Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Lichte stijging op Utrechtse ic's, provincie werkt aan maatregelen en bewoner verpleeghuis Soest overleden

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.
In het kort
- Maatregelen verlengd tot 28 april
- Oproep Rutte: plan geen meivakantie
- Kabinet wil opschalen naar 2400 IC-bedden
- De politie is druk met raddraaiers en 'corona-spugers'
- De KNVB vergadert met UEFA over het verloop van de eredivisie en de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht

22.40 uur    De provincie Utrecht werkt aan maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden


Daarvoor is een taskforce opgesteld die met andere overheden en instanties onderzoekt welke bijdrage, aanvullend aan landelijke maatregelen, kan worden geleverd.

Gedeputeerde Robert Strijk is verantwoordelijk voor de hiervoor opgerichte taskforce: "De impact van het coronavirus op de samenleving is enorm groot: fysiek en sociaal maar ook economisch. Koepels van economische sectoren, onderaannemers en leveranciers doen een indringend beroep op overheden om hen te steunen, ook op ons."

22.10 uur    Inwoner Daelhoven overleden na corona


Een bewoner van verpleeghuis Daelhoven in Soest is overleden, meldt burgemeester Metz in zijn toespraak van vanmiddag.21.50 uur    Boa in Baarn deelt veel bekeuringen uit
21.30 uur    Minister: extra geld voor onderzoek naar corona20.25 uur    ChristenUnie vraagt om meer steun voor prostituees


De financiŽle noodregelingen voor ondernemers in corona-problemen moeten ook voor prostituees gelden, ook als ze daar nu strikt genomen niet onder vallen, vindt coalitiepartij de ChristenUnie.

De partij "verwacht veel meer actie van het kabinet" omdat veel mensen in de prostitutie "vaak noodgedwongen" doorwerken, tegen de overheidsadviezen in.

20.20 uur    Vakantieparken hebben het moeilijk


Vakantieparken in de regio hebben het moeilijk. Door de coronacrisis worden reserveringen afgezegd en blijven boekingen uit. Zonder extra hulp zullen parken moeten sluiten.

Campings zonder gasten


20.10 uur    Thuisonderwijs begint langzaam te wennen


Bij de Event Academie in Utrecht leren studenten hun eigen onderneming op te richten. En dat gaat op afstand eigenlijk best goed.

Thuisonderwijs begint langzaam te wennen


19.33 uur    Paus bidt voor media


Paus Franciscus heeft gelovigen opgeroepen om te bidden voor mensen die anderen op de hoogte houden in tijden van corona. "Laten we samen bidden voor iedereen die in de media en communicatie werken en ons informeren, zodat mensen minder geÔsoleerd raken en kinderen kunnen leren", schrijft hij op Twitter.


19.05 uur    Lichte stijging coronapatiŽnten op Utrechtse ic's


Het aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen op een intensive care in Utrecht is licht gestegen van 92, gisteren, naar 98 vandaag. Dat melden de ziekenhuizen UMC Utrecht, Diakonessenhuis, Meander MC en St. Antonius.

Het totale aantal patiŽnten met corona dat is opgenomen in een Utrechts ziekenhuis staat nu op 259. Dat is iets minder dan gisteren. Toen lagen er in totaal 277 mensen met corona in een ziekenhuis in deze regio.

19.00 uur    Politie Utrecht had handen vol aan groepje onruststokers
18.25 uur    Utrechtse revalidatiecentrum eerste voor coronapatiŽnten


CoronapatiŽnten die een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) overleven, wacht een intensieve herstelperiode. Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht hebben als eerste in Nederland een revalidatieprogramma ontwikkeld voor deze patiŽnten. Ze hebben dat meteen beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en brancheorganisatie Revalidatie Nederland.

16.55 uur    Kabinet gaat influencers inzetten


Het kabinet gaat er bij mensen extra op hameren thuis te blijven het komende weekeinde, waarin warm weer wordt voorspeld. "Dat is een punt van zorg", zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.

De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken.

15.50 uur    'Bij meer dan 1900 coronapatiŽnten op ic daalt kwaliteit zorg'


Als er in de nabije toekomst meer dan 1900 coronapatiŽnten in Nederland tegelijk een bed op de intensive care nodig hebben, is een daling van de kwaliteit van zorg onvermijdelijk. Dat legde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, zojuist uit in de Tweede Kamer.

Momenteel wordt alles op alles gezet om de ic-capaciteit in Nederland uit te breiden naar 2400 bedden, waarvan er dan zo'n 500 zouden zijn voor mensen zonder het virus.

De Tweede Kamer blijft ongerust over de enorme toeloop van ernstig zieke coronapatiŽnten naar het ziekenhuis en vooral de intensive care.

15.45 uur    Man valt personeel Diakonessenhuis lastig
15.35 uur    Celstraffen voor coronaspugers


De rechtbank in Utrecht heeft vandaag meerdere mannen veroordeeld voor het bedreigen van hulpverleners door naar ze te spugen en te zeggen dat ze besmet waren met het coronavirus. Zes verdachten die in een zogenoemde snelrechtzitting voor de rechter stonden kregen enkele weken tot zelfs enkele maanden gevangenisstraf. Lees hier meer.

15.25 uur    Katten mogelijk toch gevoelig voor coronavirus


Het wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd en de informatie is nog flinterdun, maar toch zijn er indicaties dat met name katten gevoelig zijn voor het coronavirus en dit kunnen overdragen op soortgenoten. Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Er is ook onderzoek gedaan bij kippen, honden, eenden en varkens, maar die lijken vooralsnog minder gevoelig dan katten en fretten, ook al is het virus bij twee honden in Hongkong waargenomen.

14.07 uur    De dagelijkse RIVM-cijfers


Het officiŽle dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Dat heeft het RIVM zojuist bekend gemaakt. In totaal is van 1173 Nederlanders bekend dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. De toename is lager dan gisteren, toen werden er 175 sterfgevallen gemeld. Dat was het hoogste aantal tot nu toe.

In totaal is van 13614 mensen bekend dat ze besmet zijn met het coronavirus of besmet zijn geweest. De afgelopen 24 uur is het aantal coronapatiŽnten dat is opgenomen in het ziekenhuis gestegen met 447. In totaal zijn 5159 mensen met corona opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Voor zover bekend liggen er nu 1107 coronapatiŽnten op de intensive care.

In de provincie Utrecht zijn 65 nieuwe COVID-19 patiŽnten gemeld.

13.39 uur    Cuneratoren in Rhenen kleurt rood als teken van hoop


Vanaf vandaag kleurt de Cuneratoren in Rhenen elke woensdagavond rood. "Een symbolische manier om, inwoners en mensen in vitale beroepen, een hart onder de riem steken", schrijft de gemeente. "Maar ook een teken van hoop, dankbaarheid en verbondenheid. Dankbaar voor zoveel mensen die nu extra hard werken om Nederland draaiende te houden. Verbondenheid omdat we zien dat inwoners elkaar helpen en steunen. En hoop omdat we 'alleen samen' corona onder controle krijgen. Het rood verlichten van de toren elke woensdag is ook een omarming op afstand."


13.14 uur    Bijzonder fotoproject laat Utrechtse gezinnen die in huis 'gevangen' zitten zien


Thuisblijven, thuiswerken, thuisonderwijs; het zijn bijzondere tijden door de uitbraak van het coronavirus. De Utrechtse Krystle Woods fotografeert gezinnen in Leidsche Rijn achter het raam van hun woning. Ze wil laten zien hoe zij deze tijd, waarin we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, doorbrengen.

Het project van Krystle heet Captured at Home, oftewel 'Thuis Gevangen'.

 Een foto uit het project. Een foto uit het project. | Foto: Krystle Woods

12.42 uur    Faculteit Diergeneeskunde in tijden van corona


Corona of niet, de dieren moeten toch eten. Op de faculteit Diergeneeskunde op De Uithof gaan de dingen net wat anders, nu de studenten er niet meer zijn. De Universiteit Utrecht legt in een video op Facebook uit hoe dat in zijn werk gaat.11.19 uur    Koranvers voor zorgpersoneel bij bushalte Meander MC


In het bushokje tegenover het Meander Medisch Centrum in Amersfoort hebben jongeren van de Rahman moskee in Amersfoort een inspirerende boodschap opgehangen, om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken.10.55 uur    Toename coronapatiŽnten vlakt af


De toename van het aantal coronapatiŽnten in de Nederlandse ziekenhuizen is af aan het vlakken. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend tijdens een briefing aan Kamerleden. Ook de toestroom van het aantal mensen dat opgenomen moet worden op de intensive care lijkt af te remmen, al is de piek nog niet geweest. Die zal naar verwachting volgende maand zijn.

Van Dissel benadrukte dat het om schattingen gaat en dat de afvlakking van de aantallen alleen gunstig blijft als Nederland zich massaal aan de maatregelen blijft houden. De directeur infectieziekten van het RIVM in Bilthoven herhaalde de woorden die premier Rutte dinsdag sprak: "Hou vol!"

10.43 uur    Coronaspugers voor de rechter


Bij de rechtbanken in Utrecht, Arnhem en Assen staan vandaag 'coronaspugers' terecht. Zij zouden agenten en beveiligers hebben bespuugd met de mededeling dat ze besmet waren met het coronavirus. Dat gebeurde onder meer in Hoog Catharijne.

Het OM ziet dit soort bedreigingen als een poging tot zware mishandeling. Vorige maand werd dat bij snelrechtzittingen al bestraft met enkele weken cel. RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga doet op Twitter verslag van de zittingen.


Een 35-jarige man uit Maarssen die een agente bespuugde is veroordeeld tot twaalf weken celstraf, waarvan zes weken voorwaardelijk. Daar komen behandelplicht en meldplicht bij. Van zijn oude voorwaardelijke straf moet hij de helft uitzitten: drie weken.


10.10 uur    Psychische klachten nemen toe door corona


MIND, de Amersfoortse belangenvereniging voor mensen voor mensen met psychische problemen, maakt zich zorgen over cliŽnten in de GGZ. Uit een vragenlijst van deze organisatie blijkt dat de helft van de mensen die kampen met psychische klachten meer last te hebben van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Een derde weet niet hoe de komende periode door te komen.

Door de coronamaatregelen zien volgens MIND veel mensen met psychische problemen zorg en dagbesteding wegvallen. "Zo geeft 60 procent van de respondenten aan dat hun GGZ-behandeling geheel of gedeeltelijk is weggevallen en 80 procent geen gebruik te kunnen maken van hun dagbesteding of inloopcentrum."

Ruim de helft heeft een alternatief aangeboden gekregen uit de zorghoek of van naasten. Dik een kwart van de respondenten heeft echter zelf al alternatieven georganiseerd, bijvoorbeeld door tijdelijk bij familie te gaan wonen. Verder wordt onder meer gebruik gemaakt van beeldbellen, chat- en WhatsApp-groepen, mindfulness, besloten groepen op Facebook, beeldvideotherapie en zelfhulpboeken, aldus MIND.


10.02 uur    Minder huizen verkocht, maar huizenmarkt blijft overspannen


Sinds half maart zijn er minder woningen verkocht. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt
gekomen, waardoor de huizenmarkt wel nog altijd overspannen blijft, merkt makelaarsvereniging NVM uit Nieuwegein op. Van een daling van de huizenprijzen is dan ook geen sprake.

De makelaarsvereniging vindt dat de huizenmarkt ondanks de sociale onthouding nog redelijk doorloopt. De effecten van de coronacrisis op de langere termijn vindt de NVM dan ook moeilijk te voorspellen. "De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen", aldus Lana Gerssen van de NVM.

Makelaars hebben hun werkwijze ook aangepast, merkt NVM-voorzitter Onno Hoes op. Vaak wordt er eerst een virtuele bezichtiging gedaan en pas als mensen echt geÔnteresseerd zijn, een echte bezichtiging.

10.00 uur    Tuincentrum in Overvecht stelt opening uit


De Utrechtse wijk Overvecht moet nog even wachten op een nieuw tuincentrum. Op de plek van het ter ziele gegane Tuincentrum Overvecht aan de Gageldijk zou morgen namelijk Stek, een nieuw 'pop-up tuincentrum', de deuren openen. Maar Overvecht Vastgoed, het bedrijf achter het nieuwe tuincentrum, stelt dat vanwege de coronacrisis even uit: "Een feestelijke opening van een nieuw bedrijf vinden wij op dit moment niet gepast." De vastgoedontwikkelaar hoopt op een later tijdstip het tuincentrum te kunnen openen.

09.54 uur    CoronapatiŽnten opgevangen in hotel Eemnes


CoronapatiŽnten uit de regŪo 't Gooi en de Vechtstreek kunnen vanaf vandaag terecht in een vleugel van hotel De Witte Bergen in Eemnes. Het gaat in eerste instantie om vijftien kamers, schrijft Weespernieuws. De verpleegunit werd snel gerealiseerd. "Binnen een paar uur lag er een plan en binnen 24 uur gaat er een verpleegunit van start. Het is bijna een droom dat dit kan in zorgland in combinatie met hotelketens", vertelt ISZA-verpleegkundige Meike Dieperink.


09.36 uur    Complimenten van de politie


Een pluim van de Utrechtse politieagent Dennis Schuring: het is echt rustig in de parken en andere drukkere plekken. "Goed te zien dat men zich uitstekend houdt aan de huidige maatregelen", schrijft hij in een bericht op Instagram. "Een enkeling moet nog steeds wennen, maar neemt onze aanwijzing heel serieus. Echt een compliment aan eenieder... wij doen het samen."08.15 uur    Commissaris van de Koning Hans Oosters spreekt inwoners provincie Utrecht toe


In een videoboodschap spreekt commissaris van de Koning Hans Oosters alle inwoners van de provincie Utrecht toe over het coronavirus dat toeslaat in onze samenleving en de maatregelen die de provincie neemt.

Oosters zegt onder meer veel vertrouwen te hebben in de crisisaanpak van de Veiligheidsregio Utrecht, waarin bestuurders samen met de 26 burgemeesters in Utrecht aan de crisisbeheersing werken. Ook laat hij weten dat de provincie werkt aan een maatregelenpakket, binnenkort wordt daar meer over bekend. IdeeŽn voor hulp zijn welkom.06.35 uur    Daklozenkrant Straatnieuws in de problemen


Verkopers van het Utrechtse Straatnieuws zitten in de problemen. Door de coronacrisis worden er geen nieuwe krantjes gemaakt en dus is er niks om te verkopen.

"Het is verontrustend stil. We zijn gedwongen om het distributiecentrum te sluiten omdat we werken met vrijwilligers en zij hebben een kwetsbare gezondheid. We zijn acuut onze omzet kwijt", aldus hoofdredacteur Frank Dries van de Utrechtse daklozenkrant.

Omdat het distributiecentrum dicht is, gaat er voorlopig ook geen nieuwe editie naar de drukker. Dries: "De verkopers balen er stevig van. Het liefst steun je ze met een krant, maar nu gaat dat niet. Als we niks kunnen verkopen, gaat er ook niks naar de drukker. We geven vooral morele steun."


06.13 uur    Computers van gemeenten draaien op oude besturingssystemen


Tientallen Nederlandse gemeenten gebruiken oude besturingssystemen voor hun computers. Windows 7, bijvoorbeeld, dat niet meer wordt ondersteund door Microsoft en dus in principe geen beveiligingsupdates meer krijgt.

Dat kan riskant zijn nu ook ambtenaren veel thuiswerken, waarschuwen veiligheidsspecialisten in vakblad Binnenlands Bestuur. 35 gemeenten werden onderzocht, in 22 draaien de computers op Windows 7, waaronder Utrecht en Amersfoort.

Microsoft bracht Windows 7 in 2009 op de markt, maar in januari stopte Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem voor het grote publiek.

05.47 uur    HEMA vreest voor voortbestaan door coronacrisis


Hema is keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. Dat meldt FD op basis van een brief die Hema-topman Tjeerd Jegen vorige week aan verhuurders van Hema-panden heeft gestuurd.

05.34 uur    KNVB vergadert met UEFA


De Europese voetbalfederaties vergaderen vandaag met alle 55 aangesloten landen via een videoverbinding over hoe het verder moet in de eredivisie en eerste divisie. Premier Rutte vertelde dinsdagavond dat het betaald voetbal minimaal tot 1 juni stilligt.

Volgens de huidige richtlijnen van de UEFA moeten alle competities voor 30 juni zijn afgewerkt. De eredivisie telt nog acht speelronden en enkele inhaalwedstrijden voor de play-offs. Ook moet de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord nog worden gespeeld. De eerste divisie telt nog negen speelronden.

Veel Europese competities kunnen misschien alleen nog worden uitgespeeld als de UEFA langer dan 30 juni laat doorspelen. Maar wat gebeurt er dan met de voetballers die op 1 juli onder contract bij een andere club staan? En krijgt de Europese voetbalbond alle clubs en competities wel op ťťn lijn?

De UEFA is ook nog op zoek naar een nieuwe datum voor het EK voor vrouwen, dat voor de zomer van 2021 gepland stond. Zelfs als de UEFA de regels over het uitspelen van de competities versoepelt, dan blijft het voorlopig onduidelijk of het seizoen in het Nederlandse betaald voetbal een einde krijgt. Want laat het coronavirus het wel toe toe dat er na 1 juni snel weer gevoetbald kan worden, zelfs zonder publiek?05.26 uur    Coronamaatregelen verlengd tot 28 april


Premier Rutte maakte gisteren bekend dat de coronamaatregelen, die eerst geldden tot 6 april, verlengd worden tot 28 april. Dat betekent dat mensen tot die tijd 1,5 meter afstand moeten houden en zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Ook de scholen blijven tot en met de meivakantie dicht.

Mark Rutte zei in een persconferentie dat hij mensen afraadt vakanties te plannen in de meivakantie. De kans is volgens de premier groot dat de maatregelen nog langer dan tot 28 april moeten doorgaan.

De hele persconferentie nog eens terugkijken? Dat kan hieronder.Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -