Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Virtueel spoedberaad Utrechtse gemeenteraad

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad komt volgende week donderdag bijeen om te praten over maatregelen om de coronacrisis te beheersen. Dat hebben de fractievoorzitters vanmiddag besloten. Het initiatief voor het spoedberaad komt van DENK.

Mahmut Sungur, de fractievoorzitter van DENK, wilde tijdens een spoedraad bereiken dat er een totale lockdown in de stad komt. Zo ver wilden de VVD en PVV vooraf niet gaan, maar er over praten leek ze wel nuttig. Andere partijen waren minder enthousiast over een extra vergadering, waaronder het CDA. Fractievoorzitter Sander van Waveren: "Van ons hoeft het niet zo, er is geen vergadering nodig. We moeten juist tijdens een crisis vertrouwen op onze bestuurders."

Uiteindelijk is er gekozen voor een commissievergadering en niet voor een plenaire raadsvergadering. Volgens Mahmut Sungur trok de VVD op het laatste moment zijn steun voor een plenaire vergadering in. Het voordeel van een commissievergadering is dat die virtueel gehouden kan worden.

VIDEO-CONFERENTIE

Eerst zal er aanstaande donderdag een soort raadsinformatiebijeenkomst (RIB) worden gehouden. In zo'n vergadering kunnen raadsleden vragen stellen aan bijvoorbeeld ambtenaren of deskundigen. Zo'n RIB is meestal ook in een vergaderzaal, maar zal dit keer virtueel gehouden worden. Via een zogenoemde video-conferentie kunnen de deelnemers vanuit hun eigen woon- of werkplek deelnemen aan het gesprek.

Een week later is er op donderdag een commissievergadering. Daar kunnen geen besluiten genomen worden, dat kan alleen tijdens een plenaire raadsvergadering. Een opdracht aan de burgemeester om de stad op slot te doen kan dus niet worden gegeven. Ook die vergadering zal virtueel worden gehouden. Normaal worden alle vergaderingen van de raad gestreamd op de website van de gemeente. Of dat nu ook gaat lukken is nog niet duidelijk.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -