Explosieve groei van aantal financiële hulpvragen bij gemeente Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht heeft te maken met een explosieve groei van het aantal kleine ondernemers dat aanklopt bij de gemeente om financiële steun. Normaal gesproken krijgt de gemeente maandelijks zo'n 200 verzoeken van financiële bijstand van zelfstandigen. De eerste drie weken van maart waren dat er 5.000, dat is 25 keer zoveel. Dat blijkt uit een brief van het college van B&W aan de raad.
In die brief schrijft het college verder dat ze de komende maanden heel coulant gaat zijn voor mensen, bedrijven en instellingen die financieel in zwaar weer komen door de crisis. Zo wordt voor instellingen en bedrijven de betalingstermijn van facturen verhoogd van 30 naar 180 dagen. Deze verlenging geldt niet voor alles, zo moeten boetes en erfpacht wel gewoon op tijd betaald worden.

HUURDERS

Ook zzp-ers en mensen met een nul-urencontract kunnen rekenen op coulance bij vorderingen. De landelijke overheid heeft met woningcorporaties afspraken gemaakt over een veel minder streng beleid bij huurachterstanden. Incassokosten blijven achterwege en huisuitzettingen vinden niet plaats.
In normale tijden komt het college rond deze tijd met de voorjaarsnota. In de voorjaarsnota staan de plannen van het college voor de komende jaren. Daarbij wordt aangegeven wat dat kost en hoe het betaald gaat worden. Die nota was bijna klaar, maar de crisis gooit de plannen danig in de war, zo zijn financiële middelen op andere vlakken nodig. In de brief van het college wordt daarom aangegeven dat de voorjaarsnota dit jaar waarschijnlijk niet gaat verschijnen. Het college denkt nog na over alternatieven en komt binnenkort met een voorstel.
DAK- EN THUISLOZEN
Ook gaat de brief in op de situatie van dak- en thuislozen. In de stad zijn verschillende opvanglocaties voor daklozen, waar ze de nacht kunnen doorbrengen. Deze nachtopvanglocaties worden met spoed omgebouwd tot 24-uurs voorziening. Ook wordt er op de Maliebaan een locatie ingericht waar besmette daklozen in quarantaine kunnen.
Dan meldt het college dat verschillende projecten vertraging oplopen. Zo wordt de herinrichting van de Voorstraat en Wittevrouwenstraat mogelijk vertraagd, omdat de levering van natuurstenen stoepranden stagneert. Die moeten uit het buitenland komen. De herinrichting van de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat ligt zelfs stil. De nutsbedrijven waren daar bezig met huisaansluitingen, maar de monteurs moeten het contact met bewoners vermijden en kunnen dus niet verder met hun werk.