Van historisch pand naar hypermodern gebouw: verhuizing Koninklijke Munt is een feit

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
HOUTEN - De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft de verhuizing naar Houten afgerond. De KNM was ruim 450 jaar gevestigd in Utrecht, maar het munthuis was voor de toekomst niet langer geschikt vanwege de aangescherpte beveiligingseisen en de toename van de orderportefeuille. Het bedrijf slaat alle Nederlandse euro's, naast veel herdenkingsmunten en buitenlandse valuta.
Het oude Muntgebouw aan de Leidseweg
Het oude Muntgebouw aan de Leidseweg
Het nieuwe Muntgebouw in Houten is op maat ontworpen voor de Koninklijke Nederlandse Munt. De architect liet zich voor de gevel inspireren door de beeltenis van koning Willem-Alexander op de Nederlandse euromunten, ontworpen door de bekende fotograaf Erwin Olaf.
De eerste paal voor de nieuwbouw ging op 15 mei vorig jaar de grond in. Een jaar later is de verhuizing gerealiseerd. In het nieuwe pand heeft het bedrijf naar eigen zeggen de nieuwste technieken op het
gebied van beveiliging en duurzaamheid verwerkt. 'De kluis van Nederland' is daarmee een van de veiligste plekken in het land, klinkt het. Zo zijn van alle werknemers die in de productieruimte werken speciale profielen gemaakt. Met gezichtsherkenning gaat de deur open zodat het onmogelijk is voor ongenode gasten binnen te komen. Ook zijn er geavanceerde metaaldetectoren neergezet.
De Koninklijke Nederlandse Munt is opgericht in 1567 en is een van de oudste bedrijven van Nederland. Het bedrijf heeft voor ruim zeventig centrale banken munten geproduceerd. In november 2016 werd de KNM gekocht door het Belgische Groep Heylen.
De eigenaar van het oude Muntgebouw aan de Leidseweg, de familie Vermaat uit IJsselstein, is druk bezig met het bedenken van plannen om het monumentale pand een nieuwe bestemming te geven.