Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Politie ontdekt meer drugslabs, aantal dumpingen daalt

UTRECHT - De politie heeft vorig jaar meer productie- en opslaglocaties van synthetische drugs ontdekt dan in 2018. Het aantal dumpingen nam sterk af, blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de politie.

In 2018 werden er 292 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er 191. Maar mede door de toename van het aantal labs en opslaglocaties dat is ontdekt, heeft de politie niet de indruk dat er minder drugs worden geproduceerd in Nederland, zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs binnen de politie. "Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater." Ook wordt er meer opslag van afval gezien op productielocaties en worden er per dumping grotere hoeveelheden gedumpt, waardoor de aantallen afnemen.

PROVINCIE

Het aantal ontdekte drugslaboratoria steeg van 82 in 2018 naar 90 vorig jaar. Het aantal ontdekte opslaglocaties nam toe van 79 naar 85. Brabant blijft koploper (25) als het gaat om productielocaties, maar in Oost-Nederland is sinds 2018 de sterkste groei te zien. In de provincie Utrecht werden vorig jaar vijf labs ontdekt, ťťn meer dan het jaar ervoor. Vier keer werd een opslaglocatie aangetroffen in onze regio. In 2018 stond de teller nog op nul. Het aantal ontdekte dumpingen nam in de provincie Utrecht af van elf naar drie.

CRYSTAL METH

Het aantal crystal methlabs in Nederland nam toe. In 2019 waren dat er negen, tegen zeven een jaar eerder. "Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen in ons land", zegt Daniel. "Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten de reden om over te stappen op crystal meth."

In Eemnes werd vorige week een crystal methlab ontdekt. De straatwaarde van de aangetroffen drugs bedroeg volgens het Openbaar Ministerie 16 miljoen euro. In Rotterdam deed de politie juni vorig jaar de grootste meth-vondst in Europa. Het onderzoek leidde naar een loods in De Meern, waar 17.500 liter aan chemicaliŽn werd aangetroffen, geschikt voor het wassen van cocaÔne en de productie van synthetische drugs.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -