Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Lammetjesdagen door corona in de soep: 'Normaal ziet het zwart van de mensen'

1/6
SOEST - Het is inmiddels een echte traditie, maar de Lammetjesdagen van de familie Kuijer in Soest gaan dit jaar niet door. De maatregelen omtrent het coronavirus betekenen dat er geen groepen mensen langs mogen komen om de golf van pasgeboren lammetjes te knuffelen. En dat is voor het eerst in zeventien jaar.

Het was Tweede Paasdag, 2003. De hele schuur van Pieter Kuijer lag vol met lammetjes en het was prachtig, zonnig weer. Een perfecte dag om eropuit te gaan, en dus kwamen er heel veel mensen naar de boerderij. Kuijer zette een bord in de tuin dat er lammetjes waren om naar te kijken. "Zo is het idee geboren en het jaar erop zijn we het gaan doen", aldus Kuijer.

 Een lammetje drinkt melk bij de moeder. Een lammetje drinkt melk bij de moeder. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

'BIJNA DE EFTELING'

Inmiddels zijn de Lammetjesdagen een heel evenement geworden. Boerderijen door het hele land doen in de lente hun deuren open, zodat iedereen met de pasgeboren lammetjes kan knuffelen.

"We begonnen het eerste jaar met 500 bezoekers over vier dagen, nu zijn dat er 3000 per jaar", zegt Pieter. "We moeten ieder jaar twee verkeersregelaars inzetten. Het is soms bijna de Efteling. Maar ja, corona heeft roet in het eten gegooid."

 In deze schuur zijn inmiddels tachtig lammetjes geboren. In deze schuur zijn inmiddels tachtig lammetjes geboren. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

ZWARTE LAMMETJES

Daarom zal niemand behalve de familie Kuijer zelf dit jaar de lammetjes kunnen bewonderen. In een kleine drie weken zijn er tachtig ter wereld gekomen, en daar komen er nog ongeveer veertig bij.

Bijzonder aan dit jaar is dat een groot deel van de lammetjes zwart zijn. Kuijer: "Ik dacht een leuk fokproject te beginnen met een zwartbonte ram op de witte ooien om bonte lammetjes te krijgen, maar de bonte ram heeft alleen maar zwarte lammetjes gegeven", lacht hij.

 Dit jaar zijn er veel zwarte lammetjes in Soest geboren. Dit jaar zijn er veel zwarte lammetjes in Soest geboren. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

'THUISWERKEN GEEN PROBLEEM'

Volgens Kuijer vinden ook de lammetjes het jammer dat ze een jaar op de knuffels van het publiek moeten wachten. "Nu we staan te praten, staan ze hier ook te wachten tot ze een aai krijgen. Die krijgen ze ook wel van ons, maar natuurlijk niet in zulke grote getale dan als al die mensen er zijn. Dan zouden we de hele dag schapen knuffelen, maar er moet ook nog wat gebeuren."

Want rustig is het allerminst voor de familie. "De voorjaarswerkzaamheden op het land kwamen afgelopen week los, dus ik verveel me niet. Het thuiswerken is hier geen probleem. Toch is het wel vreemd, maar gezondheid gaat voor. Volgend jaar gaan we er opnieuw vrolijk tegenaan!", besluit Kuijer.

 Volgens Pieter genieten ook de lammetjes erg van de jaarlijkse knuffels. Volgens Pieter genieten ook de lammetjes erg van de jaarlijkse knuffels. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

De lammetjes in Soest genieten van de aandacht.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -