Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Nieuwe MRI-techniek UMC Utrecht: 5 minuten in de scanner in plaats van 25

UTRECHT - Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een nieuwe MRI-techniek ontwikkeld. Die is volgens hen veel sneller en stiller en biedt meer informatie, terwijl de beeldkwaliteit behouden blijft.

PatiŽnten liggen nu gemiddeld vijfentwintig minuten in een lawaaiige MRI-scanner, een tunnel van zestig of zeventig centimeter breed en ongeveer anderhalve meter lang. Veel mensen vinden zo'n scan eng, sommigen worden er ook onrustig van.

Dat komt de uitkomsten van de scans niet ten goede, stelt onderzoeker Alessandro Sbrizzi. "Ben je te onrustig, dan kan dat de beelden verstoren die de scanner maakt. Kinderen krijgen daarom soms een lichte verdoving. En er zijn ook patiŽntengroepen voor wie stilliggen bijna niet mogelijk is. Denk aan iemand met een pijnlijke schouder die op deze schouder moet liggen of een patiŽnt met Parkinson die door de ziekte continu trilt."

Sbrizzi en Nico van den Berg hebben samen met hun collega's een algoritme ontwikkeld: MR-STAT. Dit is complexer en zorgt ervoor dat de data flexibeler opgenomen kunnen worden. Met de invoering van de nieuwe technologie volstaat ťťn scan. Met deze ene scan worden behalve beelden ook cijfers verkregen. Radiologen krijgen meer en objectievere informatie over het weefsel en patiŽnten liggen dus veel korter in de scanner: vijf minuten in plaats van vijfentwintig. Het UMC Utrecht heeft een animatie gemaakt van de nieuwe werkwijze.De technologie kan toegepast worden op bestaande MRI-scanners waardoor het ook door andere ziekenhuizen in gebruik genomen kan worden. In de toekomst wordt MRI-onderzoek met MR-STAT mogelijk sneller, persoonlijker en nauwkeuriger voor alle patiŽnten.

Met behulp van een beurs van 1 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Philips, wordt de technologie verder geoptimaliseerd zodat het in de toekomst beschikbaar komt voor alle medische centra in Nederland.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -