Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Opdrachtgever brandstichtingen Zeist eiste geld van vader bewoonster

ZEIST - Twee brandstichtingen in december bij een huis op de Nijenheim in Zeist waren bedoeld om de vader van de bewoonster onder druk te zetten. De vader, een vastgoedhandelaar uit Emmeloord, zou de opdrachtgever van de brandstichters 700.000 euro schuldig zijn. Dat bleek vandaag bij een voorbereidende zitting tegen de twee vermeende brandstichters.

Op 9 december werd de carport van het huis in Zeist in brand gestoken en gingen meerdere auto's in vlammen op. Op 13 december werd een brandend voorwerp door de voordeur naar binnen gegooid. De twee verdachten zouden een week later ook brand hebben gesticht bij het huis van de vader in Emmeloord. De vastgoedman en zijn dochter, die niets met de zaken van haar vader te maken heeft, kregen ook dreigbrieven. In die van de vader zat een kogel. Er stond in dat het een laatste waarschuwing was en hij aan zijn verplichtingen moest voldoen en zeven ton moest betalen, anders zou zijn familie iets worden aangedaan.

VRIENDELIJKE GROET EN KUSJES

Volgens de officier van justitie had de tweede brandstichting in Zeist makkelijk fataal kunnen zijn. De bewoners lagen te slapen, maar hun jongste zoon werd wakker van glasgerinkel. Beneden zag hij iemand voor de deur staan. Door een gat in het raam waren twee colaflessen met een brandbare stof naar binnen gegooid en een brandende fakkel. Als de flessen tot ontbranding waren gebracht was de ramp niet te overzien geweest. Op de dop van een van de flessen werd DNA van verdachte Corné K. gevonden. Ook een anonieme tipgever zou hem hebben aangewezen als dader.

Medeverdachte Jeffrey V. heeft bekend dat hij de dreigbrieven heeft getypt in opdracht van Corné K., maar beweert dat hij er verder niets mee te maken heeft. Hij dacht dat het om een grap ging en heeft grote spijt nu hij weet waar hij aan mee heeft gewerkt, beweerde hij tegenover de rechter. De dreigbrief die vrouw in Zeist op de mat vond na de brand in haar carport werd na de dreigementen besloten met 'vriendelijke groet en kusjes.'

BENZINE EN TUINFAKKELS

De verdachten komen allemaal uit de Betuwe. De vermeende brandstichters zijn de 30-jarige Corné K. uit Waardenburg en de 28-jarige Jeffrey K. uit Tiel. Hun opdrachtgever zou een autohandelaar uit Veen zijn. Deze Van M zou alles hebben geregisseerd en zit sinds anderhalve maand ook vast. Als het aan het OM ligt, komt Van M. eind mei afzonderlijk van de anderen voor de rechter. Het onderzoek naar hem loopt nog en zou het proces naar de andere teveel vertragen.

De financiële kwestie tussen Van M. en de vader van de vrouw uit Zeist zou al jaren geleden zijn begonnen. Er zou ook al eerder sprake zijn geweest van bedreiging en andere incidenten om betaling af te dwingen. Volgens het OM is er een berg bewijs tegen de verdachten. Op de avonden van de brandstichtingen zouden ze opvallend kleine hoeveelheden benzine hebben getankt. Ook kochten ze tuinfakkels. Direct na alle branden zouden ze op hun telefoons gericht hebben gezocht naar meldingen en nieuwsberichten daarover.

TRAUMATISCH

De bewoners van het huis in Zeist zaten na de brandstichtingen een tijd lang ondergedoken, omdat ze vreesden voor hun leven. De aanslagen en dreigementen waren en zijn enorm traumatisch, vooral ook voor de kinderen. De schade van de eerste brand was groot en als de brandstichting op 13 december niet was ontdekt, hadden er volgens het OM slachtoffers kunnen vallen. Ook in de buurt zorgden de incidenten voor veel onrust.

De rechtbank besliste vandaag dat beide verdachten vast blijven zitten: de feiten waarvan ze worden verdacht zijn te ernstig om ze het proces, eventueel met enkelband, in vrijheid af te laten wachten. De volgende zitting is op 10 juni, maar de zaak zal waarschijnlijk op zijn vroegst pas dit najaar inhoudelijk behandeld worden.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -