Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Eerste boetes voor 'corona-overtreders' bij Soester Duinen

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De nieuwe noodverordening die maandag door het kabinet werd aangekondigd is vanaf nu van kracht. Burgemeesters hebben daardoor meer bevoegdheden om maatregelen te nemen wanneer mensen zich niet houden aan de social distancing-richtlijnen. Inmiddels zijn bij de Soester Duinen al de eerste boetes uitgedeeld.

De gemeente heeft de parkeerplekken rond het duingebied afgesloten om te voorkomen dat het net als vorig weekend te druk wordt. Enkele autobezitters hebben de hekken opzij geschoven om hun voertuig toch te parkeren. Zij hebben een boete gekregen.

"Uiteraard zijn bezoekers die alleen of met z'n tweeŽn een frisse neus willen halen of de hond uitlaten nog steeds welkom", schrijft de gemeente. "Met het dringende advies niet met de auto te komen." De gemeente gaat dit weekend verkeersregelaars inzetten rond de duinen.

Buurgemeente Baarn heeft ook besloten dit weekend enkele parkeerplaatsen af te sluiten om zo drukte tegen te gaan. Het gaat onder meer om de parkeervakken bij Kasteel Groeneveld en plekken rond het Baarnse Bos. Bunnik heeft het Jaagpad, een populair wandelpad langs de Kromme Rijn, gesloten omdat mensen elkaar niet kunnen passeren zonder binnen 1,5 meter van iemand te komen.


NIEUWE BEVOEGDHEDEN

Vanaf vandaag hebben gemeentes mogelijkheden om boetes op te leggen aan mensen die groepen vormen of die geen 1,5 meter afstand houden. Ook winkels die geen deurbeleid voeren riskeren een boete. Daarnaast kan de Veiligheidsregio beslissen om drukbezochte (natuur)gebieden of parken in z'n geheel af te sluiten.

 De eerste boetes zijn in Soest al uitgedeeld. De eerste boetes zijn in Soest al uitgedeeld. | Foto: Gemeente Soest

LOKAAL HANDHAVEN

Eerder liet een aantal burgemeesters in de regio al weten dat zij blij zijn met de nieuwe bevoegdheden. "Dat betekent dat lokaal gekeken kan worden wat daar noodzakelijk is", licht Maarten Divendal, de burgemeester van De Ronde Venen, toe. "Situaties zijn niet in alle gemeenten hetzelfde, lokaal maatwerk is nu mogelijk."

Toch lijkt het er niet op dat burgemeesters direct boetes zullen opleggen of overgaan tot het sluiten van gebieden. "De lijn blijft dat op iedereen een dringend beroep wordt gedaan om het gezond verstand te gebruiken en de regels en adviezen op te volgen", vertelt Divendal. "Als we constateren dat mensen zich niet aan de regels houden, treden we op."

SAMENWERKING

De coŲrdinatie van de nieuwe handhavingsmogelijkheden verloopt via de Veiligheidsregio Utrecht, waar de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen de voorzitter van is. Uiteindelijk is hij de persoon die namens de burgemeesters in de provincie beslist.

"Het eventueel afsluiten en afzetten van gebieden stemmen we regionaal en provinciaal af", legde Hans van der Plas, de burgemeester van Rhenen, eerder al uit. "We willen het probleem namelijk niet verplaatsen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -