Proces tegen liquidatiebende Ridouan T. hervat: 'Hoe zit het met de geloofwaardigheid van de kroongetuige?'

Stevige beveiliging bij de Amsterdamse rechtbank
Stevige beveiliging bij de Amsterdamse rechtbank © ANP
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De geloofwaardigheid van kroongetuige Nabil B. staat vandaag op het spel in de rechtszaak tegen de vermeende liquidatiebende van Ridouan T. uit Vianen. Tijdens de zittingsdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp probeert de verdediging gaten te schieten in het verhaal van de Utrechtse kroongetuige.
Advocaat Nico Meijering vraagt het in de loop van de dag maar gewoon hardop: "Hoe zit het met de geloofwaardigheid van de kroongetuige?" Zijn cliënt Mohamed R. heeft dan al verschillende beschuldigingen aan het adres van kroongetuige B. gedaan.
B. wilde volgens Mohamed R. een container vol drugs leeghalen in Antwerpen, hij zou inbraken plegen in het huis van zijn vader in Marokko, hij wilde zijn vader ontvoeren en vermoorden, hij heeft een woonwagenkamp beschoten en zou Mohamed R. ook willen vermoorden.
Nabil B. hoeft van het Openbaar Ministerie niet te antwoorden op beschuldigingen die niet zijn benoemd in de kroongetuigeovereenkomst. Alleen over twaalf moorden, de criminele organisatie van Ridouan T. en ambtelijke corruptie is B. verplicht te antwoorden.
Dat B. mag zwijgen over andere zaken schiet in het verkeerde keelgat van advocaat Meijering. "Er moet nu met twee handen op de rug worden gebokst in de ring tegen het OM', zegt de advocaat. Meijering vindt dat zijn cliënt ten onrechte als leugenaar wordt neergezet door het OM. Advocaten van de verdediging willen dat B. ook over zaken buiten de kroongetuigeovereenkomst moet spreken.
Het OM eist tegen kroongetuige Nabil B. maximaal twaalf jaar cel voor het voorbereiden van een aantal moorden. In ruil voor die lage strafeis legt hij verklaringen af over twaalf moorden en de criminele organisatie erachter. Over alles buiten de overeenkomst met het OM mag B. zwijgen, bijvoorbeeld over drugszaken waar hij bij betrokken zou zijn.

STEMVERVOMING

De zittingsdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp begint met vertraging. Zoals gebruikelijk in deze zaak is er veel pers in de zaal, publiek volgt de zitting via een videoverbinding op een andere locatie.
Rechtbanktekening van de tien aanwezige verdachten
Rechtbanktekening van de tien aanwezige verdachten © ANP
Kroongetuitge Nabil B. is vermomd en zit op een geheime locatie. Zijn advocaten zijn bij hem, incognito en met een stemvervormer. Als B. iets wil zeggen moet hij een knop indrukken, dan gaat zijn microfoon pas aan om te voorkomen dat overleg met zijn advocaten in de zaal te horen is. Het beeldscherm met de kroonverdachte is alleen voor het Openbaar Ministerie en de rechters zichtbaar.
Zeventien verdachten staan terecht in het proces, tien van hen zijn vandaag aanwezig. Als Zaki R., broer van kopstuk Saïd R., energiek binnenkomt schudt hij medeverdachten de hand. De verdachten hebben een een leger advocaten.

RIDOUAN T.

De rechtszaak tegen Ridouan T. wordt voorlopig apart behandeld en start op 6 maart. Als de zaak tegen de vermeend leider van de criminele organisatie nu wordt toegevoegd is het volgens de rechtbank niet meer te behappen. Voor de zaak inhoudelijk behandeld wordt, zal Ridouan T. wel samen met de andere verdachten in de rechtszaal komen te zitten.
Ridouan T. heeft ondertussen wel een eerste verklaring gedaan bij de rechter-commissaris. Die verklaring is alleen in te zien door de rechter, het OM en Inez Weski; de advocaat van Ridoun T. Advocaten van de andere verdachten willen die verklaring ook inzien om te weten of er mogelijk uitspraken in staan over hun cliënten.