Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Rechtbank gaat meer zaken van afstand doen en ondernemers Bunnik beginnen bezorgdienst

1/5
PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
In het kort
- Het aantal coronapatiŽnten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 104.
- Koningspaar bezoekt RIVM in Bilthoven.
- Burgemeester Utrechtse Heuvelrug besmet met coronavirus.
- Utrechtse gemeenten sluiten parkeerplaatsen af om drukte te voorkomen.

21.15 uur    1 op 5 basisschoolkinderen in noodopvang wegens kwetsbare positie


Van de kinderen uit het basisonderwijs die nu overdag in noodopvang zitten, bevindt zo'n 20 procent zich in een kwetsbare positie. Dat laat minister Arie Slob (Onderwijs) weten aan de Tweede Kamer.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet het aantal verzoeken om hulp uit kwetsbare gezinnen sneller toenemen dan verwacht, schrijft Slob.

Scholen en gemeenten trokken deze week aan de bel omdat een aantal kwetsbare kinderen niet in beeld is. De minister benadrukt dat instanties moeten blijven proberen hier verandering in te brengen.

20.30 uur    Rechtbank wil zoveel mogelijk zaken door laten gaan


Nu het kabinet de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus heeft verlengd tot en met 28 april, houdt de Raad voor de rechtspraak voorlopig vast aan de aangepaste werkwijze.

Wel kunnen de rechtbanken en gerechtshoven vanaf 7 april meer zaken op afstand behandelen dan tot nu toe het geval was. Daarvoor zijn voorzieningen voor telefonische (beeld)verbindingen uitgebreid.

20.20 uur    Afstand houden is niet voor iedereen altijd mogelijk...19.15 uur    Hoofd intensive care Diakonessenhuis: 'We voelen ons als soldaten aan het front'


Jan Willem Fijen is als medisch hoofd van de intensive care in het Utrechtse Diakonessenhuis verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de afdeling en ziet de druk op het personeel toenemen. Hij vertelt zijn verhaal bij ons.

19.00 uur    Bunnikse ondernemers beginnen bezorgdienst


Op de website zijn inmiddels de webshops van de bakker, visboer, slager, groenteboer en de bloemist te vinden. De webshops zijn aan elkaar gekoppeld om op hetzelfde adres af te halen of te laten bezorgen.

18.45 uur    Tips van de kinderburgemeester van Zeist om de tijd door te komen
18.20 uur    Utrechtse horeca-ondernemer in de knel: 'Ik moet het juist van het voorjaar hebben'


Zware tijden voor Utrechtse horeca-ondernemers


18.05 uur    Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen: 'Blijf thuis!'


Hij deed die oproep vanavond opnieuw in ons nieuwsprogramma UNieuws: "Het liefst, ook bij mooi weer, blijf binnen", aldus de burgemeester.

Burgemeester Jan van Zanen: 'Blijf binnen'


17.53 uur    Stilte op Utrecht CS17.35 uur    Iets meer coronapatiŽnten op Utrechtse ic's


Het aantal coronapatiŽnten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 104. Gisteren, donderdag, was dat aantal nog 96. Lees hier meer over de cijfers.

17.05 uur    Nu 1324 coronapatiŽnten op intensive care


Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1324. Dat zijn er 51 meer dan gisteren. De stijging is volgens het Landelijke CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding in lijn met de verwachtingen.

16.50 uur    Veel parkeerplaatsen bij Utrechtse bossen de hele maand dicht16.45 uur    Utrecht gaat vooralsnog door met de voorbereidingen voor de Vuelta16.30 uur    ''Geniet van de zon, in tuin of balkon"


Die oproep doen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vandaag. De natuurorganisaties willen voorkomen dat het zondag met het voorspelde mooie lenteweer weer veel te druk wordt in de natuurgebieden.

"Afgelopen weekend viel het mee met de drukte in de natuur, maar toen was het fris weer met een koude wind. Nu het mooi weer wordt herhalen we nog eens: mijd natuurgebieden, blijf zoveel mogelijk thuis", aldus de natuurbeheerders. Vooral op parkeerterreinen houden mensen zich niet aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand.

Ook in onze regio hebben veel gemeentes al laten weten de parkeerplaatsen dicht te gooien.

16.00 uur    Opnieuw 'coronaspuger' voor de rechter15.15 uur    Leerlingen en docenten van het Amadeus Lyceum in Utrecht zingen '17 miljoen mensen'
15.05 uur    Lek bij RIVM en overheid maakte gevaarlijke nepmails mogelijk


Door een lek bij het RIVM en de Rijksoverheid was het voor cybercriminelen mogelijk om uit naam van deze organisaties gevaarlijke e-mails te versturen. Dat meldt RTL Nieuws.

