Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Horecagroothandel GEPU opent voor particulieren: 'Deze tijden zorgen voor solidariteit'

1/4
UTRECHT - Het zijn zware tijden voor onder meer horecaondernemers en -personeel. Zij worden hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus en de daarop verplichte sluiting van eetgelegenheden en cafťs. Het vraagt om inventieve maatregelen. Zo heeft de Utrechtse horecagroothandel GEPU bij uitzondering de deuren ook voor particuliere klanten geopend. "Op deze manier proberen we het verlies tot een minimum te beperken en tegelijkertijd verspilling tegen te gaan."

Foto's van lege schappen, berichten over mensen die in de supermarkt massaal toiletpapier inslaan en de dringende oproep om niet te gaan hamsteren: het koopgedrag van Nederlanders doet de afgelopen dagen flink wat wenkbrauwen fronsen. Eťn blik in horecagroothandel GEPU in de Utrechtse wijk Transwijk laat zien dat hamsteren ťcht niet nodig is. Hier zijn allerlei gewilde producten grootschalig aanwezig, van wc-papier en schoonmaakmiddelen tot grote blikken houdbaar eten.

 Meer dan genoeg toiletpapier bij de horecagroothandel. Meer dan genoeg toiletpapier bij de horecagroothandel. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

ZWARE KLAP

"Het kan een zware klap worden. Niet alleen voor de horecagelegenheden zelf, maar voor de hele keten", vertelt directeur Wilbert van Putten. "Wij werken bijvoorbeeld veel met lokale producenten van verse producten. Het aanbod daarvan is er nog, de vraag niet meer. Iedere dag zie ik versproducten dichter bij de houdbaarheidsdatum komen, dat wordt nog wat."

Verse pasta, zuivelproducten, vleeswaren: het zijn allemaal producten die tegen 6 april - de datum waarop de eetgelegenheden naar het nu lijkt weer open mogen - over datum zijn. "Doodzonde als we het straks in de container moeten gooien. We hebben ook goed contact met de Voedselbank, dus als de uiterste houdbaarheidsdatum echt te dichtbij komt, kunnen we het daarheen brengen. Maar eerst proberen we het zelf nog te verkopen."

 De schappen bij GEPU liggen vol met versproducten. De schappen bij GEPU liggen vol met versproducten. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland Directeur Wilbert van Putten hoopt al het vlees alsnog te kunnen verkopen. Directeur Wilbert van Putten hoopt al het vlees alsnog te kunnen verkopen. "Doodzonde als het weg moet." | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

THUISBEZORGD

Gewoonlijk vertrekken er vanuit de groothandel tien auto's, om producten te leveren bij groothandels in de provincie Utrecht. Nu zijn er twee halfvolle auto's weg. "Gisteren is bekend geworden dat restaurants nog wel via Thuisbezorgd kunnen bezorgen. Dus we leveren nog wel wat bij onder meer pizzeria's. Bloem en meel gaan er bijvoorbeeld wel hard doorheen. En ook de menubakjes voor afhalen worden nu veel ingekocht."

De nieuwe werkelijkheid die er door de coronacrisis gecreŽerd is, maakt ook inventief. "Wij gaan nu supermarkten helpen met de distributie. Zij kunnen de vraag in de winkels bijna niet aan, terwijl wij juist auto's over hebben. Zo moeten we elkaar een beetje deze tijden door helpen. Deze tijden zorgen gelukkig ook voor solidariteit."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -