiënten op Utrechtse ic's

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus beheerst dagelijks het nieuws. In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van gebeurtenissen binnen én buiten de provincie.
In het kort:

- Mensen moeten tijdens Pasen zo veel mogelijk binnen blijven
- 80 procent van de Nederlanders blijft thuis
- Dijkwegen grotendeels dicht
- Plaats je foto op onze kaart en breng corona in beeld

21.35 uur Grapperhaus roept Duitsers op niet naar Nederland te komen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft de Duitsers nogmaals opgeroepen met Pasen niet naar Nederland te komen. Hij deed zijn oproep via het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn- Westfalen. Zijn Duitse collega Herbert Reul van de Duitse deelstaat deed hetzelfde richting de Nederlanders. Die moeten het paasweekeinde evenmin een uitje maken naar Duitsland.

19.40 uur Ook in Rhenen in iemand overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting

18.55 uur Utrechtse restaurants bezorgen bij eenzame ouderen

Utrechtse ouderen die door de coronacrisis met Pasen alleen zijn, moeten toch een lekkere maaltijd krijgen. Dat is het idee achter "Help 'n happie". De maaltijden kosten tien euro per stuk en worden bekostigd via een crowdfundingsactie.
Paasmaaltijd voor eenzame ouderen in Utrecht

18.45 uur Kabinet werkt aan versoepeling maatregelen

Het kabinet werkt aan voorbereidingen om de coronamaatregelen na 28 april geleidelijk te versoepelen. De meeste urgentie krijgen het onderwijs en de kinderopvang. Alle ministeries moeten protocollen opstellen over hoe sectoren 'geleidelijk geopend kunnen worden'. Dat staat in een verslag van het overleg van topambtenaren in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.

18.40 uur 'Minder kinderen op de spoedeisende hulp'

Artsen op de spoedeisende hulp ( SEH) merken dat er de afgelopen weken veel minder kinderen binnenkomen, meldt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen ( NVSHA) op basis van een rondvraag. De vereniging maakt zich zorgen om de groep kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeert.

18.30 uur Iets meer coronapatiënten op Utrechtse ic's

Het aantal coronapatiënten dat in Utrechtse ziekenhuizen op de IC-afdeling ligt, is het afgelopen etmaal met 6 gestegen: van 104 naar 110. Zie hieronder een overzicht.
Aantal coronapatiënten per ziekenhuis (tussen haakjes het verschil met gisteren):
- UMC Utrecht: 79 patiënten (-6), van wie 47 op de IC (+8)
- Diakonessenhuis: 42 patiënten (+2), van wie 15 op de IC (-)
- Meander MC: 49 patiënten (-), van wie 20 op de IC (+1)
- St. Antonius: 65 patiënten (-8), van wie 28 op de IC (-3)
Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, dus ook degenen die niet op de IC zijn beland, nam af van 245 naar 235.

17.37 uur IBB-studenten verbolgen over samenscholingswaarschuwing

Bewoners van studentencomplex IBB aan de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht wonen dan misschien met vijftien man in één huis, een huishouden zijn ze volgens de politie niet. De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) heeft de studenten via een mail nogmaals op het hart gedrukt om niet samen met huisgenoten naar buiten te gaan. Die mail valt bij sommige IBB-bewoners verkeerd en ook SSH-directeur Rob Donninger erkent dat het een vreemde situatie is.

17.05 uur De ondergrondse afvalcontainers lopen in Utrecht extreem snel vol

17.00 uur 26 Utrechtse burgemeesters: blijf thuis met Pasen

De 26 burgemeesters van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) roepen nogmaals alle inwoners op om vol te houden en ook het paasweekend zoveel mogelijk thuis te blijven. Vandaag waren zij eenmalig kort bij elkaar in het provinciehuis om ervaringen uit te wisselen. Ook keken ze vooruit naar het paasweekend.
Drukke plekken in de regio, zoals natuurgebieden, parken, populaire motor- en fietsroutes en winkelgebieden worden dit paasweekend extra in de gaten gehouden door gemeentelijke handhavers en politie. En mocht de drukte toenemen, dan kan een locatie of gebied alsnog afgesloten worden voor publiek.
Voorzitter van de Veiligheidsregio Jan van Zanen doet ook opnieuw een dringend beroep op alle inwoners: "Een frisse neus halen kan, maar ga niet naar plekken waar normaal gesproken veel mensen komen. Ga niet in een groep op pad en houd afstand van anderen." Hij waarschuwt ook dat wie zich niet aan de regels houdt, een fikse boete riskeert.

16.25 uur Honderden kinderen maken tekening voor St. Antonius

Het personeel van het St. Antonius Ziekenhuis is vandaag verrast met een slinger met honderden Paastekeningen, gemaakt door kinderen van basisschool Onder de Bogen in Leidsche Rijn.
Slinger met Paastekeningen voor het St. Antonius.
Slinger met Paastekeningen voor het St. Antonius. © Krystle Woods

16.10 uur Minder coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Gisteren waren het er 1417, een daling van 33. Dat maakte het LCPS bekend. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland is gestegen van 56 naar 58. Steeds meer mensen verlaten de intensive cares, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

15.00 uur Kwart van alle coronapatiënten werkt in de zorg

Een kwart van alle coronapatiënten werkt in de zorg, meldt het RIVM. Sinds maandag worden huisartsen, thuiszorgers en medewerkers in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg vaker getest op het coronavirus.

14.50 uur Bezoek Museum Huis Doorn vanuit huis

De nieuwe expositie in Museum Huis Doorn 'Fokker! Onbegrensd in leven en werk' is vanuit huis te bezoeken. Het tentoonstelling is op de site te bekijken, middels een 360 graden online tour.
De tentoonstelling gaat over twee mensen die de impact van die oorlog op verschillende manieren hebben verwerkt; vliegtuigpionier Anthony Fokker en Wilhelm II, de gevallen Duitse keizer.

14.40 uur Scholen in Utrecht krijgen met 51 leerlingen geen contact

14.35 uur Aantal doden door coronavirus stijgt tot boven de 2500

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2511. Het RIVM heeft de afgelopen dag 115 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD's in het land. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8197 mensen opgenomen, 225 meer dan gisteren.

14.15 uur Burgemeester Fröhlich: Houd vol, we komen deze tijd te boven en dan gaan we weer bouwen

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden heeft een Paasbrief geschreven aan de inwoners van zijn gemeente.

13.19 uur Lekker veel bloemen: 18.000 tulpen met een mooie bestemming

Wat een bloemenzee vanmorgen bij een woning in de Utrechtse Van Meursstraat. Maar liefst 362 bossen met in totaal 18.100 tulpen die anders weggegooid zouden worden. Een buurtbewoner kocht ze in, in samenwerking met de kerk en het UMC Utrecht.
Daarmee werden twee vliegen in één klap geslagen, want de bloemen zijn inmiddels bezorgd bij onder meer zorginstellingen en aan de andere kant wordt met het initiatief de bloemenbranche gesteund, die het nu zo zwaar heeft door de coronacrisis.
Bloemen voor zorginstellingen
Bloemen voor zorginstellingen © RTV Utrecht / Annebelle Schneemann

12.31 uur CBS: vorige week 2000 meer doden dan gemiddeld

Vorige week (30 maart tot en met 5 april) zijn ongeveer 5100 mensen overleden, 2000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar. Dat melden het CBS en het RIVM.
Volgens de onderzoekers brengt dit beter in beeld hoeveel mensen in totaal zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM registreert alleen sterfgevallen van mensen die positief zijn getest op het virus, maar daardoor blijven ook sterfgevallen buiten beeld. Het RIVM telde vorige week 1016 sterfgevallen door Covid-19.

12.24 uur Uitstel apk voor in buitenland gestrande campers

Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die camperclub NKC uit Soesterberg met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.
Nogal wat camperaars hebben hun reis moeten afbreken omdat ze vanwege de coronacrisis niet meer welkom waren in een land. Maar niet iedereen kon ook met de camper thuiskomen. Als dan je APK verloopt heb je dus een probleem. De nieuwe regeling moet "voor veel mensen de druk van de ketel halen".
Op de adviespagina van de NKC is te lezen hoe de regeling precies in z'n werk gaat.

12.03 uur Inspectie waarschuwt: extra aandacht voor coronafraudeurs

De rechercheurs van de Belastingdienst en de inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid letten extra op fraude met steunmaatregelen tegen de coronacrisis. Verdachten komen bovendien snel voor de rechter, heeft het Openbaar Ministerie toegezegd.
Om bedrijven, werknemers en zzp'ers te helpen de coronacrisis te doorstaan, heeft het kabinet voor tientallen miljarden steunmaatregelen getroffen. Er is loonsubsidie beschikbaar, belastingregels zijn versoepeld en kredieten verruimd. Maar omdat dat op stel en sprong moest en er geen tijd was voor waarborgen tegen fraude, kunnen kwaadwillenden eenvoudig misbruik maken van de regelingen, erkent het kabinet.
De FIOD en de Opsporingsdienst van de Inspectie SZW "geven prioriteit aan het opsporen en oppakken" van fraudeurs, waarschuwen ze. De politie, toezichthouders en private partijen helpen daarbij. Zij geven aanwijzingen voor fraude door aan de diensten.

11.57 uur Gelukkig hebben we de foto nog

11.51 uur De juf kwam langs in Houten ... als paashaas!

Juffen spelen voor paashaas in Houten

11.24 uur Ook op het water gelden aangepaste regels

10.25 uur Even niet met je motor, fiets en auto over de dijk

Dijkwegen langs de Waal, Maas, Lek en Linge zijn zondag en maandag bijna allemaal afgesloten voor gemotoriseerd- en fietsverkeer. Vanaf de Duitse grens tot aan Zuid-Holland zijn de smalle wegen verboden gebied, omdat het er vorig weekend te druk was.
Volgens de veiligheidsregio's dringen auto's, motorrijders en groepen fietsers de wandelaars opzij. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar zorgt er ook voor dat de voorgeschreven onderlinge afstand van 1,5 meter in het geding komt.

10.02 uur Er is nog hoop voor sommige voetbalclubs

Amateurvoetbalclubs kunnen misschien toch nog promoveren. De KNVB schrijft in een brief aan de clubs dat clubs die die volgend jaar een stap hoger willen spelen dat voor 1 juni bij de KNVB kunnen aangeven. Ook clubs die vrijwillig willen degraderen kunnen zich melden.
In onze regio zouden zeker tien clubs kunnen profiteren van de regeling.

09.54 uur Bellen met de burgemeester

In de radiorubriek 'Bellen met de burgemeester', vandaag Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden. Over gesprekken met patiënten, binnenblijven met Pasen en voorzichtig kijken naar de toekomst. Volgens de burgemeester is het nog te vroeg om nu al te hopen op een versoepeling van de regels, voor bijvoorbeeld de horeca, maar hij snapt wel dat ondernemers inmiddels al plannen maken voor de anderhalve metereconomie.
"Gezondheid gaat voorop, maar ik gun het de mensen zo ontzettend. Niet alleen de horeca-ondernemers, maar heel veel bedrijven. Het is natuurlijk een enorme dreun geweest. Heel veel staat stil. Het is van een enorme omvang."
Bellen met burgemeester Molkenboer

08.42 uur Luistertip: Vanaf 16.00 uur hoor je delen van de Matthëus Passion vanaf de Domtoren

08.32 uur 'Miljoen mensen lopen gevaar besmet te raken op werk'

Een miljoen werknemers in uiteenlopende beroepen lopen op hun werk de kans besmet te raken met het nieuwe coronavirus. Dat stelt de FNV na een rondgang langs verschillende sectoren, zoals de luchtvaart, distributiecentra en de schoonmaakbranche.
Veel mensen werken volgens de vakbond toch nog buitenshuis, omdat het niet anders kan. Maar op veel plekken gaat het anderhalve meter afstand houden niet goed, of zelfs slecht, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "Een onacceptabele situatie."
De zorg is in de rondgang niet meegenomen. Daarover stuurde de vakbond dinsdag al een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Helaas is het probleem veel groter. In een tijd waarin het kabinet ons oproept om de maatregelen vol te houden in belang van onze gezondheid én die van de economie, vragen wij het kabinet de signalen vanaf deze werkvloeren ook zeer serieus te nemen", aldus Jong.

08.13 uur Basisschoolleraren vrezen problemen voor leerlingen

Eén op de drie basisschoolleraren verwacht grote problemen voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten. Als de scholen tot de zomervakantie dichtblijven, verwacht driekwart van de leerkrachten grote problemen voor leerlingen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies uit Utrecht na onderzoek in samenwerking met onderwijsvakblad Didactief.
De docenten vrezen onder meer dat de motivatie van leerlingen zal afnemen, dat het afstandsonderwijs te veel van ouders vergt, dat leerlingen met een achterstand alleen maar meer achterop raken en dat vooral zwakke leerlingen de dupe zullen zijn. De leerkrachten zijn wel heel positief over de inzet van hun leerlingen.

07.12 uur Kankerspecialisten: ga naar een arts als je klachten hebt

Wie zich zorgen maakt om kanker of klachten heeft, moet vooral naar de dokter gaan. Die oproep doen verschillende kankerorganisaties omdat het aantal kankerdiagnoses sinds de uitbraak van het coronavirus met 30 procent is gedaald. Ook wordt minder vaak een beroep gedaan op een kankerspecialist. Dat is "zorgwekkend", vinden de organisaties.
De ziekenhuizen beschikken over genoeg . capaciteit beschikken "om diagnostische tests naar kanker te doen". Ook mensen die kanker hebben of hebben gehad, moeten niet wachten met een bezoek aan een dokter bij klachten.
Eerder gaven ook de Hersenstichting en de Hartstichting mensen het advies bij klachten snel contact op te nemen met een deskundige.

06.27 uur Sporten in huis ... laatste kans

06.20 uur Groot deel van Nederland spreekt niet af

De meeste mensen spreken dit paasweekend niet af met anderen. Een kleine 80 procent van de panelleden van het televisieprogramma EenVandaag geeft daarmee gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte om thuis te blijven.
Een op de zes mensen spreekt nog wel af met mensen buiten hun eigen huishouden. "We hebben een grote tuin met voldoende zitplaatsen op ruime afstand. Fijn dat dat kan", zegt een panellid.
En een kleine minderheid heeft lak aan de regels: 2 procent van de ondervraagden is van plan gewoon bij mensen langs te gaan en wil geen afstand te houden.

06.05 uur Bloemen voor ouderen

Duizenden ouderen krijgen vandaag een bloemetje bezorgd om ze op te beuren, nu ze vanwege de coronacrisis weinig tot geen bezoek krijgen. Dit is een idee van rapper Ali B. Die legde het contact tussen ouderenbond ANBO in Woerden en de sierteeltindustrie, die haar bloemen vanwege corona niet kwijtraakt.
Donderdag reden honderden vrachtwagens door het land om 150.000 boeketten te bezorgen bij thuiszorgorganisaties die meedoen. Hun medewerkers overhandigen de bloemetjes vrijdag aan zelfstandig wonende ouderen, die verder weinig mensen ontmoeten vanwege de coronacrisis. De bloemen zijn bij elkaar 3 miljoen euro waard.

05.28 uur Tips voor paasweekend

Hoe krijg je in het vrije paasweekend een vakantiegevoel, ondanks dat je zo veel mogelijk thuis moet blijven? RTV Utrecht-verslaggever Caroline Geijsman zette in haar tuin een tent op. Samen met haar zoontje Melle.
Zo overleef je het paasweekend thuis, in coronatijden.

05.05 uur Veel podia op omvallen door coronacrisis

Een derde van de Nederlandse podia dreigt failliet te gaan als er niet voor 1 juni overheidssteun komt. "Het is een onwerkelijke situatie waar we in terecht zijn", zegt Harold Warmelink van theater De Flint in Amersfoort. Lees hier een groot verhaal over de Utrechtse podia.
Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.