Deze e-mails waren niet van echt te onderscheiden. RTL Nieuws ontdekte de kwetsbaarheid in de e-mailserver van het RIVM en de Rijksoverheid en meldde dit bij de twee organisaties. Binnen een paar uur was het lek verholpen.

RTL Nieuws heeft gewacht met publicatie totdat criminelen het lek niet meer konden misbruiken.

15.00 uur    Politie mag slijm gaan afnemen van 'coronaspugers'


De politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Het kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat dat mogelijk moet maken.

Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en de Tweede en Eerste Kamer.

14.39 uur    Gezamenlijke oproep huisartsen en ziekenhuizen Provincie Utrecht: blijf niet weg!


Huisartsen, medisch specialisten en ambulancedienst zien het aantal patiŽnten dat hun hulp inroept sterk afnemen. Mensen lijken nu bij klachten terughoudend om de huisarts of het overbelaste ziekenhuis in te schakelen. "Niet doen", zegt Esther van Osselen namens de huisartsen in de regio Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein.

"De reguliere, niet-corona, zorg gaat zoveel mogelijk door! Maak daarom niet zelf de inschatting, maar bel de huisarts wanneer je dat normaal gesproken ook zou doen. De consulten zien er misschien anders uit: vaker telefonisch of via beeldbellen, maar de artsen blijven bereikbaar om naar klachten te kijken en een inschatting te maken of verdere zorg nodig is. Het is belangrijk dat we met elkaar proberen te voorkomen dat mensen (te lang) met klachten blijven lopen, waardoor hun gezondheid mogelijk verslechtert en ze op een later moment intensievere zorg nodig hebben", aldus van Osselen.

14.35 uur    Speeltasjes voor Utrechtse kinderen in armoede


Voor kinderen in de provincie Utrecht die geen tablet, play-station of computer hebben, is er de 'tas voor thuis' met spullen om 'analoog' mee te spelen.

In de tas zit onder andere een handbal en speelkaarten met tips om te spelen met de bal. Maar ook tips om te dansen, te tekenen, muziek te maken of toneel te spelen. Ook zit er een leesboek en een elastiek in.

Inmiddels zijn er 200 tassen uitgedeeld in de stad, maar is het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht nog op zoek naar donateurs om nog eens honderden tasjes te kunnen maken. Inmiddels is de vraag in de regio Utrecht gestegen naar nog eens 700 tasjes.

De 'tas voor thuis' wordt samengesteld door ZIMIHC en SportUtrecht, samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Met een donatie van 20 euro kan er een tasje worden gemaakt.

 Speeltasjes voor Utrechtse kinderen in armoede. Speeltasjes voor Utrechtse kinderen in armoede. | Foto: Sanne Frequin

14.32 uur    Dodental coronavirus stijgt met 148 naar 1487


Het aantal overledenen door het coronavirus in Nederland is toegenomen tot 1487. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 148 sterfgevallen doorgekregen. Dat is iets minder dan gisteren, toen er 166 doden werden gemeld. Lees hier meer.

14.30 uur    Burgemeester Nieuwegein: inwoner overleden na corona
13.33 uur    CBS: 1200 meer mensen overleden dan gemiddeld in laatste week maart


Het CBS schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus. Ze signaleren een afwijking met de sterftecijfers van het RIVM, dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus.

Het CBS schat dat er in de laatste week van maart 4300 mensen zijn overleden, ongeveer 1200 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau. De toename lijkt zich volgens het CBS te concentreren bij 65-plussers.

13.05 uur    'Spanning' op je relatie door de coronacrisis? Utrechtse seksuologe en seksshop geven tips


Het coronavirus zorgt voor spanningen nu koppels veel samen binnen zitten. Dat kan twee kanten op: het roept stress op en stelt de seksuele relatie op de proef, ůf partners zoeken juist de seksuele uitdaging op en grijpen de mogelijkheid om eens even lekker te experimenteren.


12.00 uur    Corona-spreekuur op Radio M Utrecht


In Aan Tafel! hebben we vanmiddag vanaf 12.00 uur twee uur lang een 'corona-spreekuur'. We spreken met Diederik Brandwagt, hij is arts Maatschappij en Gezondheid bij de GGD regio Utrecht en met hem zullen we vooral vragen over de gezondheid bespreken. In het tweede uur sluit directeur-bestuurder Liane den Haan van de ANBO aan.

