Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Rutte: Scholen, horeca en sportclubs tot zeker 28 april gesloten

PROVINCIE UTRECHT - Alle maatregelen die nu gelden blijven tot in elk geval 28 april van kracht. Dat zegt premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie. Dat betekent dat scholen, horeca, sportclubs en kappers nog gesloten blijven. De andere maatregelen, zoals het verbod op samenscholing, blijven hetzelfde: die zijn nog steeds tot 1 juni van kracht.

Rutte benadrukt dat het niet gezegd is dat de maatregelen na 28 april allemaal komen te vervallen. Ze kunnen worden verlengd of anders gaat alles gefaseerd open. Daarom vraagt hij nog geen plannen te maken voor de meivakantie, die tot 2 mei duurt. Kinderen gaan dus op zijn vroegst op 3 mei weer naar school. Sportclubs, ook in de professionele sfeer, liggen tot 1 juni stil.

COMPLIMENT

Hij zegt verder dat iedereen zich goed aan de regels houdt. Daarvoor gaf hij de Nederlanders een compliment. De straten, treinen en kantoren zijn leeg. Er wordt benadrukt dat ook die regels nog steeds van kracht zijn. Zoveel mogelijk thuisblijven, in je eentje naar de supermarkt, thuis blijven als je verkouden bent en als je koorts hebt, dan blijft het hele gezin thuis.

"We vragen veel van mensen, dat weten we", zegt Rutte verder tijdens de persconferentie. "Maar het is echt nodig. We zien heel voorzichtig groene grassprietjes, maar dat is echt nog heel weinig. De verspreiding vertraagd door deze maatregelen, maar we zijn er nog lang niet. We moeten dit virus onder controle krijgen. Op advies van experts en gezien de verloop van besmettingen, laat de situatie nu geen ander besluit toe. Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt."

'HOUD ALSJEBLIEFT VOL'

Als laatste spreekt Rutte grote bewondering uit voor het aanpassingsvermogen van iedereen in het land. Scholen en universiteiten die lesprogramma's op afstand aanbieden. Thuiswerkende ouders die zo goed als ze kunnen hun kinderen helpen met het schoolwerk.

"Houd alsjeblieft vol. Wees aardig en begripvol voor elkaar. We gaan door één van de zwaarste periodes in onze geschiedenis, buiten oorlogstijd. Maar dit is nodig om onze kwetsbare ouderen te beschermen." Uiterlijk 21 april, de week voor 28 april, neemt het kabinet opnieuw een besluit over verlenging van de maatregelen.

MEER TESTEN

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei verder nog dat het doel is om aankomende zondag 2400 bedden intensivecare-bedden gereed te hebben voor gebruik. Volgens de minister doet iedereen zijn uiterste best om de boel draaiende te houden, maar 'het piept en kraakt wel in de zorg'.

Momenteel is er capaciteit om 4000 mensen per dag te testen. Op korte termijn wordt dat uitgebreid tot 17.500 per dag en uiteindelijk moet het 29.000 per dag worden. Op die manier kan beter worden vastgelegd hoe het virus zich verspreid.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -