Amersfoortse Celine ontvluchtte China door corona: 'Geen afscheid kunnen nemen van mijn vrienden'

AMERSFOORT - Het dak ging er in Amersfoort af toen Celine Leurs halverwege 2018 een beurs kreeg om te gaan studeren in China. De laatste twee jaar van haar vwo-opleiding zou ze in Changsu volgen. Dit voorjaar moest het avontuur eindigen met een diploma. Totdat de coronacrisis alles overhoop gooide. "Het is allemaal heel onwerkelijk", zegt ze.
Celine Leurs keerde halsoverkop terug uit China
Celine Leurs keerde halsoverkop terug uit China © Celine Leurs
"Het Chinees nieuwjaar betekent voor de Chinezen een periode om op vakantie te gaan. Op mijn school in Changsu was de helft van de studenten Chinees, de andere helft kwam van over de hele wereld. Samen met twee vriendinnen uit Bali en uit Amerika konden we in Shanghai bij een Nederlands gezin slapen tijdens de vakantie. Zij waren niet thuis en we konden op de honden passen. Wuhan was toen al volledig afgegrendeld, maar iedereen dacht dat het wel los zou lopen."
Maar al snel grijpt het virus snel om zich heen. In heel China loopt de spanning op. Celine: "We werden gebeld door de directeur van de school die vroeg wat onze plannen waren. We wilden naar het zuiden reizen met de trein, maar dat werd ons echt afgeraden. Hij belde net op tijd, anders hadden we daar vastgezeten."
Celine kon geen afscheid nemen van haar vriendinnen
Celine kon geen afscheid nemen van haar vriendinnen © Celine Leurs

DE RACE OM EEN TICKET TERUG

De volgende mail van school zorgt voor stress bij Celine. "Chinese studenten mochten niet meer op de campus komen. De school was gesloten. Voor de internationale studenten was de boodschap dat ze zo snel mogelijk het land moesten verlaten zolang dat nog kon."
Celine belt direct met haar moeder in Amersfoort die midden in de nacht achter de computer kruipt om een vliegticket voor haar dochter te zoeken. Dat lukt wonderwel. "Van het ene op het andere moment zat ik in het vliegtuig naar Nederland. We hadden vanwege de vakantie expres zo weinig mogelijk spullen bij ons. Ik had mijn laptop, wat kleren en gelukkig mijn paspoort bij me. Maar toen ik opsteeg dacht ik echt: wat gebeurt er allemaal!? We kregen vanuit school steeds nieuwe data door dat we het jaar konden afronden, maar dat werd telkens vooruit geschoven. Iedere keer was dat een klap, want je bereidt je voor op een weerzien met je klasgenoten. Gelukkig heb ik veel foto's en filmpjes zodat ik er toch nog een beetje ben."
Omdat er op de school in China ook kinderen van ouders met een krappe beurs zitten, kon niet iedereen direct wegkomen uit het land. "Mijn moeder kon een relatief goedkoop ticket voor me boeken, maar vrienden uit Zuid-Amerika hadden echt een probleem. Dat kostte 2000 euro per vlucht. Dat geld was er niet, dus zijn ze eerst in Korea en Japan bij familie van klasgenoten ingetrokken. De school heeft toen geholpen. Iedereen is nu thuis bij familie. Dat is wel een fijne gedachte!"
REÜNIE
De 17-jarige Celine had graag met haar jaargenoten haar periode in Azië passend afgesloten: met een diploma op zak en een onvergetelijke diploma-uitreiking. "Mijn moeder en oma zouden overkomen voor dat moment, maar dat kan nu niet. Ook liggen nog veel van mijn spullen op mijn kamer daar. We hopen als klas komende zomer nog één keer bij elkaar te komen om écht afscheid te nemen. Ik hoop zo dat het kan, maar ben ook realistisch. Dit kan best nog een tijd duren. Mijn diploma haal ik wel binnen, ik stond er goed voor. Maar andere studenten hebben sommige opdrachten nog niet af en hoopten dat met hun examen in te halen. Er zal wel iets geregeld worden voor ze."
Alle internationale studenten zijn weer veilig thuis
Alle internationale studenten zijn weer veilig thuis © Celine Leurs
Voorlopig gaat Celine niet weg uit Amersfoort. "Het is heel fijn juist in deze tijd dicht bij je familie te zijn. Volgend jaar wil ik in Maastricht gaan studeren. Ik werk nu als vakkenvuller in een supermarkt. Geld sparen voor de volgende reis. Want ik ben er echt van overtuigd dat het vroeg of laat weer kan! Dit virus gaat verdwijnen en dat moeten we met z'n allen voor elkaar krijgen!"
MEER LEZEN UIT HET BUITENLAND?
Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland.
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen.
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana.
Hier lees je het verhaal van Patricia die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden.
Hier lees je het verhaal van Tjaling uit Utrecht die Nieuw-Zeelanders moed in zingt.
Hier lees je het verhaal van de Amersfoortse Liselotte in Tsjechië, die mondkapjes maakt.
Hier lees je meer over Jacintha Booij die in lockdown zit in Frankrijk.