Heeft u coronagerelateerde vragen aan een van de experts? Bel dan naar de servicelijn: 0909-6931931. Mailen kan naar: aantafel@rtvutrecht.nl . Luisteren kan hier!11.55 uur    RIVM waarschuwt voor nepberichten over coronavirus


In de berichten wordt opgeroepen om op een link te klikken. "Ga niet in op het bericht en klik niet op de link!" zo waarschuwt het RIVM in een bericht op Facebook.11.21 uur    Koningspaar bezoekt RIVM in Bilthoven


Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima hebben vanochtend een bezoek gebracht aan het RIVM in Bilthoven. Het koningspaar sprak onder meer met directeur Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en over de rol van het RIVM bij de bestrijding van het coronavirus.


Ook de afdeling Modellering van Infectieziekten werd bezocht. Hier worden de meest actuele feiten en cijfers over de verspreiding van het virus in kaart gebracht. De koning en koningin spraken ook met laboratorium-medewerkers.

 Het koningspaar bij het RIVM in Bilthoven. Het koningspaar bij het RIVM in Bilthoven. | Foto: ANP

11.14 uur    Eerste HU-studenten afgestudeerd in coronatijd


Afgelopen week zijn de eerste studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) 'op afstand' afgestudeerd. Het gaat om studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. De afstudeerzittingen waren weliswaar op een HU-locatie, maar wel met behulp van een videoverbinding.

11.01 uur    Gemeenten sluiten parkeerplaatsen af


Meerdere gemeenten laten weten dit weekend parkeerplaatsen af te sluiten vanwege de verwachte weekenddrukte en om daarmee verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de gemeente Rhenen zijn de parkeerplaatsen bij onder meer Kwintelooijen en Prattenburg dicht. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat het onder meer om de parkeerterreinen in de bossen en bij natuurgebieden in Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen en Maarn.

Ook Soest, Baarn, Leusden, Woudenberg en andere gemeenten in de regio hebben de parkeerplaatsen rond natuurgebieden afgesloten. Verschillende gemeenten laten weten te gaan controleren of mensen wegblijven.

10.45 uur    Burgemeester Utrechtse Heuvelrug heeft coronavirus


Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is in het ziekenhuis opgenomen omdat hij het coronavirus heeft. Hij maakt het volgens een bericht van de gemeente naar omstandigheden goed. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door wethouder Gerrit Boonzaaijer.


10.11 uur    'Vuelta gewoon op 14 augustus van start in Utrecht'


"De Vuelta wordt verreden van 14 augustus tot en met 6 september. Die datums blijven zoals ze zijn", zegt Guillťn in de Spaanse sportkrant AS. De eerste drie etappes van de Vuelta worden volgens planning in Nederland verreden met een ploegentijdrit in Utrecht, een rit van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.


09.45 uur    Eredivisie beslist pas dinsdag over doorgaan competitie


De UEFA spreekt zich uit tegen het voortijdig beŽindigen van de nationale voetbalcompetities. Volgens de Belgische tv-zender Sporza heeft de Europese voetbalbond een mail gestuurd naar de diverse bonden waarin niet alleen wordt opgeroepen het seizoen indien mogelijk af te maken, maar ook sprake is van mogelijke sancties. Zo kan deelname aan de Europese toernooien mogelijk worden verboden.


09.34 uur    Meer Nederlanders vrezen besmetting met coronavirus


Het aantal Nederlanders dat bang is besmet te raken met het coronavirus, is in een paar weken tijd flink gestegen. Waar begin vorige maand 5 procent er nog voor vreesde, was dat eind maart 20 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Begin maart dacht daarnaast 57 procent niet besmet te zullen raken. Eind maart was dat gedaald naar 21 procent. 57 procent stond er eind vorige maand neutraal tegenover. Begin maart was dat 39 procent. Van alle Nederlanders zei 1,5 procent eind maart besmet te zijn (geweest), wat om en nabij 200.000 mensen zouden zijn.

08.38 uur    FC Utrecht maakt mooi gebaar naar zorgmedewerkers UMC


Dit spandoek werd door supporters van FC Utrecht opgehangen voor de medewerkers van het UMC Utrecht.08.12 uur    Terrasexperiment in Stichtse Vecht uitgesteld


Een experiment om het openen van een terras in de gemeente Stichtse Vecht makkelijker te maken, is uitgesteld vanwege de coronacrisis. GeÔnteresseerde horeca-ondernemers konden zich tot 6 maart aanmelden: van de 14 aanvragen zijn er 13 gehonoreerd. Wanneer de horeca weer open mogen, gaat ook het experiment van start.

07.38 uur    'Liquidaties uitgesteld door coronavirus'


Er is informatie dat afrekeningen in het criminele circuit worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dat komt doordat straten nu leger zijn en bijvoorbeeld een politiehelikopter een vluchtauto makkelijker opmerkt. "De pakkans is nu groter", zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs in De Telegraaf.

Volgens Struijs speelt de georganiseerde misdaad momenteel razendsnel in op de crisis met coronagerelateerde cybercriminaliteit, fraude en de productie van namaakproducten. "Criminelen zijn ontzettend creatief. Kijk naar de drugsverkoop. Door de gesloten horeca en afgeschafte evenementen is een deel van de afzetmarkt weg. Wat je nu ziet, is een toename van drugs per post", aldus de voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

07.01 uur    Banenverlies in bouw door coronacrisis


In de bouw verdwijnen de komende twee jaar landelijk zo'n 40.000 banen als gevolg van de coronacrisis. Dat is de verwachting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

"Ook als de coronacrisis, laten we zeggen, binnen een maand of drie opgelost zou zijn, dan nog is het zo dat allerlei investeringsplannen uitgesteld zijn. Je mag ook aannemen dat ondernemers, als de crisis eenmaal voorbij is, eerst weer het vertrouwen willen hebben dat de situatie van voor de crisis terugkeert", aldus directeur Taco van Hoek van het EIB.

Het Instituut is bang dat deze crisis de bouw erger raakt dan de bankencrisis van 12 jaar geleden. De sector moet rekening houden met een krimp van zeker 15 procent voor dit jaar en volgend jaar. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw komt dat neer op een omzetverlies van 11 miljard euro.

06.46 uur    '99 procent houdt 1,5 meter afstand'


Vrijwel alle Nederlanders zeggen dat ze zich aan de gedragsregels houden die besmetting door het coronavirus moeten voorkomen.99 procent zegt de gevraagde 1,5 meter afstand te bewaren tot anderen, 97 procent wast vaker zijn handen en 93 procent blijft zoveel mogelijk thuis. Ruim de helft spreekt anderen erop aan als die regels overtreden, meldt de NOS.

06.23 uur    Geinbeat gaat niet door


Hoewel het evenement pas op 11 juli plaatsvindt, heeft de organisatie van Geinbeat in Nieuwegein besloten het evenement af te blazen. "De coronacrisis zorgt voor te veel organisatorische en financiŽle risico's", aldus de organisatie.

06.08 uur    'Laat meer rechtszaken doorgaan'


Rechtbanken moeten ondanks de coronacrisis dringend meer strafzaken gaan behandelen, vinden vertegenwoordigers van de advocatuur en van slachtoffers. Dat meldt de NOS. Vele duizenden strafzaken lopen vertraging op, omdat de rechtbanken en gerechtshoven sinds half maart gesloten zijn. Maar voor slachtoffers, verdachten en andere partijen is het van groot belang dat hun zaak zo snel mogelijk behandeld wordt, stellen de organisaties.


05.29 uur    Klimaatmars #ClimateStrikeOnline op internet


Wie vandaag op social media opeens een boel jongeren ziet met borden over het milieu is dan per ongeluk in een online demonstratie beland. Omdat een geplande klimaatmars in Utrecht niet door kan gaan vanwege het coronavirus organiseert jongerenbeweging Fridays for Future een online klimaatmars.

Jongeren moeten bij de online demonstratie foto's online zetten met actieborden en de hashtag #ClimateStrikeOnline. "Op deze manier laten we van ons horen. Maar wel op een veilige manier", aldus de organisatie.05.27 uur    De Flint start met shows in lege zaal


Een lege zaal in De Flint in Amersfoort vanavond, maar dat betekent niet dat er niks te beleven valt in het theater. De Flint presenteert een nieuw project: 'De Lege Zaal' en zendt acht vrijdagavonden een live act uit op Facebook en hun website.

Wie de eerste act is, wordt cryptisch aangekondigd op de site: 'een mooie en grappige act voor iedereen van 6 tot 106! Een visuele act van een man en zijn dier.' De show begint om 20.15 uur en duurt een kwartiertje.

05.22 uur    Liveblog van gisteren lezen?


Benieuwd naar wat er gisteren allemaal is gebeurd? Klik hier voor het liveblog over de coronacrisis van donderdag met updates van minuut tot minuut.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -