Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Minder coronapatiënten op IC-afdelingen Utrechtse ziekenhuizen en corona-woordenlijst voor laaggeletterden

1/5
PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. In een liveblog volgen we dagelijks de ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie.
IN HET KORT:
- Zorgen onder personeel zorginstelling Het Houtense Erf
- Minder coronapatiŽnten op IC-afdelingen Utrechtse ziekenhuizen
- Corona-woordenlijst voor laaggeletterden
- Amersfoortse mondkapjesoplichter opgepakt
- UMC Utrecht zoekt fysiotherapeuten die kunnen helpen met het verleggen van coronapatiŽnten

22.51 uur    Fijne avond allemaal


We stoppen ermee voor vandaag. Morgen vanaf 05.30 uur vind je weer een vers liveblog op je app of de site. Goedenavond, welterusten.

21.56 uur    Motorrijders en wielrenners tijdens Pasen op bepaalde plekken geweerd


Bepaalde toeristische plekken en kleinelandweggetjes worden komend weekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit om wandelaars de kans te geven het komende paasweekeinde van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregios in Utrecht afgesproken.

21.43 uur    Marjolein (42) was de eerste Leusdenaar die besmet raakte


De 42-jarige Marjolein Delahaye was de eerste Leusdenaar die besmet raakte met het coronavirus. Hoewel ze topfit was, hakte de ziekte er behoorlijk in. Er volgde een zware strijd.

 Marjolein Delahaye Marjolein Delahaye | Foto: Marjolein Delahaye

20.47 uur    'Niemand heeft er vertrouwen in dat wat we dragen genoeg beschermt'


Sinds twee weken geleden de eerste coronabesmetting binnen de muren van zorginstelling Het Houtense Erf werd vastgesteld, is de onrust onder het verplegend personeel toegenomen. Het personeel is onzeker over hoe ze zichzelf en de bewoners het best kunnen beschermen. Dat laten meerdere medewerkers anoniem aan RTV Utrecht weten.

20.05 uur    Corona-woordenlijst voor laaggeletterden


Het in Utrecht gevestigde expertisecentrum Pharos heeft een woordenlijst uitgebracht waarin moeilijke corona-woorden aan laaggeletterden worden uitgelegd. Op de lijst met tachtig woorden staat onder meer het woord 'isolatie', dat wordt omschreven als 'je moet binnen blijven om anderen niet te besmetten'.

19.40 uur    'Dat is geen 1,5 meter hŤ?'


In onze rubriek 'Utrechters in coronatijd' zien we hoe het leven van onze vloggers doorgaat, maar ook hoe het soms verandert in deze bijzondere tijden. Zo neemt motoragent Jan-Willem Schut ons mee. "Dat is geen 1,5 meter hŤ?"

19.11 uur    Webinar in Eemnes voor ouders met kinderen


Hoe zorg je voor een goede dagindeling voor je kinderen? En wat bespreek je met ze over de coronacrisis. De gemeente Eemnes organiseert speciaal voor ouders met kinderen vanavond om 20.30 uur een webinar. Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve zal daarin de vragen van ouders beantwoorden.


18.57 uur    Utrechters in het buitenland: Celine ontvluchtte China


Celine Leurs uit Amersfoort kreeg een beurs om in China te studeren. Dit voorjaar zou ze daar afstuderen. Maar de coronacrisis zorgde ervoor dat ze het land halsoverkop moest ontvluchten en geen afscheid kon nemen van haar vrienden.

 Celine (r) met haar vriendinnen Celine (r) met haar vriendinnen | Foto: Celine Leurs

18.41 uur    'Aantal sterfgevallen in verpleeghuizen ligt mogelijk veel hoger'


Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen ligt mogelijk fors hoger dan uit de officiŽle statistieken blijkt. Verenso, de in Utrecht gevestigde vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat op basis van cijfers uit elektronische patiŽntendossiers.

Uit de dossiers blijkt volgens de vereniging dat zeker 184 verpleeghuisbewoners zijn overleden bij wie het virus met een test was aangetoond. Nog eens 97 patiŽnten uit verpleeghuizen zijn overleden terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel is vastgesteld. In die gevallen registreerden artsen wel symptomen als hoesten en koorts.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt ook steevast dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus hoger is dan uit de statistieken blijkt, omdat niet iedereen wordt getest.

17.53 uur    'Mijn verhuurder houdt me aan mijn verplichtingen'


Elke dag deelt RTV Utrecht de verhalen van ondernemers. Vandaag het verhaal van Soumia Aroug, zij heeft een boutique voor damesmode in de Utrechtse Schoutenstraat. Van de ene op de andere dag bleven haar klanten weg. "Het is een ramp. Het is beangstigend, ik slaap er niet meer van."

17.42 uur    'Zorgheldenplein' bij Utrechtse ziekenhuizen


Het gebied bij de ingang van het UMC Utrecht is vandaag door een maker van straatnaamborden omgetoverd tot het 'Zorgheldenplein'. Door een straatnaambord met de tekst: "Zorgheldenplein: plein ter ere van de helden van de zorg tijdens de Coronacrisis in 2020" op te hangen, wilde Arie Koot de verpleegkundigen bedanken die het coronavirus bestrijden. Ook het St. Antoniusziekenhuis en het Diakonessenhuis kregen het straatnaambord.

 Het Zorgheldenplein bij het Diakonessenhuis Het Zorgheldenplein bij het Diakonessenhuis | Foto: RTV Utrecht

17.00 uur    Amersfoortse burgemeester: 'Ik moet u complimenteren'


Burgemeester Lucas Bolsius geeft de inwoners van zijn gemeente een compliment. Volgens hem hebben de Amersfoorters zich afgelopen weekend goed aan de instructie gehouden om anderhalve meter afstand te bewaren en er niet massaal op uit te gaan. Hij roept de inwoners op om dat ook vol te houden tijdens het paasweekend.16.46 uur    Minder coronapatiŽnten op IC-afdelingen Utrechtse ziekenhuizen


Iedere dag maken de vier grootste Utrechtse ziekenhuizen bekend hoe veel coronapatiŽnten ze hebben opgenomen en hoe veel daarvan op de IC liggen. Het gaat dan om het UMC, het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander Medisch Centrum.

Vergeleken met 24 uur geleden liggen er zes IC-patiŽnten minder op de afdelingen van de ziekenhuizen. Landelijk nam dit aantal met 24 toe tot 1409. Het totaal aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen in de Utrechtse ziekenhuizen (dus ook de mensen die niet op de IC liggen) is afgenomen met zeven.

Een overzicht:
- UMC Utrecht: 76 patiŽnten (-5), van wie 38 op de IC (-4)
- Diakonessenhuis: 60 patiŽnten (+2), van wie 15 op de IC (-1)
- Meander MC: 47 patiŽnten (+2), van wie 22 op de IC (+2)
- St. Antonius: 81 patiŽnten (-6), van wie 28 op de IC (-3)

16.26 uur    Amersfoortse voedingswinkels mogen open op eerste paasdag


Winkels die voedsel verkopen mogen van de gemeente Amersfoort ook open op de avond van Goede Vrijdag en op eerste paasdag. Amersfoort ziet dat de druk op deze winkels groot is door de coronacrisis.


15.16 uur    KNMI meet nu ook lichtste aardbevingen


Het KNMI kan nu ook de allerlichtste aardbevingen registreren door de coronacrisis. De meeste mensen werken namelijk thuis en ook veel bedrijven liggen stil.

Daardoor vinden er minder activiteiten plaats die voor trillingen zorgen. Het weerinstituut in De Bilt kan daardoor nu ook trillingen oppikken die normaal gesproken wegvallen in de 'ruis'.

15.08 uur    'Vlag uit voor onderwijs'


Voor iedereen die onderwijs geeft, moet donderdag de vlag uit. Dat vindt Jantje Beton. De kinderorganisatie prijst leraren, onderwijsprofessionals en ouders omdat die in zeer korte tijd wisten over te schakelen op thuisonderwijs.

Onder meer de PO-raad, VO-raad, Kinderpostzegels en Ilse de Lange ondersteunen het initiatief.

13.40 uur    Hoe beleef jij de coronacrisis?


Dat wil de GGD Utrecht graag van je weten. De gemeente Eemnes plaatst daarom nog eens hun oproep.


13.21 uur    FIOD pakt Amersfoorter op voor oplichting met mondkapjes


Vanochtend werd de man samen met een man uit Oldenzaal opgepakt. Ze zouden zich hebben voorgedaan als leverancier van beschermingsmiddelen.

Twee kopers plaatsten in opdracht van buitenlandse overheidsinstellingen een bestelling van 11 miljoen mondkapjes. Ze werden voor bijna 900.000 euro opgelicht


12.45 uur    Politieagent Dennis blikt terug op afgelopen weekend


Hij zag verschillende groepjes jongeren toch samen hangen en daar was ie niet blij mee. Hij roept ouders op om echt op hun kids te letten.12.35 uur    Opening zwembad Lobeke in Lopik uitgesteld


Openluchtzwembad Lobeke bestaat dit jaar 50 jaar, een gouden jubileum dus. Maar zwemliefhebbers moeten nog even wachten op het feestje!


12.29 uur    Fysiotherapeuten gezocht!


Een paar handjes aan het bed kunen ze goed gebruiken en daarom is het UMC Utrecht op zoek naar fysio's die willen helpen met het verleggen van coronapatiŽnten.

SCHC-hockeyster en fysiotherapeut Carlien Dirkse van den Heuvel twittert er over:


12.25 uur    Taxi-sector wil extra steun


De taxibranche zit in zwaar weer. Door de coronamaatregelen zien zij een groot deel van de ritten verdampen en daarom willen ze hulp.

Chauffeur Ferry heeft net een nieuwe auto gekocht en kan de steun goed gebruiken: "die 4000 is mooi meegenomen."

11.19 uur    Goed nieuws voor gestrande Utrechters Jos en Magda Pennartz


Zij vliegen met een speciale repatriŽringsvlucht via MaleisiŽ naar huis. Het stel strandde na een lange fietsvakantie twee weken geleden in de stad Auckland. Vanwege de corona-epidemie stelde Nieuw Zeeland kort voor hun geplande vertrek een complete lockdown in.

 Het Zorgheldenplein bij het UMC Utrecht Het Zorgheldenplein bij het UMC Utrecht | Foto: Jos en Magda Pennartz

10.33 uur    Voor blinden en slechtzienden is 1,5 meter moeilijk inschatten


Dat ligt natuurlijk een beetje voor de hand, maar de directeur van het Oogfonds doet toch een oproep: maak extra ruim baan als je iemand met een witte stok ziet lopen.

"Het lijkt misschien een open deur, maar bij de Oogvereniging krijgen we signalen dat het in de praktijk toch vaak mis gaat", aldus Luuk-Jan Boon.

08.29 uur    Bloemenactie om 150.000 ouderen een hart onder de riem te steken


Rapper Ali B, de sierteeltindustrie en ouderenbond ANBO gaan ouderen die zelfstandig wonen en door het coronavirus veel alleen zijn, in het zonnetje zetten. Samen met veel thuiszorgorganisaties gaan ze ervoor zorgen dat er op Goede Vrijdag bij ouderen een mooie bos bloemen wordt bezorgd.

07.15 uur    Drukte bij PostNL door coronacrisis


Met 50.000 medewerkers is PostNL met man en macht aan het werk om alles te verwerken en bezorgen. Mensen sturen nu vaker een kaartje om familie en vrienden op te beuren en ook de pakketbezorgers hebben het drukker.

"Bij de spullen die nu worden bezorgd zitten nu bovendien veel primaire levensbehoeften bij als voedsel en medicijnen voor ouderen. Ik ben supertrots op mijn mensen", aldus PostNL-topvrouw Herna Verhagen.

06.30 uur    Albert Heijn opent afhaalpunten in vijf ziekenhuizen


Er komt er ook eentje in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwgein. Het is de bedoeling dat vooral zorgmedewerkers daar terecht kunnen om hun boodschappen op te halen.

"Op deze manier willen we de zorgmedewerkers ontlasten. Zij kunnen hun boodschappen bestellen en afhalen op het werk", aldus AH-topvrouw Marit van Egmond tegen De FinanciŽle Telegraaf.

Naast het St. Antonius kunnen zorgmedewerkers ook terecht bij ophaalpunten in het
VU Medisch Centrum en het AMC in Amsterdam, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

06.25 uur    Paasvieringen scholen nu digitaal


Een online paasfeest vieren. Het klinkt gek maar toch gaan veel scholen het doen. Het wordt georganiseerd door de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs Verus en uitgeverij Kwintessens.

Via start.verus.nl is op Witte Donderdag voor basisscholen om 09.30 uur en voor middelbare scholen om 10.30 uur een viering van 20 minuten georganiseerd. De presentatie van de online viering is in handen van musicus Elbert Smelt en journalist Rinke Verkerk.

06.02 uur    Slachtofferhulp gaat familie ic-patiŽnten bijstaan


Vanaf vandaag gaat de Utrechtse organisatie de ondersteuning geven omdat de intensivisten en verpleegkundigen vanwege de drukte op de ic's door het coronavirus daar nauwelijks aan toekomen. Want normaal gesproken staan zij familieleden en andere naasten bij.

Slachtofferhulp Nederland zegt dat de situatie op de ic-afdelingen door veel mensen als zeer ingrijpend en emotioneel wordt ervaren. In het bijzonder omdat familieleden niet of slechts zeer beperkt bij de patiŽnt in de buurt mogen komen.

05.35 uur    Kinderen in Zeist krijten tegen corona


Mooie beelden van een mooi initiatief!05.30 uur    GGD test vanaf vandaag medewerkers in zorg met klachten


De GGD regio Utrecht begint vandaag met het testen van zorgmedewerkers die corona-verschijnselen hebben en buiten ziekenhuizen met patiŽnten werken. Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, verloskundigen en medewerkers in de ouderenzorg.

Alle 25 gezondheidsdiensten in Nederland hebben vanaf vandaag speciale test-faciliteiten ingericht. Enkele GGD'en hebben ook corona-straten waarbij de geteste zorgmedewerkers in de auto kunnen blijven zitten. De mensen die de testen afnemen, hebben beschermingsmiddelen aan. Vooralsnog gaan de GGD'en uit van maximaal honderd testen per dag.

22.40 uur    Het liveblog van zondag 5 april


Hier kan je nog even teruglezen wat er gisteren gebeurde


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -