Schrappen eindexamens is 'goed besluit, maar wel een uitdaging'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Schoolleiders reageren overwegend positief op het besluit om de centrale eindexamens te schrappen. Dat blijkt uit de eerste reactie van een aantal scholen. Vandaag maakte minister Slob bekend dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen om het coronavirus te bestrijden ervoor zorgen dat de examens niet afgenomen zullen worden. Of leerlingen nu wel of niet slagen hangt af van de resultaten die ze behalen met de schoolexamens. "Het was te verwachten, maar er staat ons ook een nieuwe uitdaging te wachten, want er is nog wel veel onduidelijk."
Op veel scholen worden rond deze tijd schoolexamens afgenomen. Zij krijgen tot en met juni de tijd om de schoolexamens af te ronden. Op De Werkplaats in Bilthoven begonnen ze gisteren met de schoolexamens en ook de testen die voor vandaag gepland stonden gaan door. Maar voor de rest van de week is er wat betreft de schoolexamens een pauze ingelast. De school moet nu gaan kijken wanneer deze toetsen alsnog afgenomen gaan worden.

GEPAUZEERDE SCHOOLEXAMENS

"Het aflasten van de centrale examens was te verwachten", zegt Jeroen Croes, rector van De Werkplaats. "Het besluit is goed te volgen". De school is blij dat ze de komende maanden hebben om de 'gepauzeerde' schoolexamens van deze week alsnog af te kunnen nemen. Ook voor leerlingen die er deze keer niet bij konden zijn vanwege ziekte is het fijn dat ze de toets alsnog kunnen maken. "Zelfs bij een verkoudheid konden ze niet naar school komen."
"Maar er staat ons ook een nieuwe uitdaging te wachten, want er is nog wel veel onduidelijk." Croes geeft een voorbeeld: "Het is bijvoorbeeld nog niet bekend wat de zak/slaagregeling is. Voor leerlingen die overal een voldoende voor hebben gehaald is het duidelijk, want voldoende is voldoende." Maar er zijn ook leerlingen die afhankelijk zijn van de centrale examens en proberen om daar hun cijfers nog omhoog te krijgen. "We wachten nog even af wat die regeling gaat worden", aldus Croes.

"IK STA ER NIET GOED VOOR"

Met die leerlingen heeft ook KSG De Breul in Zeist te maken. "Meteen na de persconferentie van minister Slob hingen er al leerlingen aan de lijn met de boodschap: ik sta er niet goed voor. Het is voor hen een extra stressvolle tijd," zegt rector Ferry Brokers. "Iedere dag sturen we onze leerlingen en hun ouders om 15.00 uur een update. Vandaag zal die wel wat langer worden."
Ook in Zeist hadden ze geen andere beslissing van het ministerie verwacht. "Dit was het enige besluit dat genomen kon worden. Bij ons op school hebben we in totaal een kleine 300 examenleerlingen", aldus Brokers. "Het was erg lastig geweest om de centrale examens voor hen te organiseren." Maar voor de school betekent dit dat er de komende tijd een hoop ander werk moet gebeuren.
Zo zijn er ook op De Breul een aantal schoolexamens uitgesteld, die eigenlijk vorige week maandag en dinsdag afgenomen hadden moeten worden. Maar toen zondag bekend werd dat de scholen voorlopig gesloten zijn gingen die niet door. De school hoopt nu dat ze eind mei nieuwe data kunnen inplannen voor deze schoolexamens. "Dan is er ook nog ruimte voor herkansingen."

LAATSTE KANS

Op De Passie in Utrecht zijn de laatste schoolexamens uitgesteld. "Anders moesten de scholieren aanstaande maandag al beginnen", zegt schooldirecteur Arco van Wessel. "Wij hebben nu meer ruimte om de schoolexamens af te nemen, dus we zijn daarin flexibel. Daarom kiezen we ervoor om het een week op te schuiven, tot 6 april, zodat scholieren nog een week kunnen leren en de laatste vragen kunnen stellen." De school merkt dat scholieren het centraal examen heel serieus nemen, omdat het de laatste kans is. "Dit is nu ook het einde dus we gunnen ze nog even die tijd. Ook omdat sommige scholieren het centraal examen echt nodig hadden om hun cijfer op te krikken, is dit weekje gunstig."
Net als op De Werkplaats in Bilthoven zijn andere scholen ook erg benieuwd hoe de zak/slaagregeling eruit komt te zien. "We proberen het natuurlijk allemaal zo optimaal mogelijk te regelen voor de leerlingen, maar het moet wel reëel zijn", zegt Brokers van De Breul. "Het valt niet uit te leggen als straks iedereen met een 8 geslaagd is." Het wordt voor de scholen dus nog een flinke klus om te beoordelen of een leerling geslaagd is of het jaar over moet doen.
De examentijd is voor leerlingen hoe dan ook een spannende periode en dat verandert niet nu de centrale examens niet doorgaan. "Het veroorzaakt juist meer stress. Sinds de scholen dicht zijn gaan de lessen al anders, dat is een grote verandering, maar nu ook alles anders gaat met betrekking tot de examens levert dat bij veel examenkandidaten extra stress op. We moeten niet onderschatten wat dit met leerlingen doet."

GALA

En dan heb je ook nog de diplomauitreikingen, waarbij normaal gesproken honderden mensen aanwezig zijn. Hoe gaan die verlopen? Moet dat straks in het klein, met anderhalve meter afstand? En het jaarlijkse gala, kan dat wel doorgaan? Allemaal vragen waar nog geen antwoord op gegeven kan worden. Maar in Zeist hopen ze het schooljaar toch nog op feestelijke wijze af te kunnen ronden.
Ook scholierenorganisatie LAKS is blij met het besluit van het ministerie. "Het geeft zekerheid voor scholieren, ook al is het voor sommige scholieren nog onzeker of ze nu slagen of niet na de schoolexamens. We weten dat de schoolexamens en het centraal examen goed met elkaar overeenkomen", zegt Pieter Lossie van het LAKS. "We zijn nog druk bezig met een wat soepelere regeling, bijvoorbeeld rondom het herkansen. Je moet dan denken aan eventuele extra herkansingen of dat er een toegankelijke manier komt om nog mee te kunnen doen aan het staatsexamen." Het LAKS zegt goed contact te hebben met de minister en roept op scholieren op om vragen en zorgen met hen te delen, zodat deze besproken kunnen worden.
Ook de aanmeldingsdatum voor studies is opgeschoven, maakte minister Slob vandaag bekend. Op die manier krijgen de middelbare scholieren meer tijd om een studie te kiezen. Mbo-leerlingen moeten dit nu doorgeven voor 1 mei, voor hbo en universitaire studies geldt 1 juni als termijn.