Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Van Zanen over totale lockdown: 'Rekening mee houden, maar enorm grote effecten'

UTRECHT - De Utrechtse burgemeester Van Zanen zegt dat de veiligheidsdiensten constant rekening houden met de optie dat Nederland in een totale 'lockdown' gaat. Tegelijkertijd benadrukt hij de effecten van zo'n verregaande maatregel: "Je weet pas wat het is als je het ervaart. Handhaven is nog even wat..."

Van Zanen zat gisteravond in talkshow Op1 om te praten over de coronacrisis en de herdenking van de tramaanslag. De huidige stilte op straat doet hem denken aan de 'lockdown' waarin Utrecht zat net na het schietincident op het 24 Oktoberplein. Ook toen werd Utrecht opgeroepen binnen te blijven.

Als we het publiek niet mee hebben, als niet jong en oud weet hoe je je moet gedragen, dan kun je doen wat je wil..."
Burgemeester Van Zanen over een 'total lockdown'

"In Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal is bijna niemand te bekennen", vertelt de burgemeester over de situatie in de stad sinds deze week. "Dat is goed, maar het heeft ook iets onheilspellends."

SCENARIO VOOR LOCKDOWN

Van Zanen overlegt veel met de veiligheidsregio over wat te doen wanneer het kabinet een totale lockdown aankondigt, zoals BelgiŽ en Frankrijk al gedaan hebben. "Er zijn scenario's voor. Maar realiseer je eens wat de effecten zijn, dat moet je echt goed overdenken. Als we het publiek niet mee hebben, als niet jong en oud weet hoe je je moet gedragen, dan kun je doen wat je wil..."

De afgelopen dagen spreekt Van Zanen zo veel mogelijk Utrechters moed in. "Ik probeer zo veel mogelijk van de positief getesten die in Utrecht wonen te bellen. Dan hoor ik veel vrolijke en optimistische verhalen."

Verder ziet hij veel creativiteit en samenwerking in de stad. "Maar we staan denk ik pas aan het begin. Ik weet niet of dat over zes weken nog zo is, of misschien nog wel langer."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -