Bunschotense markt met extra maatregelen en heuse 'coronahinkelbaan' in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
In het kort:
- Maatregelen verlengd tot 28 april
- Op de Utrechtse ic's liggen 96 coronapatiënten
- In heel Nederland 1273 coronapatiënten op ic's

22.25 uur Bunschoten neemt extra maatregelen bij de markt

21.11 uur Ondanks corona uitspraak in 22.000 rechtszaken in week tijd

Rechters hebben in de week van 23 tot en met 29 maart in ruim 22.000 zaken uitspraak gedaan. Dat is een kleine 80 procent van het gebruikelijke aantal zaken in een week. Dit blijkt uit de eerste cijfers over de impact van de coronacrisis op de rechtspraak.
De Raad voor de rechtspraak meldde vandaag dat het merendeel van de uitspraken betrekking had op kantonzaken. Daarvan werd in een week tijd 90 procent van het gebruikelijke aantal zaken afgehandeld.
Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn vanaf dinsdag 17 maart dicht vanwege het virus. Urgente zaken gaan wel door. Morgen wordt meer duidelijk over de voortgang van rechtszaken vanaf volgende week.

21.00 uur Burgemeester Stichtse Vecht gaf online gastles op middelbare school

Burgemeester Ap Reinders heeft vanmiddag een online gastles gegeven aan leerlingen van het Nifterlake College in Maarssen.

20.05 uur Hinkel de pinkel daar komen wij aan

Wie van hinkelen houdt kan zijn hart in Utrecht behoorlijk ophalen zagen we in onderstaand filmpje!

19.50 uur Speciale praatplek achter glas bij verzorgingshuis in Amersfoort

Speciale praatplek in Amersfoort

18.30 uur Gemeente Utrecht: 'Zet Grindr on hold'

De gemeente Utrecht roept in een tweet nog maar eens op vooral allemaal afstand van elkaar te houden. Ze hebben het over niet naar de voetbalclub kunnen, maar ze raden bijvoorbeeld ook aan Grindr 'on hold' te zetten. Grindr is een datingapp die voornamelijk gebruikt wordt door homoseksuele mannen.

18.15 uur Politiebond wil test bij verdenking van coronahoester of -spuger

Politiebond ACP wil dat agenten snel duidelijkheid kunnen krijgen over mogelijke besmetting door verdachten met het coronavirus. De bond wil dat de korpsleiding er op aandringt dat het snel bij wet mogelijk wordt verdachten verplicht te testen op het coronavirus.

17.35 uur Utrechtse politie vanavond live op Facebook

17.18 uur 96 coronapatiënten op Utrechtse ic's

Er liggen op dit moment 96 coronapatiënten op de intensive care's in de provincie Utrecht. Gisteren, woensdag, ging het nog om 98 patiënten. Lees hier meer.

16.40 uur Nu 1273 coronapatiënten op intensive care

Op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte dat aantal vandaag bekend. Sinds woensdag zijn er 82 ic-patiënten bijgekomen.
Met de huidige trend kunnen de ic's de toestroom de komende twee weken aan, zei Ernst Kuipers namens het centrum.
Het aantal ic-bedden wordt deze dagen uitgebreid tot 2400. Die uitbreiding ligt op schema: het aantal bedden is al toegenomen tot zo'n 2100, zei Kuipers. "De capaciteit is momenteel voldoende."

16.36 uur Stuur je 'kussen' naar iemand

Omdat het nu niet verstandig is nu langs te gaan bij mensen die je wilt kussen, is een groep enthousiaste naaiers bezig met het maken van kussens.
"Omdat we allemaal nu eigenlijk het liefst bij de mensen willen zijn die ons dierbaar zijn. Om elkaar even stevig vast te houden, te troosten en te zeggen dat alles goed zal komen. Het is een rare tijd. En juist nu kunnen we elkaar niet bezoeken en omhelzen. Met een kus(sen) zijn we toch een beetje dichtbij", aldus de makers.
De opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen.

16.12 uur Nog een inwoner van Vijfheerenlanden overleden aan gevolgen van corona

16.05 uur Parkeerverbod bij bossen in Zeist

Ook in Baarn zijn komende weekend opnieuw de parkeerplaatsen rond populaire recreatiegebieden gesloten. Van het mooie weer genieten kan nog steeds in de gebieden, maar alleen als je wandelend of op de fiets komt, aldus de gemeente.

15.50 uur Inwoners Soest en Soesterberg komen met hulpplatform

De mensen van het platform legden contact met diverse lokale hulpverleners en brengt ze samen met hulpbehoevenden via een nieuwe site.
Een van de initiatiefnemers is Dennis ter Beek-Suijkerbuijk: "We hebben bijvoorbeeld een ziek gezin geholpen met de verhuizing naar een nieuwe woning. Ook hebben we gezorgd dat mensen boodschappen voor elkaar doen zodat mensen die binnen moeten blijven ook echt binnen kunnen blijven."

15.30 uur Mogelijk verdubbeling aantal coronatesten: testlocatie Baarn opent binnenkort

Een Baarns laboratorium dat normaal gesproken bloedproeven doet voor huisartsen bevindt zich opeens in de frontlinies van de coronacrisis. U-Diagnostics ontdekte namelijk dat het 4000 mensen per dag kan testen op corona.
Op dit moment worden landelijk in totaal 3000 mensen per dag op corona getest, dus dit zou neerkomen op een verdubbeling van de capaciteit. Lees hier meer.

14.55 uur Studievereninging opleiding Gebarentaal maakt bedankvideo

14.07 uur Cijfers RIVM: 166 nieuwe doden gemeld

Het RIVM heeft zojuist de dagelijkse corona-update gepubliceerd. Het instituut meldt dat er 166 mensen gemeld zijn die zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Daarmee staat het totale aantal doden door corona in Nederland nu op 1339.
Ook zijn er sinds gisteren opnieuw honderden mensen opgenomen in het ziekenhuis en meer dan duizend mensen positief getest. Lees hier meer.

13.22 uur 13 nieuwe besmettingen in Vijfheerenlanden

13.21 uur Hoe gaat het met de bloemenverkopers?

13.03 uur Mondkapjes voor thuiszorg Nieuwegein

Door de uitbraak van het coronavirus zijn er de komende tijd heel veel mondkapjes nodig. Gelukkig ontstaan er tal van initiatieven om te voorkomen dat ze er straks niet meer zijn. Zoals in Nieuwegein. De zussen Lida en Wil maken mondkapjes voor de thuishulpmedewerkers van Buurtzorg.
Gestaag groeit de stapel mondkapjes.
Gestaag groeit de stapel mondkapjes. © Ingezonden

11.31 uur Sterfgevallen in Lopik en Vijfheerenlanden

Dat melden de burgemeesters van deze gemeenten vanmorgen. In Lopik gaat het voor zover bekend om het tweede sterfgeval en in Vijfheerenlanden om het vierde sterfgeval.
Hoeveel inwoners van de provincie Utrecht nu zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus is niet precies duidelijk. Het RIVM verspreidt nog geen sterftecijfers per provincie. Wel hebben de volgende gemeenten de afgelopen weken sterfgevallen gemeld: Stichtse Vecht, Leusden, Vijfheerenlanden, IJsselstein, Amersfoort, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Lopik en Utrecht.

11.06 uur Bekende inwoner van Cabauw overleden

Agarariër en ondernemer Gert van Kats (74), een bekende inwoner van Cabauw in Lopik, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was onder meer sponsor van de lokale voetbalclub.

10.58 uur Burgemeester Stichtse Vecht treft 'ongenode gast' in werkkamer

10.39 uur Crowdfunding voor biljarthoreca

Biljarthoreca en pool- en snookerzalen dreigen in de problemen nu ze door de coronacrisis de deuren gesloten moeten houden. De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) heeft daarom het Support en Speel steunfonds opgericht om geld op te halen. Om het goede voorbeeld te geven heeft de KNBB een eerste storting gedaan van 10.000 euro.

09.33 uur Utrechtse Rugby Club gooit 'langste lijntje ooit'

De Utrechtse Rugby Club (URC) maakte met meer dan 150 leden een video waarin ze elkaar de bal toespelen. De club wil met het filmpje duidelijk maken dat de leden zich verbonden voelen en dat zij, ook in deze tijden, hun geliefde sport samen beleven.
De eerste bal wordt gepasst door Anneke Sliedrecht, voorzitter van URC. Ze is trots dat het spontane initiatief direct omarmd werd. "Na een paar weken geen training, mis je de sport en vooral de sociale contacten", aldus de voorzitter. "Deze video bracht weer wat los bij iedereen; weer even met rugby bezig zijn."
URC nodigt andere rugbyverenigingen uit hetzelfde te doen en hun video achter die van hun te plakken. "Zo gooien we de bal door heel Nederland."

09.27 uur Sheltersuits voor daklozen Zeist

De organisatie achter Sheltersuits gaat vanmiddag om 13.00 uur langs bij de opvang in Zeist om pakken uit te delen aan daklozen. Sheltersuits zijn warme jassen met een afritsbare slaapzak. Ze geven daklozen meer warmte en veiligheid in de koude wintermaanden.
"Dit doen wij kosteloos, omdat wij vinden dat ieder mens warmte verdient. En omdat we, zeker nu, de daklozen willen laten zien dat we ook hen niet vergeten." Gisteren werden al pakken uitgedeeld het zuiden van het land.

09.11 uur Handen wassen, doe het grondig

Brows & Beauty in Nieuwegein heeft een filmpje gemaakt om aan te tonen waarom het in coronatijd zo belangrijk is om je handen grondig te wassen. Ze geven zo een eigen draai aan de vele 'handwashing-memes' op internet.

08.59 uur De balkonbingo was een groot succes volgens de organisatie

Bij een flat op de Oudenoord in Utrecht is een heuse 'balkonbingo' georganiseerd. En dat zag er zo uit.

08.08 uur 50PlusBeurs in Utrecht geschrapt

De 28e editie van de 50PlusBeurs gaat vanwege de coronacrisis niet door. Het evenement zou worden gehouden van 15 tot en met 19 september in de Jaarbeurs. De organisatie verwacht op korte termijn nog geen einde aan de crisis. De beursbezoekers behoren bovendien tot de meest kwetsbare groep. Daarom is besloten om de beurs dit jaar helemaal te schrappen.

06.45 uur Burgemeester Oudewater schrijft inwoners brief over relatief hoge aantal besmettingen

In Oudewater zijn relatief meer besmettingen dan het landelijk gemiddelde. Hoe dit komt is onbekend, maar inwoners hoeven zich niet extra zorgen te maken als zij zich maar aan de maatregelen houden. Dat schrijft burgemeester Wim Groeneweg in een brief aan inwoners.
Gisteren stond de teller in Oudewater op 15 besmettingen die hebben geleid tot ziekenhuisopnames. "Om de aantallen te kunnen vergelijken, rekent het RIVM de cijfers om naar het aantal besmettingen als Oudewater 100.000 inwoners zou hebben. Dat aantal is hoog, maar is dus niet het werkelijk aantal besmettingen," schrijft de burgemeester.
"Dat u zich zorgen maakt over het virus is begrijpelijk en terecht. Ook ik maak me zorgen", vervolgt Groeneweg. "Zeker omdat we niet weten waardoor er relatief veel besmettingen zijn in Oudewater. De overheid is namelijk gestopt met het opsporen van de bron van besmettingen. Toch wil ik u enigszins geruststellen. Hield en houdt u zich aan de genomen maatregelen? Dan is de kans op besmetting zo klein mogelijk. U hoeft zich dan in Oudewater niet meer zorgen te maken dan elders in het land."

06.13 uur Utrechtse vuilnismannen werken door, maar strenge regels

Vuilnisophalers in Utrecht werken door ondanks het coronavirus, maar de regels zijn streng om besmettingen te voorkomen. Verslaggever Iris Tasseron ging met de mannen op pad.
Vuilnismannen in coronatijd

05.54 uur Bestrijding van eikenprocessierups in de knel door corona

Door de coronacrisis zijn er zorgen over een mogelijke tekort aan beschermende overalls voor eikenprocessierupsbestrijders. Dat laten brancheorganisatie Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers (VHG) en verschillende aannemers weten aan NRC. Het wegzuigen van de nesten van de jeukrupsen zal in mei weer van start gaan.

05.30 uur Kamer: verdere opschaling ic-bedden

De Tweede Kamer wil binnen een week van het kabinet weten welke mogelijkheden er zijn om het aantal bedden voor intensieve zorg nog verder op te schalen naar bijvoorbeeld 3000. Ook moet duidelijk worden welke knelpunten er zijn, zoals een tekort aan zorgpersoneel, en oplossingen daarvoor.
Daarnaast moet ook de optie zijn opgenomen om ic-patiÙnten naar het buitenland te brengen voor een behandeling. De Kamer nam gisteravond laat unaniem een motie van de PvdA en PVV hiertoe aan.
Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.