Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Historisch centrum Stichtse Vecht legt coronacollectie aan

STICHTSE VECHT - De premier en de koning die zich rechtstreeks tot het volk richten in toespraken op radio en tv. Lege straten en pleinen met gesloten horecazaken en kinderen die thuis les krijgen van hun ouders of verzorgers. Het is in alle opzichten een historische periode voor Nederland. Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) zamelt daarom nu al zoveel mogelijk informatie en materiaal in voor hun 'Coronacollectie'.

"Nu is het het heden, maar later is de periode waarin we nu leven waardevolle geschiedenis", zegt directeur Roosmarijn Ubink van het RCHVV. "Daarom is het belangrijk nu zoveel mogelijk vast te leggen. Naast de overheidsarchieven zal particulier archief over 50 jaar, 100 jaar namelijk van essentieel belang zijn voor onderzoek. Net zoals onderzoekers nu blij zijn met historische bronnen uit 1918 toen de Spaanse Griep veel slachtoffers eiste."


DIGITAAL ARCHIEF

het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is vooral op zoek naar foto's en documenten van mensen die in de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp wonen. "Dat is ons werkgebied", aldus Ubink. "Het gaat dan bijvoorbeeld om foto's van lege schappen, pamfletten in winkels, kassabonnen met grote hoeveelheden wc-rollen of tekeningen die gemaakt zijn voor opa en oma die geen bezoek mogen ontvangen. Maar ook een afbeelding van mensen die op afstand van elkaar een praatje maken op straat is goed. Alles is welkom."

Zelf struinen de medewerkers van het archief al volop websites en social media af op zoek naar toekomstige herinneringen. "Hoe meer we bij elkaar verzamelen, hoe beter", zegt Ubink. "Maar het is niet de bedoeling dat mensen overal foto's schieten en er een uitje van maken. De veiligheid en gezondheid staat voorop. Maar als je wat tegenkomt waarvan je het gevoel hebt dat het waardevol zal zijn in de toekomst, probeer het dan te bewaren. En documenteer bij foto's goed wie er op te zien zijn!"

De archieven zijn in verband met de coronacrisis gesloten voor publiek. Hier kunt u de site van het RHCVV vinden met meer informatie over het aanleveren van materiaal.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -