Houten wil in toekomst meer hoogbouw inpassen

© RTV Utrecht
HOUTEN - Het was lange tijd onbespreekbaar in Houten: hoogbouw. Maar de gemeente gaat het de komende jaren toch doen, zo staat in de dinsdag gepresenteerde Ruimtelijke Koers 2020-2040 van het college. "Het kan niet anders", aldus wethouder Herman Geerdes (VVD). "Alleen op die manier kunnen we aan de enorme woningvraag voldoen."
Vanwege het grote tekort aan woningen in de provincie Utrecht moeten verschillende gemeenten extra huizen gaan bouwen. In Houten gaat het tot 2040 om bijna 6000 stuks. "We willen vooral voor starters en senioren gaan bouwen. Een mix van sociale huur en koopappartementen", aldus Geerdes. "Waar we voorheen in de weilanden bouwden, willen we dat nu binnen stedelijk gebied gaan inpassen. Om aan de vraag te voldoen, moeten we dan de hoogte in. Dat is anders dan we tot nog toe gewend waren."

DOORNKADE

Een deel van de huizen zou moeten komen op de plek waar nu bedrijventerrein Doornkade is. Naast de A27 is volgens de gemeente ruimte om woningen te bouwen. "Op de Molenzoom en De Koppeling zien we dat verschillende bedrijfspanden al zijn omgebouwd tot woningen. We denken dat die animo er ook op de Doornkade zal zijn. Al gaan we zeker geen bedrijven dwingen te vertrekken. Van onteigenen van grond is ook geen sprake."
De 'bedenker' van Houten, stedenbouwkundige Robert Derks, hield bij de aanleg van vinexlocatie Houten-Zuid jaren geleden al rekening met de groei van het dorp. Hij had aan de oostkant van Houten, achter de sportvelden van FC Delta Sports '95 ter hoogte van het volkstuinencomplex expres ruimte vrijgelaten voor woningbouw. Die grond is voor een groot deel al eigendom van de gemeente. Toch blijft dat gebied groen als het aan de gemeente ligt.
"De makkelijkste keuze was inderdaad geweest om daar te gaan bouwen", aldus wethouder Geerdes. "Maar dan had je weer meer van hetzelfde gehad. Met het bouwen van woningen in de noordwesthoek van Houten krijgt dat gebied een impuls. Het wordt een mix van werken en wonen."

NIET EENVOUDIG

Het gebied waar de Doornkade in ligt, is niet de makkelijkste plek om de woningambities van Houten waar te maken, erkent het college. "Als daar huizen of appartementen komen, heb je bijvoorbeeld te maken met de A27. Daar zullen dus geluidsschermen moeten komen of gevels die geluid niet doorlaten' zegt wethouder Kees van Dalen (CDA) die mobiliteit in zijn portefeuille heeft. "Ook zal de Rondweg omgelegd moeten worden en zullen er aanpassingen aan de fietspaden moeten plaatsvinden."
Daarom is het volgens wethouder Geerdes van Ruimtelijke Ordening belangrijk dat Houten samen optrekt met andere partners in de regio. Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht bijvoorbeeld. "We hebben nu aan onze opdracht voldaan om onze bijdrage aan het oplossen van de woningnood te presenteren. We zijn er twee jaar mee bezig geweest. Maar om het uit te voeren moeten we wel samen optrekken en het samen betalen."

INZAGE

Het plan ligt vanaf 9 april ter inzage. Dan kunnen bewoners hun mening geven. Dat kan tot 21 mei. De bedoeling was dat er in het gemeentehuis een tentoonstelling over de plannen zou worden opgezet, maar vanwege de coronacrisis is dat, net als een inloopavond, afgelast. Wel is er voor gekozen dat de raad pas na de zomer een oordeel over de plannen velt. Op dit moment zijn er geen raadsvergaderingen.