Carel Muller (82) van Dennendal overleden: voorvechter van de psychiatrische vernieuwing

Carel Muller met zijn echtgenote bij een 'vreugdevuur' als blijkt dat hij zijn werk voor Dennendal kan hervatten.
Carel Muller met zijn echtgenote bij een 'vreugdevuur' als blijkt dat hij zijn werk voor Dennendal kan hervatten. © ANP
DEN DOLDER - Carel Muller, oud-directeur van de psychiatrische inrichting Nieuw-Dennendal in Den Dolder, is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij speelde in de jaren zeventig een grote rol in de nieuwe omgang met verstandelijk gehandicapten. Muller wilde zijn patiënten uit hun isolement halen en deel laten nemen aan de maatschappij.
Muller stond als directeur van Dennendal, later Nieuw-Dennendal, centraal in het Dennendalconflict dat van 1971 tot 1974 duurde. De psycholoog pleitte voor volledige acceptatie en gelijkwaardigheid van mensen met een verstandelijke beperking. Muller wilde het zogenoemde 'verdunningsexperiment' doorvoeren, waarbij verstandelijk gehandicapten te midden van andere burgers konden leven.

BEZETTING

Zijn ideeën leidden tot een felle controverse tussen voor- en tegenstanders. Muller werd ontslagen, maar bezette met medestanders de inrichting en noemde die Nieuw-Dennendal. Op 3 juli 1974 werd het Dennendal-paviljoen Lorentz ontruimd.

ARRESTATIES

De politie arresteerde medewerkers en honderden bezetters en sympathiserende ouders werden op straat gezet. De verstandelijk gehandicapten werden met bussen naar een andere instelling afgevoerd. Een foto waarop Muller zelf wordt meegenomen door de Zeister politie behoort tot de iconische beelden van de jaren zeventig.
1974: Carel Muller moet mee met naar het politiebureau.
1974: Carel Muller moet mee met naar het politiebureau. © ANP
Muller was zijn tijd ver vooruit in de jaren zeventig. Veel van zijn ideeën zijn later alsnog doorgevoerd in de psychiatrische zorg.