Margreet: WOII in foto's - Nieuwland en de ondergedoken auto

Arie en Cees staan op de foto van de auto
Arie en Cees staan op de foto van de auto © RTV Utrecht
NIEUWLAND - Vrolijk en een beetje spottend, zo kijken de leden van de Nieuwlandse familie Van Mourik in de camera als vader Arie na de bevrijding zijn 'ondergedoken auto' weer tevoorschijn tovert. Een groot deel van de oorlog heeft de enige auto van het dorp naast Meerkerk een stuk verderop gestaan, goed verstopt onder takken en stro.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Om de oorlogsjaren en de bevrijding ook nu nog een gezicht te geven, startte onder de naam 'de Tweede Wereldoorlog in 100 foto's' een grote landelijke zoektocht naar foto's die een goed beeld van die tijd geven.

Ook uit onze regio kwamen indrukwekkende foto's. De komende weken bekijkt Margreet iedere week een van die foto's. Ze gaat met ooggetuigen en nabestaanden terug naar de plek waar de foto gemaakt is. Hoe was het toen en hoe is het nu?

De foto werd ingestuurd door Wim van Mourik, kleinzoon van de eigenaar van de auto. "Mijn opa had de auto - de énige in het dorp - in eerste instantie voor het vervoer van materialen van zijn bedrijf. Later ging hij er ook zieken mee vervoeren en", gaat Wim verder, "volgens verhalen zijn er aan het begin van de oorlog ook dingen voor het verzet mee vervoerd."

TE GEVAARLIJK

Ergens halverwege de oorlog besloot opa Van Mourik dat het te gevaarlijk was om een auto te hebben. Wim van Mourik: "Dat ding moet weg, moet hij gedacht hebben. Ik denk dat hij bang was dat de Duitsers 'm anders zouden vorderen."
Nieuwland, mei 1940. Daar was hij opeens weer, de auto van Arie van Mourik die in 1943 onderdook.
Nieuwland, mei 1940. Daar was hij opeens weer, de auto van Arie van Mourik die in 1943 onderdook. © Ingezonden door Wim van Mourik (Bewerking door RTV Utrecht)
De oude Van Mourik vond een plekje voor de auto aan de andere kant van het dorp. Hij verstopte hem in een schuur op het erf van de familie Heikoop.
Het allermoeilijkst was het ons geheim van de auto stil te houden. We waren kinderen, maar hebben geen van allen ooit iets gezegd.
Arie Heikoop, ooggetuige

VERSTOPPEN

Arie Heikoop, inmiddels ver in de tachtig, was een van de zonen van het gezin. Hij herinnert zich het verstoppen van de auto nog goed.
"Ik vond het hartstikke spannend. Het was nog een hele klus hoor. Die auto moest naar achteren en ze hebben 'm echt op de plek staan krikken. Toen een groot zeil erover en veel takkenbossen. Het moeilijkste", drukt hij Margreet op het hart, "was het helemaal stil te houden. Wij mochten er als kinderen natuurlijk niks over zeggen. Dat hebben we ook nooit gedaan."
Margreet hoort het verhaal over de verstopte auto