Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Tweede Veenendaler overleden, tijdelijk hospice in Leersum en bekeuringen in Bunschoten

1/6
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde coronabesmettingen sinds gisteren met 81 gestegen. In totaal zijn er nu 824 besmettingen in de regio gemeld, aldus het RIVM. Het dodental in Nederland ligt inmiddels op 639. Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
IN HET KORT:
- 81 nieuwe besmettingen in de regio Utrecht
- Het dodental in Nederland is gestegen naar 639
- In Leersum is een nood-hospice geopend
- Parkeerplaatsen in de natuur gaan dicht
- Deel je foto met ons en breng corona in beeld

23.11 uur    Liveblog gesloten


Het liveblog is voor vandaag gesloten. Morgen houden we je in een nieuw liveblog weer de hele dag op de hoogte van het coronanieuws.

22.21 uur    Tweede patiŽnt Veenendaal overleden


In Veenendaal is een tweede inwoner overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt burgemeester Kats op twitter.


21.54 uur    Ruim 900 coronapatiŽnten op intensive care


Meer dan 900 coronapatiŽnten liggen vanavond op de intensive care in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

NICE publiceert de cijfers vanaf vandaag in plaats van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het bijhouden van de cijfers is te veel werk voor medewerkers van de intensive care, zegt NVIC-voorzitter Diederik Gommers. De focus ligt op andere zaken.

Op zaterdagavond lagen er volgens NICE 913 patiŽnten met COVID-19 op de ic's. Gommers zegt dat met de cijfers van NICE nog steeds te peilen valt of er genoeg bedden op de ic's zijn, ook al kunnen de cijfers wat achterlopen.

20.59 uur    Wijkmanager Den Dolder tevreden20.56 uur    Lichte stijging patiŽnten op intensive care


In de vier grote ziekenhuizen is er een lichte stijging in het aantal coronapatiŽnten op de intensive care. In vergelijking met gisteren gaat het om vijf extra patiŽnten.

In totaal liggen er 216 coronapatiŽnten in de vier ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het gaat om patiŽnten in het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, het Meander MC en het St. Antonius Ziekenhuis. Lees hier verder.

19.54 uur    Chinese mondmaskers teruggeroepen


Een groot deel van de 1,3 miljoen mondmaskers die Nederland uit China heeft geÔmporteerd voldoet niet aan de eisen. Het ministerie van Volksgezonheid is een terugroepactie begonnen omdat de maskers al verdeeld zijn onder ziekenhuizen.

Het gaat om bijna de helft van zogenaamde FFP2 maskers. De maskers die niet goed zijn brengen artsen en verpleegkundigen in gevaar. De afgekeurde maskers passen niet goed om het gezicht of hebben filters die virusdeeltjes tegenhouden die niet goed werken.

Of er al foute maskers zijn gebruikt is onduidelijk.

19.21 uur    Bekeuringen in Bunschoten


Jongeren in Bunschoten zijn gewaarschuwd: de handhaving deelt boetes uit aan jongeren die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Vijf jongeren van 15 tot 17 jaar kregen vandaag een boete omdat ze samenkwamen op het schoolplein van basisschool De Wegwijzer, zo tweet de handhaving.


18.38 uur    Tijdelijk hospice in Leersum


In Leersum is een tijdelijk hospice geopend voor terminaal zieke patiŽnten uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ouderen die (vermoedelijk) het coronavirus hebben kunnen daar terecht.

Het gaat om ouderen die niet meer gereanimeerd willen worden, niet naar de intensive care van een ziekenhuis willen of kunnen en die thuis onvoldoende zorg krijgen.

18.10 uur    Stuk rustiger in de natuur


Het lijkt erop dat mensen dit weekend beter naar het advies van de overheid luisteren dan vorige week. Toen waren bossen en stranden overvol, vandaag lijkt het een stuk minder druk. Bijvoorbeeld in de Soesterduinen.

 Geen auto's op de parkeerplaatsen Geen auto's op de parkeerplaatsen | Foto: Casper Huurdeman

 Rustig in de Soesterduinen Rustig in de Soesterduinen | Foto: Casper Huurdeman

Verslaggever Jiri Glaap nam vandaag een kijkje in het Leersumse Veld.


17.33 uur    Friet voor ouderen


Patat voor de bewoners van Huize Graaf Willem in Amersfoort.15.33 uur    1,5 meters a day, keeps the doctor away


Tegeltjeswijsheden in Utrecht.


15.21 uur    Efteling, maar dan anders14.40 uur    Stukje vloer kopen?


De coronacrisis raakt ook het Utrechtse cafť DeRat. Om toch het 125-jarig jubileum in september te halen, heeft de cafťbaas een ludieke actie bedacht: je kunt een stukje van de vloer kopen. De huidige vloer wordt in stukjes gezaagd en liefhebbers kunnen voor 20 euro een stukje kopen. Die wordt dan voorzien van een brandstempel met logo. Bovendien krijg je er 5 euro bartegoed bij, staat uitgelegd op de Facebookpagina van het cafť.

 Cafť DeRat verkoopt de vloer Cafť DeRat verkoopt de vloer | Foto: Facebook Cafť DeRat

Overigens is het niet zo dat de vloer nu aan gort gehakt wordt speciaal voor deze actie: de vloer stond al op de nominatie om vervangen te worden. Nu de tent noodgedwongen dicht is, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt.

14.06 uur    Dodental door corona toegenomen met 93, honderden nieuwe ziekenhuisopnames


Sinds gisteren zijn 93 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal is lager dan gisteren, maar het RIVM waarschuwt dat de cijfers iets kunnen afwijken van de actuele situatie omdat niet alle patiŽnten altijd meteen gemeld kunnen worden.

Het RIVM maakte verder bekend dat nog eens 1.159 mensen positief hebben getest op corona. Hiermee komt het totaal op 9.762 positieve gevallen, waarvan 2.954 patiŽnten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 454 daarvan zijn de afgelopen dag opgenomen. Lees hier meer.

Volgens het RIVM neemt het aantal ziekenhuisopnames en het aantal gemelde overledenen minder snel toe dan je zou verwachten zonder maatregelen. "Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken", meldt het RIVM.


14.03 uur    De berenjacht gaat door


Net als gisteren kunnen kinderen vandaag weer op berenjacht. Overal in de regio staan knuffelberen voor de ramen. Kinderen die een frisse neus halen, kunnen dan als spelletje op zoek gaan naar de knuffels in de vensterbanken.


13.56 uur    Beademingsapparaten uit de VS aangekomen in Nederland


Er zijn honderd extra beademingsapparaten beschikbaar in Nederland. Ze zijn door Philips vanuit de Verenigde Staten geleverd aan ons land. De medische apparatuur wordt in opdracht van de rijksoverheid verdeeld over de verschillende ziekenhuizen.

Dankzij de extra beademingsapparaten kan het aantal bedden voor coronapatiŽnten op de intensive care verder worden verhoogd. "We zijn er nog niet", zegt minister Martin van Rijn. "Er is grote behoefte aan meer apparatuur. Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar Nederland komen." Nederland heeft al andere bestellingen geplaatst.


13.33 uur    'Houd je aan de regels!'


Ondanks herhaaldelijke oproepen om niet massaal naar natuurgebieden te komen en je aan de regels te houden, wordt daar niet overal gehoor aan gegeven. "Asociaal", zegt deze boswachter.


12.50 uur    Een corona-huisartsenpost in Amersfoort


Huisartsen Eemland gaat werken met twee verschillende huisartsenposten. Eťn voor coronapatiŽnten en ťťn voor alle andere zorgvragen. Dat heeft het samenwerkingsverband voor huisartsen in de regio Amersfoort bekendgemaakt op Facebook.

De huisartsen uit Amersfoort en omgeving zijn niet de eerste met een speciale post voor coronapatiŽnten. Eerder deden bijvoorbeeld ook de gezamenlijke huisartsen Utrechtse Heuvelrug dat al, net als de huisartsen uit Leersum en Amerongen.

12.30 uur    CoronapatiŽnt uit Houten doet zijn verhaal


Sven Greven uit Houten liep tijdens een vakantie in ItaliŽ corona op. Hij was een van de eerste bevestigde besmettingen in de regio en doet hier zijn verhaal.


12.01 uur    Nieuwegeinse arts in Ghana wil het liefst naar huis


EloÔse uit Nieuwegein is arts en zit op dit moment met haar man en drie kinderen in Ghana. Ze zou daar tot mei blijven werken in een ziekenhuis, maar het liefst komt ze nu naar huis, vertelt ze in onze serie 'Utrechters in het buitenland'.

11.49 uur    Afstand houden op de markt


De markt op het Vredenburg in Utrecht gaat vandaag gewoon door, maar er zijn wel allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen netjes afstand houden.11.47 uur    'Parkeerplaatsen natuurgebieden niet voor niets gesloten'


En dus ook niet in de berm parkeren, zegt de burgemeester van Baarn.


11.10 uur    Er wordt opnieuw massaal afval weggebracht


Sinds een groot deel van Nederland thuis werkt, was het al opvallend druk bij de afvalbrengstations in de regio. En ook vandaag wordt er weer massaal een ritje naar de milieustraat gebracht. In Houten is het zo druk, dat de gemeente inwoners oproept niet meer te komen, tenzij het ťcht niet anders kan.


Ook in Wijk bij Duurstede was het vanmorgen filerijden bij de milieustraat.

 Om 10.00 uur stond er een flinke file voor de oprit naar de gemeentewerf Om 10.00 uur stond er een flinke file voor de oprit naar de gemeentewerf | Foto: Nick Schreuder

10.40 uur    Bloemen voor jubilerende kerk


Morgen is de Dorpskerk in Jutphaas 200 jaar in gebruik. Dat zou gevierd worden met een jubileumdienst, maar door de coronacrisis kan dat niet doorgaan. Gelukkig zijn er wel bloemen.


09.39 uur    Waardering voor de postbezorger


Terwijl de meeste mensen veilig thuis blijven, werken postbezorgers zich een slag in de rondte om al die extra pakketjes en brieven te bezorgen. En dat is niet ongezien gebleven in de Utrechtse Rivierenwijk, legde Antoine voor ons vast.

Heb jij ook een mooie foto gemaakt in deze coronatijden? Zet je foto op onze kaart.

 Een lief berichtje voor de postbezorger Een lief berichtje voor de postbezorger | Foto: Antoine Bulthuis

09.13 uur    UU schrapt alle colleges voor dit studiejaar


De Universiteit Utrecht schrapt alle colleges voor dit collegejaar. Het gaat dus ook om de colleges die gepland stonden na 1 juni. Het onderwijs wordt in plaats daarvan online gegeven. Hetzelfde geldt voor de toetsen die nog gepland stonden.

"Als het niet online mogelijk is, zal er later een besluit genomen worden over de wijze waarop onderwijs en/of toetsing plaats zullen vinden", meldt de universiteit.

08.48 uur    Parkeerplaatsen Soester Duinen gesloten


De gemeente wil zo voorkomen dat er opnieuw te veel mensen naar het natuurgebied komen. Vorig weekend was het erg druk in de Soester Duinen.

Buurgemeente Baarn heeft ook besloten dit weekend enkele parkeerplaatsen af te sluiten om zo drukte tegen te gaan. Het gaat onder meer om de parkeervakken bij Kasteel Groeneveld en plekken rond het Baarnse Bos. Bunnik heeft het Jaagpad, een populair wandelpad langs de Kromme Rijn, gesloten omdat mensen elkaar niet kunnen passeren zonder binnen 1,5 meter van iemand te komen.


08.28 uur    Een rustige nacht dankzij corona08.23 uur    Corona al voor carnaval aanwezig in Brabant


Al voor carnaval, vertoonden enkele medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen symptomen van corona. 7 van de 86 positief geteste werknemers van ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda hadden klachten, voordat de eerste Nederlandse coronapatiŽnt op 27 februari werd opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg.

Daaruit komt het verraderlijke karakter van het virus naar voren, stellen de onderzoekers Jan Kluytmans, verbonden aan UMC Utrecht en Marion Koopmans van het Erasmus MC samen met collega's in een gisteren verschenen rapport.

Veel van de positief geteste medewerkers hadden milde klachten en sommigen werkte ondanks een licht hoestje of een loopneus gewoon door, zonder in de gaten te hebben dat ze corona hadden. De eerste symptomen en klachten werden al op 19 februari waargenomen, enkele dagen voor het begin van carnaval. Volgens de onderzoekers toont dit hoe mild de infectie kan zijn en hoe makkelijk het virus onder de radar kan blijven.

08.01 uur    Earth Hour iets anders ingevuld om corona


Het Wereld Natuur Fonds (WWF) vraagt iedereen vanavond tussen 20.30 en 21.30 lampen en andere elektrische apparaten uit te zetten, tijdens het zogenoemde internationale Earth Hour. Dat uur is bedoeld om stil te staan bij klimaatverandering.

Earth Hour is dit jaar wel anders dan normaal: vanwege het coronavirus wordt deze editie niet opgeroepen om op andere manieren aandacht te besteden aan Earth Hour, zoals met diners bij bij kaarslicht of speurtochten met zaklampen.

Het uur is dit jaar ook bedoeld "om stil te staan bij alles wat er in de wereld gebeurt. Juist nu", zegt de directeur van WWF.

07.07 uur    FrŲhlich geroerd door inzet hulpverleners


"Hoe kunnen we deze mensen ooit bedanken?", vraagt de burgemeester van Vijfheerenlanden zich af.


06.35 uur    Utrechtse stadsbeiaardier speelt 'de verlaten stad'


Malgosia Fiebig speelt vanmorgen het toepasselijke nummer 'de verlaten stad' op het carillon van de Domtoren.


06.01 uur    Gratis muzieklessen voor Utrechtse ouderen


De Utrechtse Muziekschool, kortweg DUMS, biedt gratis en voor niks digitaal muzieklessen aan aan 70-plussers. In deze tijd hebben ze weinig te doen en is het juist de tijd om een muziekinstrument te leren, zo is het idee.

Twintig leraren die nu geen reguliere les kunnen geven staan ter beschikking. De lessen worden vier weken lang gegeven en elke dag op hetzelfde tijdstip is er contact met de leraar. Je krijgt een leeninstrument die helemaal gedesinfecteerd thuis wordt afgeleverd. Er is nog plek! Kijk hier.

05.38 uur    Ruim 60 patiŽnten op de IC, 743 besmettingen


In de vier grote ziekenhuizen in onze provincie liggen op dit moment 66 coronapatiŽnten op de intensive care. Dat zjn er twee meer dan gisteren. In totaal zijn er nu 743 besmettingen in de regio, aldus het RIVM die zich baseert op cijfers van de GGD.

Lees hier meer.

05.30 uur    Liveblog van vrijdag teruglezen?


Het liveblog van vrijdag 27 maart vind je hier


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -