Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Burgemeester Utrechtse Heuvelrug: 'Vreselijke tijd, maar er ontstaan ook mooie dingen'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - We bellen elke dag met een burgemeester uit onze provincie om te vragen hoe het gaat in zijn of haar gemeente tijdens de coronacrisis. Vanmorgen spraken we Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug. Hij werkt inmiddels drie weken in een zogenoemde crisisstructuur met zijn wethouders.

"Het is een beetje militaristisch. We houden nu conferencecalls, onder meer met de ondernemersverenigingen, om te kijken wat er leeft en om in contact te blijven", vertelt Naafs. "De ondernemers hebben het erg zwaar nu. Ik hoop ook dat mensen gewoon hun boodschappen bij hen blijven doen in de verschillende dorpen."

AFSTAND HOUDEN

De burgemeester benadrukt wel dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden en niet ziek op pad moeten gaan. Dat geldt uiteraard ook voor de bossen in de gemeente waar mensen graag naartoe gaan, zeker met het mooie weer van deze week. "We moeten ons aan de richtlijnen houden. Dat moet je nu voor elkaar over hebben. Het gaat om onze gezonheid."

Het gemeentehuis is deels nog open, met een aantal beschermingsmaatregelen, maar sommige zaken moeten toch worden uitgesteld. En dat is best lastig, want Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen, Overberg en Maarsbergen vallen onder de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Naafs heeft dus heel wat ballen hoog te houden.

MARKT

Zo bezoekt hij bijvoorbeeld de markten om te kijken of alles goed gaat. "Gisteren was ik in Driebergen en vandaag ga ik naar Doorn. Er mogen alleen verse etenswaren worden verkocht en mensen moeten ook hier weer voldoende afstand houden. In Driebergen zag ik al dat dat goed ging. En ook bij andere winkels en bij Albert Heijn waren voldoende beschermingsmaatregelen genomen."

BLOEMENCORSO EN OUDEREN

Dat het jaarlijkse Bloemcorso in Leersum is afgelast, noemt Naafs 'hartstikke triest'. "Het zou pas komende zomer zijn, maar het opbouwen en versieren gaat gewoon niet nu." De burgemeester vindt de ontstane crisis vooral voor ouderen een hard gelag. "Ze kunnen niet naar buiten en zitten in verzorgings- of verpleeghuizen zonder bezoek. Het is een vreselijke tijd en we moeten nog even volhouden. Het gaat volgens het RIVM de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet."

Toch ziet Naafs ook iets positiefs aan de crisis. "Er onstaan heel mooie dingen. Mensen kijken meer naar elkaar om. Ik hoop dat we ook blijven doen na corona."

Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug over de coronacrisis


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -